TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
Algemene vragen
Over AMBER Alert

Wat is AMBER Alert Nederland?

AMBER Alert Nederland is het landelijke vermiste kinderalarm.  Met meer dan 2,9 miljoen deelnemers en deelnemende organisaties is AMBER Alert het grootste burgerparticipatie-initiatief en het bekendste voorbeeld van crowdsourcing in Nederland.

AMBER Alert Nederland werd in 2008 opgericht door softwarebedrijf Netpresenter en de Nederlandse politie. Het startsein voor AMBER Alert werd gegeven op 11 november 2008 door toenmalig minister van Justitie, Hirsch Ballin.

AMBER Alert Nederland is lid van AMBER Alert Europe.

Wat is een AMBER Alert?

Een AMBER Alert is een landelijk waarschuwingsbericht dat wordt uitgestuurd wanneer de Nederlandse politie vreest voor het leven van een vermist of ontvoerd kind. Met behulp van AMBER Alert verandert het hele land in één grote opsporingsposter. Zo worden er reclameschermen, snelwegborden, apps, SMS en email ingezet. Op die manier wordt de kans op een goede afloop enorm vergroot.

Waar komt de naam AMBER Alert vandaan?

AMBER Alert Nederland is gebaseerd op het Amerikaanse AMBER Alert Plan dat al honderden kinderlevens heeft gered. AMBER Alert is genoemd naar Amber Hagerman uit Arlington, Texas. Het 9-jarige meisje werd in 1996 ontvoerd en op een afschuwelijke manier vermoord.

Ook andere landen hebben het AMBER Alert-systeem overgenomen.

Wie is verantwoordelijk voor het uitsturen van AMBER Alerts?

De politie, ofwel het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP)onderdeel van de Landelijke Eenheid binnen de Nationale Politie, is verantwoordelijk voor de inhoud van de AMBER Alerts. Ze hanteren hierbij strikte criteria.

Wat is het verschil tussen een AMBER Alert en een Vermist Kind Alert?

AMBER Alert Nederland verspreidt uitsluitend AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts.

Een AMBER Alert is een landelijk waarschuwingsbericht dat wordt uitgestuurd wanneer de Nederlandse politie vreest voor het leven van een vermist of ontvoerd kind. Bij een AMBER Alert (ongeveer 1-2 keer per jaar) wordt het volledige systeem ingezet. Het hele land verandert dan in één grote opsporingsposter.

Een Vermist Kind Alert is géén AMBER Alert. Bij een Vermist Kind Alert is er geen sprake van levensgevaar, maar maakt de politie zich wel ernstige zorgen om het welzijn van het vermiste kind en is snel en gericht handelen noodzakelijk. Ongeveer 20 keer per jaar wordt een Vermist Kind Alert uitgestuurd om regionaal extra aandacht te vragen voor een vermissing.

Waarom wordt er niet bij iedere vermissing een AMBER Alert uitgestuurd?

Bij een AMBER Alert wordt heel Nederland op zijn kop gezet. De foto en beschrijving van het vermiste kind is dan direct overal te zien. Een AMBER Alert kan je niet iedere dag uitsturen, want dan zou het niet meer opvallen.

AMBER Alert Nederland verspreidt uitsluitend AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts. De politie (Landelijk Bureau Vermiste Personen) is verantwoordelijk voor het toetsen van de criteria voor AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts. Het publiceren van een foto en informatie van een vermist kind is een ingrijpend middel. De politie besteedt daarom uitgebreid aandacht aan de privacy en de mogelijke consequenties van publieke aandacht voor een vermissingszaak.

Wat is het verschil tussen AMBER Alert en Burgernet?

AMBER Alert wordt enkel ingezet als er een kind ontvoerd of vermist is en de politie vreest dat het leven of de gezondheid van dit kind gevaar loopt.  Het AMBER Alert wordt landelijk uitgestuurd via Twitter, Facebook, SMS, email, snelwegborden, TV, radio, websites en reclameschermen. Er is ook telkens een foto van het vermiste kind te zien.

Burgernet is een lokaal systeem waarbij je een spraakbericht of SMS ontvangt op je mobiele telefoon als er in jouw buurt iets aan de hand is. Je wordt dan gevraagd om uit te kijken naar een verdacht persoon of vermist voertuig. In tegenstelling tot een AMBER Alert-bericht, worden Burgernet-waarschuwingen niet enkel ingezet bij vermissingen, maar ook bij een diefstal, beroving, inbraak of het doorrijden na een aanrijding. Een Burgernet-bericht bevat ook geen foto.

Wat is het verschil tussen AMBER Alert en NL Alert?

AMBER Alert is een landelijk waarschuwingssysteem dat wordt gebruikt wanneer de Nederlandse politie vreest dat het leven van een vermist of ontvoerd kind gevaar loopt. Er worden dan reclameschermen, snelwegborden, apps, SMS en email ingezet.

NL Alert is een nieuw alarmsysteem dat de overheid kan inzetten bij een ramp. Met NL-Alert kan de overheid alle mobiele telefoons in een bepaald gebied een waarschuwingsbericht sturen, bijvoorbeeld als er door een brand giftige stoffen in de lucht zijn. Dit bericht is kort, en bevat enkel tekst, geen beeld.

Aanmelden voor AMBER Alert

Hoe ontvang ik AMBER Alerts?

Lees hier hoe je AMBER Alerts kunt ontvangen.

Waarom is het ontvangen van AMBER Alerts zo belangrijk?

Alle ogen tellen, wanneer een kinderleven op het spel staat. Door je aan te melden en mee te zoeken, vergroot je de kans dat een vermist kind levend en wel wordt teruggevonden.

Meld je hier aan voor gratis AMBER-Alert berichten.

Verschijnen AMBER Alerts automatisch op Facebook?

Facebook laat enkel Nederlandse AMBER Alerts automatisch in het nieuwsoverzicht zien van gebruikers die zich op dat moment in Nederland bevinden. Het delen van een AMBER Alert blijft nuttig, zodat ook jouw Facebookvrienden die op vakantie zijn of net over de grens wonen, het alert onder ogen krijgen.

Naast AMBER Alerts verspreidt AMBER Alert Nederland ook Vermist Kind Alerts. Een Vermist Kind Alert wordt niet automatisch door Facebook verspreid.

Kan ik ook in het buitenland AMBER Alerts ontvangen?

Natuurlijk. Indien je in het buitenland woont, vul je gewoon geen postcode in.

Moet ik voor AMBER Alerts betalen?

Nee, ontvangst van AMBER Alerts is gratis. Meld je hier aan.

Kan ik mijn hele organisatie aanmelden voor AMBER Alert?

Natuurlijk. Je kunt alle mobiele telefoons en e-mailadressen van je organisatie aanmelden. Stuur hiervoor een e-mail naar [email protected] met:

a. Een lijst met de mobiele nummers in een CSV bestand (Nederlandse nummers beginnen altijd met 00316 vb. 0031601234567) of een lijst met de e-mailadressen in een CSV bestand.

b. Een getekende akkoordverklaring. Klik hier voor de standaardverklaring.

Bij een vermissing

Ik heb een vermist kind gezien. Wat doe ik?

Heb je een vermist kind gezien? Bel dan direct de Opsporingstiplijn van de politie: 0800 6070 (vanuit het buitenland +31 79 345 9876). Anoniem melden kan ook, via Meld Misdaad Anoniem op 0800 7000.

Hoe weet ik of een vermist kind al is teruggevonden?

Als een kind wordt teruggevonden, wordt dit vermeld op de nieuwspagina van deze website. Dit is ook te zien op de AMBER Alert homepage.

Kan ik zelf vermissingen op AMBER Alert plaatsen?

Nee, dat doet het Landelijk bureau vermiste personen, onderdeel van de Landelijke Eenheid binnen de Nationale Politie.

Technische vragen
Ontvangen van AMBER Alerts

Ontvang ik ook een bericht als het AMBER Alert is ingetrokken?

We informeren je over het verloop van een AMBER Alert via onze website en via sociale media zoals Twitter en Facebook. Je ontvangt geen SMS of e-mail.

Kan ik AMBER Alerts ontvangen op mijn smartphone, tablet of mobiele telefoon?

Ja. Er zijn verschillende manieren om AMBER Alerts op smartphones, mobiele telefoons of tablets te ontvangen.

SMS

Ik heb een probleem met AMBER Alert SMS Alerts. Waar kan ik terecht?

Heb je problemen met de AMBER Alert SMS Alerts of met de aan-of afmelding ervan? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Ontvang ik ook ’s nachts AMBER Alert SMS Alerts?

Wie zich aanmeldt voor nachtelijke AMBER Alert SMS’en, ontvangt ook ’s nachts tussen 22:00 uur en 06:00 uur AMBER Alerts. Om ’s nachts AMBER Alerts via SMS te ontvangen, SMS NACHT AAN naar 5100. Wil je ’s nachts geen AMBER Alerts per SMS meer ontvangen? Stuur dan NACHT UIT naar 5100.

App

Werkt de App ook op een tablet?

Ja, de AMBER Alert Nederland App (beschikbaar voor iOS en Android) is ook geschikt voor tablets. Voor de meeste functionaliteiten is wel een internetverbinding nodig.

E-mail

Hoe wijzig ik het e-mailadres waar ik AMBER Alerts op ontvang?

Klik hier om je oude e-mailadres uit te schrijven. Via deze website kan je jezelf daarna met je nieuwe e-mailadres aanmelden voor de ontvangst van AMBER Alerts.

Ik ontvang geen e-mails. Hoe kan dit?

Het kan zijn dat AMBER Alert e-mails in je spam inbox terecht komen. Voeg het e-mailadres [email protected] toe aan je adressenlijst om dit te vermijden.

Sociale Media

Kan ik ook AMBER Alerts ontvangen via Twitter en Facebook?

Ja, klik hier voor meer informatie.

PC Pop-up en Screensaver

Voor welke computers is de AMBER Alert-software geschikt?

AMBER Alert-software is geschikt voor iedere computer met Windows (van 95 tot en met 8) en een internetverbinding. Bij grote LCD- of plasmaschermen moet er een Windows PC of ‘thin client’ aan het scherm zijn gekoppeld.

Draait de AMBER Alert-software ook op Mac en Linux?

Nee, Compu-Link, een externe partij, heeft wel een AMBER Alert client voor Linux ontwikkeld. Deze client valt echter buiten de verantwoordelijkheid van AMBER Alert.

Ik krijg de AMBER Alert-software niet geïnstalleerd. Wat doe ik?

Je hebt Administrator-rechten nodig om de AMBER Alert-software te installeren. Indien je deze niet hebt installeert de software niet of krijg je een foutmelding (“Toegang geweigerd”). Neem hiervoor contact op met de systeembeheerder van je organisatie.

Kost AMBER Alert-software veel computergeheugen?

Nee, het enige wat je op de computer moet installeren is een klein stukje software (Netpresenter Player). Deze software neemt bijna geen ruimte in beslag (ongeveer 1MB).

Wat gebeurt er als ik al een screensaver of beeldkrant (narrowcasting) heb?

De AMBER Alert screensaver of beeldkrant is gebaseerd op Netpresenter-software, en vervangt je huidige screensaver of narrowcasting-presentatie.

RSS Newsfeed

Hoe toon ik AMBER Alerts op mijn website?

Het tonen van AMBER Alerts op een website, kan met:

Eigen Add-ons en Webapplicaties

Hoe maak ik mijn AMBER Alert add-on beschikbaar voor anderen?

Heb je zelf een add-on voor AMBER Alert gemaakt? We zijn erg benieuwd! Neem contact met ons op.

Hoe koppel ik mijn (web)applicatie met AMBER Alert?

Hier staat een PDF-document dat de koppelingsmogelijkheden met AMBER Alert beschrijft.