Live blog ontvoering Insiya – Rechtbank veroordeelt vader tot negen jaar cel voor ontvoeren van Insiya

Update 13 oktober 2020: De rechtbank van Amsterdam heeft de vader van Insiya, Shehzad H., negen jaar cel opgelegd voor het laten ontvoeren van zijn inmiddels zesjarige dochter naar India in 2016. Ook de neef van Shehzad H. werd veroordeeld. Hij kreeg vier jaar cel. Dat meldt NU.nl

Vorige updates

Update 23 september 2020: Het Openbaar Ministerie (OM) heeft negen jaar cel geëist tegen Shehzad H. voor het laten ontvoeren van zijn dochter Insiya (6) in 2016. Dat meldt Nu.nl. Shehzad H. bevindt zich samen met het meisje in India. Hij liet zich ook niet vertegenwoordigen door een advocaat.

Update 20 januari 2020: De strafzaak tegen Shehzad H., de vader van de in 2016 ontvoerde peuter Insiya, zal bij verstek worden behandeld. Dat bleek tijdens de voorbereidende zitting op de rechtbank van Amsterdam. Shehzad H. wordt vervolgd voor het uitlokken en medeplegen van de ontvoering van Insiya, en het onttrekken van het kind aan het ouderlijk gezag van haar moeder. Neef Imran staat terecht voor medeplegen. Beide mannen verblijven in India en weigeren enige medewerking. (Bron: De Telegraaf)

Update 4 september 2019: Shezhad H., die in 2016 zijn destijds twee jaar oude dochter Insiya vanuit Amsterdam naar India liet ontvoeren, moet de moeder een dwangsom van tienduizend euro betalen voor elke dag dat hij het meisje bij zich houdt. Dat schrijft de Telegraaf. De uitspraak werd gedaan in het gerechtshof in Den Haag. Het hof bekrachtigt ook een eerder vonnis van lagere rechters, waarin de vader werd bevolen Insiya onmiddellijk terug te laten keren naar Nederland.

Update 11 juli 2019: Ruim vier jaar cel voor ontvoering Insiya. De rechtbank in Amsterdam heeft zes mensen veroordeeld tot straffen tot ruim 4 jaar cel voor hun betrokkenheid bij de ontvoering van de peuter Insiya in 2016. Daarnaast moeten ze schadevergoedingen betalen aan de moeder van het meisje. Dat schrijft NOS.

Update 16 mei 2019: Tegen een vrouw en vijf mannen die verdacht worden van de gewelddadige ontvoering van Insiya zijn celstraffen tot 4,5 jaar geëist. Dat schrijft het NRC. Het Openbaar Ministerie sprak deze strafeis uit in de rechtbank in Amsterdam. Volgens persbureau ANP vindt het OM dat de verdachten „voor eigen rechter hebben [gespeeld], puur voor geldelijk gewin”.

Update 6 maart 2019: De moeder van de ontvoerde kleuter Insiya (nu vijf) heeft een belangrijk juridisch gevecht gewonnen. Dat schrijft de Telegraaf. De rechtbank van Noord-Holland heeft de vader van Insiya, Shezhad H., het gezag over het meisje ontnomen.

Update 23 oktober 2018: Willem V. (54), die als chauffeur betrokken was bij de gewelddadige ontvoering van de toen tweejarige Insiya heeft maandag in de rechtszaal verklaard te zijn misleid door de vader van het meisje. Dat schrijft het Parool. Volgens de man dacht hij dat hij er goed aan deed om Insiya’s vader, Shehzad H., te helpen zijn dochter terug te krijgen

Samen met drie andere mannen trok Willem V. op 29 september 2016 naar de woning van Insiya’s grootmoeder aan de Watergraafsmeer in Amsterdam. De ontvoering, genaamd Operatie Barney, werd tot in de puntjes voorbereid.

Diezelfde avond hoorde V. op journaal over de kidnap en het uitgestuurde AMBER Alert. “Ik schrok daarvan. Dat AMBER Alert schudde me wakker. De politie verspreidt dat niet zomaar. Mijn god wat heb ik gedaan? Ik heb me in de luren laten leggen, ben niet scherp geweest op het verhaal van de vader dat dit goed was voor het kind. Ik dacht: Ik moet mezelf melden.”

Ook oud-politieman Erik S. (60), de man die als ‘de uitvoerder’ van het ontvoeringsteam wordt beschreven, besefte naar eigen zeggen wat er precies gebeurd was nadat hij het AMBER Alert voor de kleine Insiya zag.

Update 24 mei 2018: Premier Mark Rutte heeft in India op „hoog niveau” de ontvoering van de peuter Insiya besproken, meldt de Telegraaf. Rutte sprak eerder op de dag met zijn Indiase ambtgenoot Narendra Modi. De premier gaf aan niets inhoudelijks over het gesprek kwijt te willen.

Update 22 mei 2018: Premier Mark Rutte gaat persoonlijk en op hoog niveau het lot van de ontvoerde peuter Insiya (4) bespreken in India. Dat meldt De Telegraaf. Hij zal dit tijdens zijn werkbezoek aan het land doen. Rutte laat weten dat hij zich zeer betrokken voelt bij de zaak. “Deze trieste kwestie houdt veel mensen bezig. Ik ben mij zeer bewust van deze zaak en neem dat ook mee tijdens mijn bezoek aan India.”

Volgens de premier is er nog steeds veel overleg met India over deze zaak: “Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in voortdurend contact met de Indiase autoriteiten. Ik hoop dat er weer contact tot stand komt tussen moeder en dochter. Iedereen doet daar zijn best voor, al kan ik natuurlijk niet garanderen dat het goedkomt.”

Update 11 mei 2018: De moeder van Insiya heeft een dramatische oproep aan koningin Máxima gedaan. Dat meldt de Telegraaf. In een open brief en een videoboodschap aan Máxima wijst moeder Nadia Rashid de koningin erop dat haar dochtertje Insiya al voor het tweede achtereenvolgende jaar alleen is op moederdag. “Ik kan u niet vragen om mijn dochter voor mij terug te halen, maar ik vraag u om uw steun”, aldus Rashid.

Koningin Máxima laat via de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat ze meeleeft met de wanhopige moeder. “Het is – in het bijzonder op Moederdag – verschrikkelijk wanneer een moeder en haar kind tegen hun wil niet bij elkaar kunnen zijn. Dat gemis is schrijnend”, meldt Máxima. Insiya werd op 29 september 2016 met geweld ontvoerd uit het huis van haar grootmoeder in Amsterdam. De nu vierjarige kleuter verblijft sindsdien bij haar vader in India.

Update 13 april 2018:  De ontvoerde kleuter Insiya (4) mag voorlopig bij haar vader in India blijven. Dat is het gevolg van een uitspraak in hoger beroep van de rechter in India. Volgens de rechter moet er eerst worden bepaald wie het voogdijschap heeft over het meisje, vóórdat er een besluit over een mogelijke terugkeer naar Nederland kan worden genomen. Eerder had een Indiase rechtbank besloten dat Insiya eind maart terug moest naar haar moeder in Nederland, meldt het Parool.

Update 5 april 2018: De laatste twee verdachten die nog vastzaten in de ontvoeringszaak van de kleine Insiya mogen hun strafzaak afwachten in eigen land. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam beslist. Het gaat om de Amerikanen Daniel C. en Robert B. Die laatste kwam al eerder vrij, maar werd in januari opnieuw achter de tralies gezet toen hij probeerde een nieuw paspoort te krijgen. Zijn voorarrest is opgeheven omdat het anders langer dreigt te gaan duren dan een eventuele straf, schrijft het AD.

Update 26 maart 2018: De overdracht van de ontvoerde peuter Insiya aan haar moeder, die op 27 maart in India had moeten plaatsvinden, is niet doorgegaan. Insiya’s vader Shehzad H. was in beroep gegaan tegen de uitspraak van een familierechter in India in januari dat Insiya moest worden overgedragen. Dat schrijft het Parool. Volgens Nadia Rashid, moeder van Insiya, is er sprake van een vertragingstechniek. Rashid kan niet zelf naar India gaan om haar kind op te halen, omdat er een arrestatiebevel tegen haar is uitgevaardigd. De vader heeft in India namelijk aangifte gedaan van kidnapping. “Nadia is in het verleden met Insiya naar Nederland gereisd vanuit Dubai,’’ zegt Rashid’s advocaat. “Gewoon met toestemming van de vader. Daar heeft hij zelfs voor getekend. Maar dat hij toestemming heeft gegeven, laat hij dan weer weg bij zijn aangifte in India.”

Update 27 februari 2018: Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niet akkoord met een besluit van Interpol om een internationaal arrestatiebevel tegen de vader van Insiya in te trekken. Dat schrijft de Telegraaf. “Het OM legt zich niet neer bij de verwijdering van de signalering en spant zich tot het uiterste in om Shehzad H. opnieuw internationaal gesignaleerd te krijgen”, meldt het Openbaar Ministerie  in een persbericht. De reactie komt er naar aanleiding van de bewering van de advocaat van de vader dat de internationale politieorganisatie Interpol de ontvoering van Insiya als een ’privé-familiekwestie’ beschouwt. Om die reden heeft Interpol de internationale signalering van Shehzad H. ingetrokken.

Update 16 februari 2018: De driejarige Insiya, die door haar vader vanuit Amsterdam naar India werd meegenomen, moet van de rechter toch niet onmiddellijk terugkeren naar huis. Het Hooggerechtshof in Den Haag heeft het besluit van een lagere rechter, die stelde dat het meisje terug moest, vernietigd. Volgens het Hof moet niet een Nederlandse maar een Indiase rechtbank zich over de zaak buigen, omdat “het zwaartepunt van de procedures” daar ligt, schrijft het Algemeen Dagblad.

Update 30 januari 2018: De driejarige Insiya moet terug naar Nederland. Dat heeft een Indiase rechtbank gisteren bepaald. Insiya’s vader, die het meisje op 29 september 2016 vanuit Amsterdam naar India liet ontvoeren, krijgt tot uiterlijk 27 maart de tijd om zijn dochtertje over te dragen aan haar Nederlandse moeder Nadia Rashid, schrijft de Telegraaf.

Update 12 januari 2018: In 2016 werd de nu driejarige Insiya met geweld ontvoerd naar India. Hoewel er sindsdien verschillende gesprekken hebben plaatsgevonden tussen de Nederlandse en Indiase overheid om het meisje terug naar Nederland te brengen, zit de zaak nog steeds muurvast. De druk op India is echter groter geworden nu de rechtbank in Den Haag formeel heeft vastgesteld dat de kleuter werd ontvoerd. “De rechter heeft in december bovendien bepaald dat Insiya onrechtmatig in India wordt vastgehouden”, vertelt Insiya’s moeder, Nadia Rashid. In een rechtstreeks appel aan de Indiase minister-president Narendra Modi vraagt Rashid om actie in de zaak van haar ontvoerde dochter. AMBER Alert op haar beurt ontvangt vanuit India dreigementen van de vader van Insiya, Shehzad H., die vermoedelijk achter de ontvoering zit.

Lees het indringende verhaal over de ontvoering van Insiya.

Update 29 september 2017:  Insiya werd vandaag exact een jaar geleden gekidnapt en meegevoerd naar India, waar het meisje nog altijd verblijft. Dat meldt De Telegraaf. Ondanks tal van pogingen van ons land om het Nederlandse meisje terug te krijgen, zit de zaak muurvast. De meeste ontvoerders werden gepakt, maar de vader, de hoofdverdachte in de zaak, verbergt zijn kind nog altijd in India. Moeder Nadia Rashid heeft daarom een emotionele oproep gedaan. Met de internetactie hoopt ze dat de ontvoering niet wordt vergeten en dat zij snel weer met Insiya wordt herenigd.

Update 13 juli 2017: Het openbaar ministerie wil de man die ervan verdacht wordt vorig jaar zijn peuterdochtertje Insiya te hebben laten ontvoeren desnoods bij verstek laten veroordelen. Dat schrijft de Volkskrant. De kans dat Shehzad H. zijn proces zal bijwonen is nihil, nu India zijn uitlevering weigert.

Update 8 mei 2017: Minister Koenders gaat hoogstpersoonlijk in India de ontvoering van de 3-jarige Insiya aankaarten bij de autoriteiten. Dat schrijft het Hart van Nederland. Het meisje werd afgelopen september vanuit Amsterdam ontvoerd. De vader van Insiya wordt ervan verdacht de opdrachtgever te zijn.

Update 29 maart 2017: Het Openbaar Ministerie heeft bij de Indiase autoriteiten een verzoek ingediend om Shehzad H., de vader van het ontvoerde meisje Insiya, uit te leveren. Justitie ziet hem als een verdachte. Shehzad H. zou opdracht hebben gegeven zijn dochter weg te halen bij haar moeder, schrijft RTL Nieuws.

Dat bleek bij de tweede pro-formazitting in de zaak. De toen tweejarige Insiya werd op 29 september vorig jaar ontvoerd uit de woning van haar oma in Amsterdam. Ze zit waarschijnlijk bij haar vader in India. Haar moeder heeft sinds Insiya is ontvoerd geen contact meer met haar gehad.

Update 28 februari 2017: De moeder van Insiya, die eind september met geweld werd ontvoerd, is een petitie gestart om haar dochter terug te krijgen uit India. Dat meldt RTL Nieuws. “Het is verschrikkelijk. Een ware hel”, zegt moeder Nadia Rashid. “Ze is er niet en dat merk je elke dag. Je bladert door haar foto’s, bekijkt haar filmpjes. Je mist haar kleine handjes, dat ze ’s ochtends naar je toe komt. En toch hoop je dat je op een gegeven moment je kind mag zien, mag horen. Maar dat is nog niet zo.”

Met de petitie hoopt Nadia de overheden van Nederland en India ertoe te bewegen samen te werken en Insiya thuis te brengen. De petitie is inmiddels meer dan 11.000 keer getekend. 

Update 27 februari 2017: Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt op een snelle oplossing in de zaak van het ontvoerde meisje Insiya. Achter de schermen wordt er bemiddeld tussen de ouders om het meisje weer terug naar Nederland te krijgen. Er zijn gesprekken gaande met beide ouders, vertelt een woordvoerder van het ministerie. “Met de moeder spreken we bijna dagelijks en ook met de vader is er contact. Elke keer worden er kleine stapjes gezet.”

Update 27 februari 2017: Op de luchthaven in Teheran (Iran) is opnieuw een van de ontvoerders van de 2,5 jarige Insiya, Imran S., aangehouden. Dat meldt  De Telegraaf. De Nederlandse peuter werd in september gekidnapt uit een woning in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Alerte luchthavenbeveiligers merkten de man, die ervan verdacht wordt het meisje letterlijk uit de armen van haar oma te hebben gerukt, dit weekeinde op. Vorige week werd Daniel C. al aangehouden in de VS. Hij zou de ontvoering van de peuter hebben voorbereid.

Update 12 januari 2017: De ontvoering van het 2-jarige meisje Insiya Hemani is in acht maanden tijd tot in de puntjes voorbereid. Op de computer van een van de verdachten is een plan van aanpak gevonden waaruit blijkt dat het gebruik van geweld geen probleem was. Daar is zelfs een specialist voor ingevlogen vanuit Amerika. Dat meldt AT5.

“Ik moet en zal doorgaan. Net zolang todat Insiya weer terug is in Nederland.”, zegt Nadia Rashid over haar ontvoerde dochter Insiya (video).

Update 27 december 2016: Drie maanden geleden verdween Insiya (2) uit het leven van haar moeder Nadia Rashid. Dat meldt De Telegraaf. “Vorig jaar was alles anders”, blikt Nadia Rashid treurig terug. “Insiya was echt dol op kerst. Ze kon haar ogen niet van de boom afhouden. Nu weet ik niets van haar. Ik hoor alleen de verhalen van buren in Mumbai, die in het appartementencomplex wonen waar mijn dochtertje wordt vastgehouden. Ze zeggen Insiya af en toe hartverscheurend te horen huilen. Daar moet ik het mee doen.” (De Telegraaf)

Ook RTL Boulevard besteedde aandacht aan de zaak. Bekijk hier de video.

Update 12 november 2016: De vader van de ontvoerde peuter Insiya zou het vertikken om zijn 2-jarige dochtertje met de moeder te herenigen, meldt De Telegraaf. Shehzad H, die verdacht wordt van de ontvoering van zijn dochter, heeft dit vrijdag via zijn advocaat Mr. Gerard Spong aan de advocaat van de moeder laten weten. India heeft de Amsterdamse politie gemeld niet mee te werken aan een arrestatie van de vader of het terugbrengen van Insiya naar Nederland (De Telegraaf)

Bekijk hier de video

Update 28 oktober 2016: De ontvoerde Insiya zou door haar vader vastgehouden worden in een appartement in Mumbai, India. Dat zegt misdaadjournalist John van den Heuvel in De Telegraaf, die getuigen in India gesproken heeft. Ze zouden het 2-jarige meisje hebben gehoord en gezien in het appartement van haar oma.

Update 21 oktober 2016: Duitse media, waaronder Focus, Stern, DPA, Hamburger Morgenpost, News Deutschland, besteden aandacht aan de ontvoering van Insiya. Momenteel is de foto van Insiya groot te zien op onder meer bus- en treinstations in heel Duitsland. 

anp_foto_amber_alert_insiya_duitsland

Update 19 oktober 2016 14:50: Na de oproep van de Nederlandse Politie aan mensen in Duitsland om mee te zoeken naar de ontvoerde Insiya, is haar foto groot te zien in heel Duitsland op onder meer bus- en treinstations.

Update 19 oktober 2016 11:26: De politie heeft opnieuw twee verdachten aangehouden in verband met de ontvoering van Insiya Hemani. Beiden hebben de Nederlandse nationaliteit. Een verdachte is in Nederland aangehouden, de andere in Duitsland. Tevens heeft er een doorzoeking plaatsgevonden in een woning in Duitsland. Het meisje is daarbij niet aangetroffen. De oproep naar haar uit te kijken blijft dan ook onverminderd van kracht.

Update 18 oktober 2016 18:38: “We houden het echt op Duitsland. Het is een vermoeden en we willen er vanwege het onderzoek ook geen concrete informatie over geven. Duitsland is natuurlijk ontzettend groot, maar wij vinden het echt ontzettend belangrijk om haar te vinden. We hopen dat ook echt iedereen met ons mee wil kijken, ook in Duitsland”, aldus een woordvoerder van de politie in Hart van Nederland.

Update 18 oktober 13:50: De 2,5 jarige Insiya Hemani, die op donderdag 29 september ontvoerd werd uit Amsterdam, verblijft vermoedelijk in Duitsland. Dat meldt de politie. Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de ontvoering van het kind sluit niet uit dat zij op korte termijn verplaatst zal worden. Het is onbekend of zij met haar vader zal reizen of met een andere persoon. Derhalve vraagt de recherche opnieuw dringend uit te kijken naar het meisje en via 112 contact op te nemen met de politie wanneer zij ergens wordt gezien.

Update 11 oktober 2016: Moeder ontvoerde Insiya dankbaar voor meezoeken. De moeder van de ontvoerde 2,5-jarige Insiya Hemani heeft een emotionele oproep gedaan op Facebook. Daarin schrijft ze dat ze hoopt dat iedereen blijft helpen om haar dochter terug te krijgen: “Elke seconde zonder Insiya is ondraaglijk.”

Update 4 oktober 2016AMBER Alert voor ontvoerde Insiya bereikt 11 miljoen mensen. Nederland zoekt massaal naar de ontvoerde Insiya. In totaal zagen 10.850.031 mensen het AMBER Alert voor het 2,5 jarige meisje volgens Peil.nl*. De zoektocht gaat onverminderd door.

Update 4 oktober 2016: Een tweede man is gearresteerd voor mogelijke betrokkenheid bij de ontvoering van het tweejarige meisje Insiya Hemani. Zij werd vorige week ontvoerd door drie mannen. De vader van Insiya, Shehzad H., wordt ervan verdacht de opdracht gegeven te hebben voor de ontvoering. Naar het meisje, de vader en de derde ontvoerder wordt nog steeds gezocht, laat het Openbaar Ministerie weten.

Update 29 september 2016: Één van de ontvoerders van Insiya is direct aangehouden, nadat hij door buurtbewoners werd overmeesterd. Hij raakte daarbij gewond en moest naar het ziekenhuis.

29 september 2016: Om 8.15 uur wordt Insiya gewelddadig ontvoerd door drie onbekende mannen uit haar huis in Amsterdam. De politie stuurt daarop direct een Vermist Kind Alert uit. Later die dag besluit de politie het Vermist Kind Alert op te schalen naar een AMBER Alert, waarbij het volledige AMBER Alert-systeem wordt ingezet en het hele land verandert in één grote opsporingsposter.