Gemiddeld 1-2 keer per jaar wordt een AMBER Alert uitgestuurd. Dit gebeurt wanneer de politie vreest dat het leven van een vermist of ontvoerd kind direct gevaar loopt. Daarnaast worden delen van het AMBER Alert-systeem ongeveer 15 keer ingezet voor het verspreiden van een Vermist Kind Alert.

Statistieken AMBER Alert Nederland, bijgewerkt op 20 september 2021.

30 AMBER Alerts sinds 11 november 2008
Een AMBER Alert is een landelijk waarschuwingsbericht dat wordt uitgestuurd wanneer de Nederlandse politie vreest voor het leven van een ontvoerd of vermist kind.

1012 Vermist Kind Alerts sinds 1 januari 2011
Een Vermist Kind Alert is géén AMBER Alert. Bij een Vermist Kind Alert maakt de politie zich ernstige zorgen om het welzijn van het kind en is snel en gericht handelen noodzakelijk.

3 miljoen aanmeldingen
Dagelijks melden mensen zich aan om direct bericht te ontvangen als er een AMBER Alert actief is. Dit getal is slechts een fractie van het daadwerkelijke aantal mensen dat vermissingen ziet: vermissingen worden gedeeld op Facebook, geretweet op Twitter en bij een AMBER Alert zien letterlijk miljoenen mensen het bericht op TV, grote schermen, snelwegborden en reclamemasten.

AMBER Alert bereikt 12.172.636 mensen
Onderzoek onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking toont aan dat AMBER Alert 89 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder bereikt. Dat komt neer op ruim 12 miljoen Nederlanders. Aan het onderzoek deden 1.748 personen mee. Dit werd op 1 maart 2018 uitgevoerd door Peil.nl.

95 procent van de Nederlanders kent AMBER Alert
Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) stelde vast dat 95 procent van de Nederlanders, zelfs diegenen die niet aangemeld zijn, de naam AMBER Alert kent en weet dat het systeem kinderlevens redt.

3e Kwartaal 2021

AMBER Alerts

AMBER Alert 30:

Celine, 28 oktober 2020

Op vrijdag, 23 oktober vertrok de vijftienjarige Celine thuis om even een eindje te gaan lopen. Sindsdien ontbrak elk spoor van het meisje. Daarop besloot de Politie om een Vermist Kind Alert uit te geven. Enkele dagen later werd het Vermist Kind Alert opgeschaald naar een AMBER Alert. Bijkomende elementen uit het onderzoek hadden namelijk uitgewezen dat het meisje mogelijk in levensgevaar zou verkeren en in het gezelschap zou zijn van een onbekende man. Enkele uren na het uitsturen van het AMBER Alert werd Celine in goede gezondheid teruggevonden dankzij het alert.

AMBER Alert 29:

Jongen, 13 december 2019

Op vrijdag, 13 december vertrok een moeder samen met haar zoontje naar een onbekende locatie. Omdat de politie zich ernstige zorgen maakte om het welzijn van moeder en kind werd er middels een AMBER Alert groot alarm geslagen. Om 03:00 ’s nachts werd het tweetal gezond en wel aangetroffen in een hotel in Duitsland. Dit gebeurde naar aanleiding van goed speurwerk en een tip van een oplettende burger die het AMBER Alert had ontvangen.

AMBER Alert 28:

Marley, 5 december 2019

Op woensdag 4 december haalde de vader van Marley, die niet het ouderlijk gezag over haar heeft, haar op van school. Omdat het om een onrustwekkende verdwijning ging, besloot de politie de volgende dag een AMBER Alert uit te sturen. Een uur nadat het alert uitging, werd het meisje samen met haar vader aangetroffen in het centrum van Lelystad. Volgens een woordvoerder van de politie leidde “goed recherchewerk en het AMBER Alert” tot het terugvinden van het kind.

AMBER Alert 27:

Hania, 28 juni 2019

Op donderdag 27 juni vertrok de 12-jarige Hania om 12:00 van haar basisschool in Rotterdam. Toen het meisje om 15:00 niet thuiskwam, sloeg haar moeder alarm. Omdat het een erg onrustwekkende verdwijning betrof, werd er tijdens de nacht van donderdag op vrijdag een AMBER Alert uitgestuurd voor de tiener. In de loop van de dag waren er aanwijzingen dat Hania zich in het gezelschap van Engelssprekende man zou bevinden. In de hoop het meisje te vinden, werd een foto van de man verspreid. Vrijdagavond werd Hania samen met de man aangetroffen in een hotel in Rotterdam. De man werd gearresteerd.

AMBER Alert 26:

Ainslie, 4 juni 2019

Op dinsdagochtend 4 juni vertrok de zestienjarige Ainslie met de fiets vanuit zijn woonplaats in Zutphen. Zijn familie maakte zich ernstige zorgen. De politie stelde direct een groot onderzoek in. Toen na de hele dag gezocht te hebben, de jongen nog niet was gevonden en de zorgen waren toegenomen, is besloten een AMBER Alert te verspreiden. Even later werd de jongen in goede gezondheid aangetroffen in Friesland. Een getuige herkende hem naar aanleiding van het verspreidde AMBER Alert en meldde dit bij de politie.

AMBER Alert 25:

Hannah, 26 februari 2018

Op maandagochtend 26 februari 2018 werd Hannah (6 maanden) met geweld uit de handen van haar pleegmoeder gegrist op een parkeerplaats bij een supermarkt in Eersel. De daders, de biologische ouders van het meisje, stormden vervolgens weg in een donkerblauwe Mercedes. De baby werd eerder door Jeugdzorg uit huis geplaatst. Omdat de politie vreesde voor het leven van het kind, werd er een AMBER Alert uitgestuurd. Hierdoor kwamen er verschillende tips binnen bij de politie. Eentje ervan leidde de politie naar een vakantiepark in Duitsland, waar een alerte burger de auto en vader opmerkte. In nauw overleg met de Duitse politie werd verder onderzoek verricht bij het vakantiepark. Hannah en haar ouders bleken daar in een vakantiehuisje te zitten. De ouders werden diezelfde dag nog aangehouden.

AMBER Alert 24:

Abdullah, 3 december 2017

In de vrieskou vertrok de 15-jarige Abdullah vrijdagavond 1 december 2017 zonder jas vanaf zijn huis in Schiedam. De politie en Abdullah’s familie maakten zich ernstige zorgen om de jongen omdat hij naast doof en autistisch, ook afhankelijk is van medicatie. Zoekacties met honden en warmtecamera’s leverden in de nacht van vrijdag op zaterdag niets op. Zaterdagochtend stuurde de politie een regionaal Vermist Kind Alert (VKA) uit. Later die dag werd er door de politie besloten om het regionaal VKA op te schalen naar een landelijk VKA. Door de slechte weersomstandigheden en de fysieke beperkingen van de jongen stuurde de politie zondagochtend een AMBER Alert uit. De foto van Abdullah was direct door het hele land te zien. Hierdoor werd de politie overspoeld met tips. Maandagnamiddag werd Abdullah levend gevonden in een tuinhuisje in de buurt. Dit na een gouden tip die dankzij het AMBER Alert was binnengekomen.

AMBER Alert 23:

Insiya, 29 september 2016

Naar aanleiding van de gewelddadige ontvoering van de 2,5 jarige Insiya door drie onbekende mannen op 29 september 2016 plaatste de politie om 10.30 uur die dag een Vermist Kind Alert. Hiervoor werden delen van het AMBER Alert systeem ingezet. Het vermissingsbericht werd o.a. verspreid via sociale media en grote schermen en tankstations in de regio Amsterdam. Later die dag besloot de politie het gehele AMBER Alert systeem in te zetten in de zoektocht naar Insiya. 2,8 miljoen Nederlanders ontvingen direct het AMBER Alert. Daarnaast werd de informatie over het meisje massaal gedeeld via social media en de vrijwillige medewerking van duizenden organisaties. Dit resulteerde in een bereik van bijna 11 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar. Het meisje werd opgespoord in India, waar ze nog steeds verblijft.

AMBER Alert 22:

Eraj, 11 november 2015

Woensdagnacht 11 november stuurde de politie rond 01.00 uur een AMBER Alert uit voor de 12-jarige Eraj. De jongen was dinsdag 10 november niet thuisgekomen van school. Aan het eind van de middag werd hij voor het laatst gezien door een bekende. Voorafgaand aan het AMBER Alert werd onder andere een Burgernetbericht uitgestuurd. De politie zocht samen met familieleden naar de jongen en voerde gesprekken met klasgenoten. Rond 08.00 uur werd de jongen gevonden.

AMBER Alert 21:

Issa, 18 maart 2015

Woensdagnacht 18 maart stuurde de politie rond 03.00uur een AMBER Alert uit voor de 9-jarige Issa. De 9-jarige jongen werd rond 15.30uur voor het laatst gezien in de Utrechtse wijk Ondiep. Daarna ontbrak ieder spoor en de politie hield alle scenario’s open. Voorafgaand aan het AMBER Alert werd onder andere een Burgernetbericht uitgestuurd. Daarnaast schakelde de politie een helikopter, politiehonden en brandweerboten in. Rond 08.30uur werd de jongen veilig teruggevonden.

AMBER Alert 20:

Amal, 31 juli 2014

Op woensdagmiddag 30 juli 2014 verliet de 9-jarige Amal plotseling de woning van een vriendinnetje. Sindsdien was zij vermist. Direct begon de politie een groot onderzoek en zocht uitgebreid in de buurt onder andere met de hulp van een politiehelikopter en bewoners uit de buurt. Twee keer verstuurde de politie een Burgernetbericht en in de avond een Amber Alert. De vermissing is ook verspreid via RijnmondVeilig. Later die nacht werd het meisje veilig teruggevonden.

AMBER Alert 19:

Ceylin & Hassan, 26 april 2014

Het vermoeden van een ontvoering van een moeder met twee jonge kinderen waren de reden voor een AMBER Alert op 26 april 2014. In Den Haag was onder zeer verdachte omstandigheden de auto aangetroffen van de 24-jarige moeder Hilal Cesin. Zij bleek te zijn verdwenen, samen met haar 2-jarige dochter Ceylin en 4 maanden oude zoontje Hassan. Een grootschalig onderzoek door politie Den Haag en de uitgebreide media aandacht, die door het AMBER Alert gegenereerd was vormden de aanleiding voor de moeder om zich ’s avonds bij de politie te melden. Van een ontvoering bleek achteraf geen sprake te zijn.

AMBER Alert 18:

Pedro, 17 maart 2014

Tegen de avond van 17 maart 2014 werd duidelijk dat de 12-jarige Pedro uit Amsterdam-Osdorp die dag niet op school was verschenen. Kort voor middernacht werd een AMBER Alert verzonden voor Pedro. Meldingen naar aanleiding van dit AMBER Alert zorgden ervoor dat Pedro de volgende morgen door de Amsterdamse politie in goede gezondheid werd aangetroffen in een plantsoen in Osdorp.

AMBER Alert 17:

Jayden, 15 juni 2013

De 4-jarige Jayden werd meegenomen door zijn vader vanaf een adres in de stad Groningen. Deze man had eerst de moeder van Jayden, die het volledige gezag heeft over haar zoontje, mishandeld. Hierna reed de man met Jayden weg in een blauwe VW Golf. Het AMBER Alert werd daarom ook meteen zichtbaar gemaakt op de borden van Rijkswaterstaat. Ruim een uur na het uitgeven van het alert werd de auto door een voorbijganger, die op de hoogte was door het AMBER Alert, gezien in Groningen. De gewaarschuwde politie kon de man, die Jayden bij zich had, terplekke aanhouden.

AMBER Alert 16:

Ruben & Julian, 8 mei 2013

’s Ochtends vroeg op 7 mei 2013 werd bij het Doornse Gat een stoffelijk overschot aangetroffen van een man, die kennelijk zichzelf van het leven had beroofd. Tegen het einde van de middag werd duidelijk dat deze man in het gezelschap was geweest van zijn zoontjes Ruben (9) en Julian (7). Terwijl de politie een grootschalig onderzoek startte om de beide jongens te vinden, werd kort na middernacht een AMBER Alert voor hen verzonden. Op 19 mei 2013 werden de stoffelijke overschotten van Ruben en Julian gevonden in de omgeving van Cothen. Aangenomen wordt dat ze door hun vader om het leven zijn gebracht.

AMBER Alert 15:

Anass, 6 februari 2013

Nadat de 13-jarige Anass niet thuiskwam na het rondbrengen van folders en uit onderzoek bleek dat voor het leven van Anass moest worden gevreesd, werd laat die avond een AMBER Alert uitgegeven. Helaas bleek de volgende morgen dat Anass was overleden, zijn stoffelijk overschot werd na onderzoek door de politie aangetroffen.

AMBER Alert 14:

Corline, 10 oktober 2012

Rond 12:30 uur op 10 oktober 2012 werd de 7-jarige Corline voor het laatst gezien op het schoolplein van haar school in Urk. Het meisje was daarna niet thuisgekomen. Omdat getuigen een verdachte auto gezien hadden in de omgeving van de school werd rekening gehouden met een ontvoering. Gelukkig bleek daarvan geen sprake, enkele minuten nadat begonnen was met het verzenden van het AMBER Alert werd de in de omgeving van haar huis spelende Corline gevonden door enkele meisjes. Deze meisjes hielpen met het zoeken naar Corline vanwege de aandacht voor haar vermissing in de (sociale) media.

AMBER Alert 13:

Sueda, 10 september 2012

In de nacht van 9 op 10 september 2012 werd tevergeefs getracht om een spoor te vinden van de 16-jarige Sueda. Het meisje was verdwenen uit Delft, laat op zondagavond 9 september 2012. Omdat werd gevreesd dat Sueda het slachtoffer zou kunnen zijn van een misdrijf, werd besloten tot het gebruik van een AMBER Alert. Om 09:32 uur werd het AMBER Alert verstuurd, waarna binnen een kwartier het bericht kwam dat Sueda door personeel van de Spoorwegpolitie herkend was op het Centraal Station in Amsterdam.

AMBER Alert 12:

Michael, 1 februari 2012

De melding dat de 10-jarige Michael uit Luttelgeest in de Noordoostpolder vermist werd was, gezien de heersende vrieskou, reden om voor het leven van Michael te vrezen. Daarom werd gebruik gemaakt van een AMBER Alert in de hoop zo snel mogelijk een spoor van hem te vinden. Helaas had het uitgezonden alert geen resultaat. Michael bleek te zijn verdronken onder het ijs van een vaart in de buurt van zijn huis. Zijn stoffelijk overschot werd op 5 februari 2012 gevonden na intensieve zoekacties.

AMBER Alert 11:

Roshayra, 10 december 2011

De 4-jarige Roshayra werd op 9 december 2011 door haar vader (die geen wettig gezag heeft over het meisje) meegenomen vanaf een adres in Rotterdam. Nadat gedurende de hierop volgende nacht tevergeefs door de politie naar het meisje was gezocht, besloten het Openbaar Ministerie en de politie Rotterdam-Rijnmond een AMBER Alert te gebruiken om te helpen Roshayra terug te vinden. Het AMBER Alert werd uitgegeven kort voor 09:00 uur op zaterdagmorgen. Deze keer werd ook gebruikt gemaakt van de matrixborden boven de snelwegen. Met de hulp van Rijkswaterstaat werden de gegevens van de door de vader van Roshayra gebruikte auto zichtbaar gemaakt. Het directe resultaat hiervan was dat de auto in de loop van de zaterdagmiddag werd gezien door een oplettende burger, die meteen de politie in kennis stelde, waarna het meisje en haar vader werden aangetroffen.

AMBER Alert 10:

Michiel, 29 oktober 2011

De politie vreesde voor het welzijn van de 1-jarige Michiel, die door zijn vader was meegenomen. Michiel werd snel gevonden, nadat hij en zijn vader op het station in Almere werden herkend als direct gevolg van het uitgezonden AMBER Alert.

AMBER Alert 9:

Serena, 16 oktober 2011

Het negende AMBER Alert werd ingezet om de door haar biologische vader ontvoerde zes maanden oude baby Serena terug te vinden. Binnen drie uur na het versturen van AMBER Alert werden de 23-jarige vader uit Almere en zijn baby in een trein richting Rotterdam door NS personeel herkend. Gealarmeerde agenten van de Spoorwegpolitie ontfermden zich over vader en kind. De vader is overgedragen aan de recherche van District Zuid van politie Flevoland. Baby Serena werd in goede gezondheid met haar moeder herenigd.

AMBER Alert 8:

Jennefer, 9 oktober 2011

Op 8 oktober 2011 werd bij de politie de vermissing gemeld van de 10-jarige Jennefer. Tijdens het lopende politieonderzoek naar deze vermissing werd op zondagavond 9 oktober 2011 door de politie besloten om gebruik te maken van een AMBER Alert. Helaas werd in de hierop volgende nacht van zondag op maandag het stoffelijk overschot van Jennefer aangetroffen. Uit het onderzoek is gebleken dat Jennefer al op zaterdag om het leven was gebracht.

AMBER Alert 7:

Vera, 29 juli 2011

De 14-jarige Vera was op 28 juli vanuit haar ouderlijk huis in Groesbeek vertrokken, maar niet aangekomen op het adres waar ze naartoe zou gaan. Onderzoek gedurende de nacht van donderdag op vrijdag van de politie leidde naar de omgeving van Den Haag, waar Vera echter niet werd aangetroffen. Omdat er aanwijzingen waren dat het meisje in gevaarlijke omstandigheden verkeerde, werd besloten om een AMBER Alert in te zetten, dat om 12:25 uur op vrijdag werd verstuurd. Enige uren later kwam de vermiste Vera binnenlopen bij een politiebureau in Den Haag.

AMBER Alert 6:

Melanie, 1 juli 2011

Het zesde AMBER Alert werd uitgegeven voor de vermissing van de 17-jarige Melanie uit Hardinxveld-Giessendam. Melanie was op 30 juni vanaf haar werkplek op de fiets vertrokken naar huis, maar daar niet aangekomen. Terwijl het AMBER Alert van kracht was, leidde een uitgebreid onderzoek van de politie tot het terugvinden van Melanie op een locatie in de Noordoostpolder in de nacht van 1 op 2 juli.

AMBER Alert 5:

David, 27 januari 2011

Sinds het middaguur werd de 9-jarige David uit Spijkenisse vermist. Binnen twee uur nadat het AMBER Alert werd verzonden kwam bericht dat het jongetje gezond en wel was gevonden in een trein bij Deurne, op een afstand van meer dan 150 kilometer van Spijkenisse. Een conducteur herkende het jongetje, nadat hij het AMBER Alert met de foto van het vermiste kind zowel op zijn NS-zakcomputer (de zogenaamde Railpocket), maar ook op zijn privetelefoon had ontvangen.

AMBER Alert 4:

Kaylee, 22 september 2010

Voor de vermissing van de 7-jarige Kaylee werd een AMBER Alert ingezet om haar te vinden. Kaylee bleek door familie te zijn verborgen. Door het AMBER Alert werd de politie hiervan in kennis gesteld en werd Kaylee veilig teruggevonden.

AMBER Alert 3:

Milly, 10 maart 2010

Het derde AMBER Alert werd uitgezonden voor de vermissing van de 12-jarige Milly. Milly verdween uit haar ouderlijke woning in Dordrecht op de avond van woensdag 10 maart 2010. Het stoffelijk overschot van Milly werd op 16 maart 2010 aangetroffen. Uit het onderzoek van de politie bleek dat Milly al op de avond van haar ontvoering door de dader om het leven was gebracht.

AMBER Alert 2:

Katja, 27 mei 2009

De 7-jarige Katja werd door op dat moment onbekende personen ontvoerd vanaf een schoolplein in Ede. Gezien de ernst van deze situatie verzocht de politie binnen een half uur na de ontvoering het uitgeven van een AMBER Alert. In de loop van de dag werd de bij de ontvoering gebruikte en in het AMBER Alert genoemde auto teruggevonden. Katja bleek te zijn ontvoerd door haar vader en door hem te zijn meegenomen naar de Verenigde Staten van Amerika. Na een lange procedure is ze teruggekeerd bij haar moeder in Nederland.

AMBER Alert 1:

Lorenzo, 14 februari 2009

De vermissing van de 4-jarige Lorenzo uit Rotterdam was aanleiding voor het eerste AMBER Alert. Al heel snel na het uitsturen van het AMBER Alert werd de kleuter gezond en wel teruggevonden in een nabijgelegen fastfood-restaurant. Medewerkers van het restaurant herkenden de kleuter van het nieuwsbericht op hun grote reclameschermen, overgenomen van berichten van de Telegraaf en Spits die het AMBER Alert hadden ontvangen.

Belangrijk nieuws

Stichting AMBER Alert Europe draagt de Nederlandse vermist-kind-alerteringen over aan de Politie per 23 november 2021

Lees verder