TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112

Moeder Madeleine McCann: Nederlands AMBER Alert ‘fenomenaal’

Kate McCann noemt het aantal mensen dat in Nederland is aangemeld voor AMBER Alert ‘fenomenaal’. Volgens de moeder van de sinds 2007 vermiste Madeleine vergroot het Nederlands systeem de kans dat een vermist kind wordt gevonden enorm. Zij doet deze uitspraken vandaag in de Engelse krant The Sun. In het artikel vraagt zij ook aandacht voor het nieuwe Engelse vermiste kinderen systeem, het ‘Child Rescue Alert’. 

Kate en haar echtgenoot Gerry maken zich al jaren hard voor een pan-Europees AMBER Alert-systeem. Dat is overigens ook een onderwerp waar de Nederlandse bevolking zich in grote getalen achter schaart: uit onderzoek van Peil.nl blijkt dat maar liefst 72 procent van de ondervraagden wil dat Nederland zich hard maakt voor een Europees AMBER Alert systeem, bijvoorbeeld tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Raad in 2016. Dit aantal is sterk groeiende, want een maand geleden was dit nog maar 64 procent.

Het genoemde onderzoek werd uitgevoerd door Peil.nl (een samenwerking tussen Maurice de Hond/ View/Ture BV en No Ties BV) onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder, bestaande uit 1.052 personen. Aanleiding voor het onderzoek was het AMBER Alert op 27 april 2014 (Koningsdag) werd verstuurd voor de 2-jarige Ceylin en haar 3-maanden oude broertje Hassan uit Den Haag.

Europees AMBER Alert
Nederland heeft al sinds 2008 een landelijk kinderalarm. Sindsdien is er 19 keer een AMBER Alert uitgestuurd. Dit gebeurt wanneer er een kind wordt ontvoerd of vermist raakt en de politie vreest dat het leven van het kind gevaar loopt. Een Nederlands AMBER Alert bereikt momenteel bijna 12 miljoen mensen, zo bleek uit een meting na het AMBER Alert van afgelopen zaterdag. Een groot deel van het systeem, zoals sociale media, wordt overigens enkele honderden keren per jaar ingezet om deelnemers te informeren over urgente kindervermissingen.

Een jaar geleden ging het AMBER Alert Europe-initiatief van start. AMBER Alert Nederland is één van de initiatiefnemers en lid van dit initiatief, waaraan ook politieorganisaties en NGO’s uit Engeland, Duitsland, Tsjechië en Polen deelnemen. AMBER Alert Europe heeft tot doel te zorgen dat alle EU-landen binnenkort een AMBER Alert hebben. Nu zijn dat nog maar 11 landen, waarvan slechts 7 landen het ook actief gebruiken. Daarnaast wil het initiatief uiteindelijk komen tot één overkoepelend netwerk van AMBER Alert-systemen in de EU, om te zorgen dat een AMBER Alert ook eenvoudig en snel een lands- of taalgrens kan passeren. Net zoals een ontvoerder dat kan.

In de VS is sinds 2006 een gelijksoortig AMBER Alert Plan: een overkoepelend netwerk van AMBER Alert systemen in de verschillende Amerikaanse staten. Sinds 2006 heeft dat initiatief al 685 kinderlevens gered.