TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
Foto Infographic Q3

Minder urgente kindervermissingen afgelopen zomer

In juli, augustus en september publiceerde AMBER Alert Nederland 21 urgente kindervermissingen, beduidend minder dan vorig jaar. In de zomermaanden van 2014 werden delen van het AMBER Alert systeem 33 keer ingezet voor een urgent vermist kind. 

81% succesvol teruggevonden binnen 1 week
Van de 21 vermiste kinderen deze zomer werd 81% binnen 1 week teruggevonden. Een toename van 6% ten opzichte van één jaar geleden. De kinderen waren gemiddeld 13 jaar oud, het jongste kindje was 2 maanden. Opvallend is dat het in 76% van de gevallen een meisje betrof.

953 urgente kindervermissingen
AMBER Alert verspreidde in 2015 tot dusver 68 urgente kindervermissingen, 2 kinderen zijn hiervan nog steeds vermist. Sinds de oprichting van het initiatief in 2008, zijn er delen van het systeem ingezet bij 953 urgente kindervermissingen. 22 keer bleek het nodig om een AMBER Alert uit te sturen, voor het laatst op 11 november 2015.

AMBER Alerts en urgent vermiste kinderen
Jaarlijks raken er honderden kinderen vermist. De meeste kinderen worden snel weer terug gevonden. Enkele keren per jaar vreest de politie echter voor het leven van een vermist of ontvoerd kind. Voor deze gevallen wordt een landelijk AMBER Alert verstuurd. Ongeveer 100 keer per jaar worden delen van het systeem ingezet voor urgente kindervermissingen. Bij een urgente kindervermissing zijn er substantiële aanwijzingen dat het vermiste kind een hoge mate van risico loopt en/of in direct gevaar verkeert waarbij snel handelen noodzakelijk is. In deze gevallen kan de politie besluiten om burgers te informeren over de urgente vermissing van een kind.

2015_Q3_infographic_AANL