TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
Aaday2017 NL(1)

Internationale AMBER Alert Dag

“Iemand vertelde me dat ze Amber hadden meegenomen. Ik geloofde het niet. Ik wilde het niet geloven. Ik werd gek. Ik schreeuwde haar naam. Ik bad dat ze zou antwoorden. Ze was weg.”
– Donna Williams, moeder van de Amerikaanse Amber Hagerman

Vandaag, 13 januari, is het de Internationale Dag van AMBER Alert. Wereldwijd is er op deze dag aandacht voor AMBER Alert. Op deze dag in 1996 werd de negenjarige Amber Hagerman ontvoerd uit Arlington, Texas. Enkele dagen laten werd zij vermoord teruggevonden.

De onopgeloste ontvoering en moord op het meisje leidde tot de totstandkoming van het AMBER Alert in de VS. Het Amerikaanse AMBER Alert heeft inmiddels 825 kinderen gered. Later volgden ook andere landen met een AMBER Alert systeem. Nederland is daar een van.

Bijna 1000 vermiste kinderen opgespoord
Sinds de start in 2008 leverde AMBER Alert een belangrijke bijdrage aan 983 urgente vermissinggszaken, waarvan 23 AMBER Alerts. Alle kinderen zijn inmiddels opgespoord. Het laatste AMBER Alert kindje is nog niet terug bij haar moeder. Het AMBER Alert voor de 2,5 jarige peuter uit Amsterdam bereikte alleen al in Nederland 11 miljoen mensen. Insiya’s moeder heeft het er moeilijk mee: “Elke seconde zonder Insiya is ondraaglijk.”

Iedereen kan een vermist kind redden
“Elke vermissingszaak vertelt zijn eigen verhaal,” zegt Frank Hoen, oprichter AMBER Alert Nederland. “Jij kunt degene zijn die het verhaal een positief einde geeft. Jij kunt het leven van een ontvoerd of vermist kind redden.” Eerder spoorden conducteurs een 9-jarige jongen uit Spijkenisse op, zag een toevallige voorbijganger een ontvoerde 4-jarige jongen uit Groningen en vonden fastfoodmedewerkers een 4-jarige jongen uit Rotterdam.

Ben jij de volgende held? Zoek mee. Nu.

  • Meld je vandaag nog aan & vraag uw omgeving om hetzelfde te doen: nl/zoek-mee
  • Help ook met uw bedrijf om vermiste kinderen te redden: nl/zoek-mee
  • Tweet uw steun voor @AMBER_Alert_NL met #AMBERAlertDay