Terugblik op succesvol AMBER Alert Hania (12)

Van onze AMBER Alert verslaggeverWe blikken nog even terug op de succesvolle afloop van de vermissing van de twaalfjarige Hania uit Rotterdam.
Het verhaal rond deze verdwijning voert terug naar donderdag 27 juni 2019, toen het meisje niet thuiskwam uit school. Nadat haar ouders alarm hadden geslagen bij de politie, werd in de nacht van donderdag op vrijdag op verzoek van de politie een AMBER Alert voor het kind uitgestuurd.

Mensen die zich voor de nachtelijke alerteringen hebben afgemeld, ontvingen het bericht alsnog vanaf zeven uur in de ochtend.

Het AMBER Alert was ook te zien op schermen, masten en pinautomaten door het hele land. Zo werd de alarmoproep vertoond op de luchthavens Schiphol Airport, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, in duizenden tankstations, in bussen en langs diverse autosnelwegen.

Daarnaast werd het alerteringsbericht zichtbaar in ruim vijfhonderd supermarkten, op elfhonderd pinautomaten en op diverse websites zoals Buienradar en OV9292.

In de loop van de dag kreeg de politie Rotterdam-Rijnmond aanwijzingen dat Hania zich in het gezelschap van een Engelssprekende man bevond. Ook van hem werden foto’s openbaar gemaakt.

Bij de politie kwamen vele tientallen tips binnen. Uiteindelijk leidde het onderzoek naar een hotel in het centrum van Rotterdam waar Hania die avond door de politie kon worden bevrijd. Het meisje is kort erna met haar familie herenigd.

De verdachte bleek een Amerikaan, de 49-jarige James B. die ter plekke is opgepakt. Hij wordt verdacht van het plegen van ontucht en onttrekking aan het ouderlijk gezag van Hania en zit in voorarrest.

Aan de oproep van de politie om de berichten over en foto’s van Hania te anonimiseren of verwijderen, is door veel persorganen en burgers gehoor gegeven.

Ik zoek mee

Belangrijk nieuws

Stichting AMBER Alert Europe draagt de Nederlandse vermist-kind-alerteringen over aan de Politie per 23 november 2021

Lees verder