In de serie #IkZoekMee praat Tineke Boele, moeder van het omgebrachte meisje Milly (12), openhartig over ons landelijke alarmeringssysteem bij kindervermissingen en over haar dochter die in 2010 werd ontvoerd en vermoord. Haar verhaal:

‘MILLY’S MOORDENAAR IS VOOR MIJ GEEN MENS MEER’

Van onze AMBER Alert verslaggever

“De politieagent die mijn dochter om het leven bracht, zit nu vast in een extra beveiligde gevangenisafdeling. Voor zijn eigen veiligheid, andere gevangenen willen Sander V. te pakken nemen, hoorden we. Hij is geïsoleerd en komt dagelijks alleen een uur op de luchtplaats. Niet dat het me iets uitmaakt. Voor mij is V. geen mens maar een object. Ik hoef hem ook nooit te spreken, ik wil niets menselijks bij hem voelen.”

Tineke Boele kijkt in haar woning in Dordrecht terug op woensdag 10 maart 2010, de dag die het leven van haar en haar gezin voorgoed zou veranderen. “Ik had Milly, mijn jongste dochter, nog even aan de telefoon toen ik eind die middag van mijn werk naar de supermarkt ging. Dat was het laatste dat ik van haar hoorde. Een uur later kwam ik thuis, maar Milly was er niet. Het licht brandde, de tv stond aan, de deur was niet op slot. Het was raar, maar argwaan had ik toen nog niet. Zo zijn pubers soms.”

Rond acht uur besefte Tineke dat de afwezigheid van haar dochter niet in de haak was. “Ze had al thuis moeten zijn. Milly bleek niet op de voetbaltraining van haar vriendin te zijn geweest, waar ze zou gaan kijken. We konden haar niet bereiken. Niemand wist waar zij was. Foute boel, drong tot ons door. In overleg met mijn man Fred waarschuwde ik de politie. Kort erop wemelde het in huis van de agenten en deed de politie onderzoek in de buurt. Paniek. We waren zó in paniek.”

Een etmaal later stuurde de politie een AMBER Alert uit. Achteraf bezien had het volgens Tineke geen verschil gemaakt als dat eerder was gebeurd, zoals had gemoeten. “Milly heeft niet lang meer geleefd, nadat zij was ontvoerd. Het feit dat half Nederland mee zocht en ons kind dagelijks op de voorpagina’s van kranten stond, heeft wel de druk op de dader verhoogd.”

Zes dagen na de alarmerende verdwijning van de vrolijke, blonde tiener kwam de zaak opeens in stroomversnelling. Milly’s moordenaar meldde zich bij de politie. “We kregen een telefoontje om naar het politiebureau te komen”, vervolgt Tineke. “Onderweg koesterden we nog de hoop dat ze ergens levend was gevonden. Tot we van de korpschef hoorden dat iemand zich had aangeven en dat onze dochter niet meer in leven was. Onze wereld stortte in.”

Pas uren later vernamen het zwaar getroffen echtpaar en hun twee andere kinderen wat er werkelijk was gebeurd. Milly bleek ontvoerd, waarschijnlijk misbruikt en daarna gewurgd door een buurman. Zelf een politieman. “Al die tijd had Milly nog geen tien meter bij ons vandaan begraven in zijn tuin gelegen. Het was verbijsterend allemaal. Niet te bevatten. Je verwacht op dat moment alles maar niet dat het een politieagent en buurman is. We gingen door het lint”, zegt Milly’s moeder.

Sander V. kreeg voor de rechtbank in Dordrecht achttien jaar cel en tbs opgelegd. In de bajes wordt volgens Tineke ook nu nog op hem gejaagd. Kinderverkrachters en –moordenaars worden door hun medegevangenen beschouwd als het uitschot en zijn doelwit voor represailles. Dat V. misschien ooit vrijkomt, is iets waar de Dordtse niet aan wil denken. “Ik hoop dat dat nooit gebeurt, dat hij in tbs blijft vast zitten. Hem hier weer door de straat zien lopen, daar wil ik niet bij stilstaan.”

Ondanks het vreselijke gemis van Milly, hebben Tineke, Fred en hun kinderen het leven na jaren weer kunnen oppakken en zin kunnen geven. “Het is beter dan ik gehoopt had dat het zou gaan”, concludeert Tineke.

Elk uitgestuurd AMBER Alert heeft net als voor andere nabestaanden meer dan bijzondere impact op de Dordtse ouders. “Het AMBER Alert voor het Rotterdamse meisje Jennefer, kwam een jaar later. Ook het alert voor de verdwenen broertjes Ruben en Julian herinner ik me nog goed. Die zaken blijven in je achterhoofd. Het is ontzettend belangrijk dat als een kind vermist raakt er zo gauw mogelijk een AMBER Alert uitgaat. Hoe sneller een kind gevonden wordt, hoe groter ook de kans dat het nog in leven is. Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.”

Milly’s moeder is blij dat sommige andere Europese landen inmiddels ook een AMBER Alert-systeem naar Nederlands voorbeeld hebben. “Ik zou willen dat het AMBER Alert overal was, wereldwijd. Hoe vaak hoor je niet dat kinderen naar het buitenland ontvoerd worden? Je wilt als ouder toch dat je kind in alle landen een grote kans heeft om te worden teruggevonden.”

Tineke Boele hoopt vurig dat zich de komende tijd meer Nederlanders zullen aanmelden om AMBER Alerts te ontvangen. “Dat is zo hard nodig bij vermissingen waar kinderlevens op het spel staan. Dat moet iedereen doen.”

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam wil niet ingaan op de omstandigheden waaronder Sander V. gedetineerd is. “Daar mogen en kunnen wij geen uitspraken over doen.”