“Dat AMBER Alert moet blijven bestaan, lijdt voor mij geen twijfel. Het succes in de zaak van baby Hannah, dragen wij ook volop uit binnen onze politie-eenheid.” In de verhalenreeks #IkZoekMee kijkt Marcel Verstappen, teamleider grootschalige opsporingen bij de politie, terug op de kidnap van baby Hannah. “Fantastisch hoe snel we haar in het buitenland konden traceren dankzij AMBER Alert.”

“Kracht AMBER Alert ook in buitenland enorm”

van onze AMBER Alert verslaggever
Aan de succesvolle ontknoping van het kidnapdrama rond baby Hannah blijken twee getuigen te hebben bijgedragen. Het is voor het eerst in de geschiedenis van AMBER Alert dat een verdwenen, Nederlands kind in het buitenland kon worden opgespoord met behulp van gealarmeerde landgenoten die het vermissingsbericht hadden gezien.

De ontvoering van het destijds zes maanden oude meisje voert terug naar maandag 26 februari 2018. Marcel Verstappen, teamleider grootschalige opsporing bij de politie Oost-Brabant zat die ochtend aan zijn desk in het hoofdbureau in Den Bosch, toen een telefoontje over de babyroof hem bereikte.

“Ik had piket en sprong direct in de auto naar het bureau in Eindhoven”, kijkt hij terug. “De eerste melding over de baby was bij de meldkamer binnengekomen en onderzocht door geüniformeerde collega’s en rechercheurs van het district Eindhoven. Gezien de omvang van het delict en de gevaarsetting voor het kind, moest onmiddellijk worden opgeschaald naar een zogeheten Team Grootschalige Opsporing. Zulke onderzoeksteams worden vaak ingezet bij misdrijven met grote maatschappelijke impact.”

Baby Hannah was rond negen uur in de ochtend op een parkeerplaats in het Brabantse Eersel uit handen van haar pleegmoeder gerukt. Het rechercheonderzoek richtte zich vrijwel direct tegen de biologische ouders van het meisje. Omdat het ouderpaar ervan wordt verdacht het uit huis geplaatste kind eerder ernstig te hebben mishandeld, schatte de politie het risico op levensgevaar voor de baby hoog in.

Met zijn collega-rechercheurs werkte teamleider Verstappen met man en macht aan de alarmerende verdwijning. “Bij een moordonderzoek rechercheer je terug om te achterhalen wat er is gebeurd. Bij een ontvoering moet juist vooruit worden geblikt om uit te vinden wat de verblijfplaats van dader en slachtoffer is. Uiteraard staat de veiligheid van het slachtoffer voorop.”

Allerlei technische middelen zette het onderzoeksteam in om het begin van een spoor naar de baby te traceren. “Camerabeelden langs de wegen, kentekenregistratie, getuigen; het leverde niets op. Ook pogingen door onze onderhandelaars om contact te leggen met de biologische ouders en andere tactische onderzoeken liepen vast.”

Een melding via Burgernet bracht de politie evenmin verder. Verstappen: “We hebben even gewacht met de inzet van een AMBER Alert omdat we meenden dat dat de biologische ouders kon afschrikken. Tot we zeer sterke aanwijzingen kregen dat de baby naar het buitenland was meegenomen. Dat buitenland is erg groot, als je geen idee hebt waar je moet zoeken. De noodzaak voor het uitsturen van een AMBER Alert was evident. Omdat ook het Openbaar Ministerie en in dit geval Jeugdzorg toestemming dienden te geven, duurde het een tijdje aleer het licht op groen ging.”

De politie haalde rond half twee in de middag stevig uit in het voor baby Hannah uitgestuurde AMBER Alert. “We hebben daarin foto’s van en gegevens over de baby, de vluchtauto én de biologische ouders meegenomen”, vervolgt Verstappen. “Onderwijl ging ons eigen onderzoek ook op volle kracht verder. De spanning binnen het rechercheteam liep met het verstrijken van de uren steeds verder op. Iedereen leefde enorm mee en realiseerde zich dat we alles op alles moesten zetten om dit kind veilig thuis te krijgen.”

Een eerste aanwijzing naar de plek waar Hannah zich moest bevinden, diende zich kort na het lanceren van het AMBER Alert aan. “Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur meldde zich. Hij had het AMBER Alert onder ogen gekregen en de vluchtauto van de ouders op de Duitse Autobahn gezien. Dat was iets, maar natuurlijk nog niet genoeg.”

Even voor drie uur die middag bereikte een volgende, bevestigende tip met meer perspectieven het team. Opnieuw afkomstig van een Nederlander die op de hoogte was van het AMBER Alert. “Het ging om een vakantieganger die de auto van Hannah’s biologische ouders had waargenomen in het, net over de Duitse grens gelegen Bad Bentheim.”

Het politieteam van Oost-Brabant zocht contact met Duitse collega’s. “Onder hen ook een rechercheur die Nederlands sprak. Wonderbaarlijk genoeg diende dezelfde kroongetuige zich tegen vieren opnieuw aan. De Nederlander had de vluchtauto aangetroffen op de parkeerplaats van een vakantiepark waar hij zelf ook verbleef. Om acht uur in de avond belde onze kroongetuige voor de derde maal: Hannah’s biologische vader wandelde er met een hondje.”

Tijdens een bliksemactie door de Duitse politie, kon Hannah’s vader bij zijn auto worden aangehouden. In een van de vakantiehuisjes stuitten de Duitse agenten op de baby en haar biologische moeder. Verstappen: “Onze Duitse collega’s konden Hannah ongedeerd in veiligheid brengen en haar moeder arresteren.”

Grote opluchting en blijdschap maakte zich van Verstappen en zijn collega’s meester. “Het was grandioos dat Hannah nota bene in het buitenland dankzij de inspanningen van mijn team en het AMBER Alert veilig was aangetroffen. De kracht van AMBER Alert, de snelle en omvangrijke verspreiding via billboards, sociale media en reguliere media; ik had geen idee hoe groot de impact van het vermiste kinderenalarm is.”

Ook de cijfers verbaasden de Brabantse recherche. Het AMBER Alert voor Hannah werd door liefst 89 procent van de Nederlanders boven de achttien jaar bekeken, een recordaantal. “Het mooie is dat AMBER Alert bij uitstek een instrument voor de politie is. We zijn niet gebonden aan regelgeving of trage rechtshulpverzoeken. Met één druk op de knop een vermissingsbericht vele honderden kilometers verder en zelfs tot in het buitenland verspreid krijgen, is een groot goed. Iedere collega binnen de eenheid Brabant-Oost hoort van ons hoe functioneel een AMBER Alert kan zijn.”

Hannah werd kort na haar bevrijding door de politie overgedragen aan Jeugdzorg. Tegen haar biologische ouders loopt nu ook een strafrechtelijk onderzoek op verdenking van onttrekking van het meisje aan het bevoegd gezag. Ook de mishandeling van de pleegmoeder van de baby wordt in het onderzoek betrokken.

Ik zoek mee