Politiewoordvoerder Dion Luijten: “Ontzettend blij met goede afloop en massale medewerking”.

“BABY HANNAH TERECHT DANKZIJ AMBER ALERT”

Van onze AMBER Alert verslaggever

AMBER Alert bedankt de Nederlandse bevolking voor het meezoeken naar de ontvoerde baby Hannah uit het Brabantse Eersel. Het meisje kon tot grote opluchting van de politie veilig en wel worden bevrijd en is inmiddels terug in ons land.

Een grote opsporingsactie door de politie Oost-Brabant en een uitgestuurd AMBER Alert leidden maandagavond 26 februari tot de succesvolle ontknoping van de dramatische kidnap waarbij het kindje urenlang in levensgevaar verkeerde.

“Dankzij AMBER Alert en die ene oplettende burger konden we het meisje ongedeerd in veiligheid brengen en haar biologische ouders arresteren”, zegt politiezegsman Jordi Cebrian.

“Was de gouden tip op basis van het uitgestuurde AMBER Alert niet gekomen, dan waren we nu waarschijnlijk nog aan het zoeken”, vervolgt hij. “Het is verbijsterend hoe ongelooflijk vaak het AMBER Alert in de sociale media en reguliere media is gedeeld en hoe groot de zaak daardoor is opgepakt. De leider van het onderzoeksteam constateerde dat het ijzersterke AMBER Alert-systeem van doorslaggevende betekenis is geweest.”

Volgens de zegsman heeft de goede afloop van de kidnapping grote indruk gemaakt op de politie. “Het is met geen pen te beschrijven wat het betekent om de hele dag koelbloedig met een ernstige kinderverdwijning bezig te zijn en ’s avonds te vernemen dat het kind weer terecht is. We zijn er ontzettend blij mee.”

De ontvoering van de zes maanden oude Hannah was diezelfde dag rond negen uur in de ochtend begonnen. Het kindje dat onder toezicht staat van jeugdzorg, was bij een supermarkt in Eersel plotseling met geweld uit handen van haar pleegmoeder gegrist.

De politie opende een groot opsporingsonderzoek waarbij Hannah’s biologische ouders Kim de L. en Rowan S. al snel als verdachten in het vizier kwamen. Tegen De L. en S. loopt al enige tijd een strafrechtelijk onderzoek op verdenking van onder andere ernstige mishandeling van hun kind.

Gezien deze feiten en andere omstandigheden vreesde de politie voor het leven en welzijn van het meisje. Een in de ochtend, via Burgernet verspreide melding leidde echter tot geen enkel resultaat.

Cebrian: “Onze pogingen om telefonisch contact te krijgen met de biologische ouders lukten evenmin. Bovendien bleken zij niet aanwezig op de plekken waar wij zochten. Omdat het reguliere recherchewerk niets opleverde en de veiligheid van het meisje in gevaar was, hebben we besloten een nationaal AMBER Alert te lanceren.”

In het AMBER Alert werden tevens foto’s van en gegevens over de vluchtauto en de biologische ouders openbaar gemaakt. Verder zijn direct het internationale AMBER Alert Europe-netwerk van politiedeskundigen op het gebied van vermissingen en de AMBER Alert-partners in België en Duitsland over de kidnap geïnformeerd.

Die grootschalige inzet leidde tot tientallen tips. De gouden tip kwam uiteindelijk van een getuige in een vakantiepark in het over de Duitse grens gelegen Bad Bentheim. De man was op de hoogte van het uitgestuurde AMBER Alert en herkende de vluchtauto en biologische vader van Hannah.

“Onze Duitse collega’s kwamen vervolgens in actie om de baby te ontzetten en de ouders in te rekenen. Hannah is daarna weer door ons overgedragen aan jeugdzorg en verkeert in goede gezondheid”, besluit politiewoordvoerder Cebrian.

Kim de L. en Rowan S. zitten in Duitsland vast op verdenking van onttrekking aan het bevoegd gezag. Naar verwachting zal snel om uitlevering van het duo worden gevraagd.