TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
Google Waze Toont AMBER Alerts

Google’s navigatie App Waze toont AMBER Alerts en vermiste kinderen bij jou in de buurt

Google’s Waze, ’s werelds grootste op community gebaseerde verkeers- en navigatie app, laat vanaf vandaag Nederlandse AMBER Alerts en urgente kindervermissingen zien aan haar gebruikers. Wanneer een kind vermist raakt, ontvangen bestuurders een pop-up bericht met de foto en beschrijving van het kind. Op die manier wordt het bereik nog verder vergroot, waardoor meer mensen een rol kunnen spelen in het veilig thuisbrengen van een kind.

Waze laat bestuurders in real-time verkeersinformatie delen. Als deel van haar missie om de veiligheid van burgers te verbeteren over heel de wereld, zet Waze haar systeem nu in om Nederlandse AMBER Alerts en urgente kindervermissingen te verspreiden. Bestuurders die hun Waze App hebben geopend en meer dan 10 seconden stilstaan, krijgen een pop-up met daarin de foto en beschrijving van het vermiste kind.

Hoe werkt het

Wanneer het leven van een vermist kind op het spel staat, stuurt de Nederlandse politie een AMBER Alert uit. Deze AMBER Alerts zullen landelijk te zien zijn in de Waze App. Andere kindervermissingen, waarbij de politie de aandacht van de media zoekt, zullen enkel zichtbaar zijn voor bestuurders die zich bevinden in de buurt waar het kind vermist is geraakt.

Frank Hoen, oprichter van AMBER Alert Nederland, is erg blij met de samenwerking. “Elk paar ogen telt wanneer een kind vermist raakt. Hierdoor worden de kansen dat het kind levend en wel teruggevonden wordt enorm vergroot. We hopen dat andere Nederlandse apps het voorbeeld van Waze zullen volgen en ook kindervermissingen zullen tonen.”

Naast Nederland, toont Waze ook kindervermissingen in 20 andere Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Het unieke hieraan is dat telkens wanneer je de grens over gaat, je onmiddellijk op de hoogte wordt gebracht van kindervermissingen in dat land. “Waze is gebouwd op het principe dat we elkaar moeten helpen,” zegt Di-Ann Eisnor, hoofd ontwikkeling bij Waze. “Met miljoenen Wazers over heel Europa, kunnen we een grote impact hebben op de bescherming van vermiste kinderen.”