TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112

Foto van AMBER Alert-kind direct op mobiel

AMBER Alert Nederland lanceert visuele SMS naar idee van minister Hirsch Ballin

SMS-jes van AMBER Alert Nederland bevatten vanaf heden een link naar de nieuwe mobiele website. Wanneer er nu een kind wordt vermist of ontvoerd en er wordt een AMBER Alert uitgestuurd, kan zo op iedere telefoon met mobiel internet een foto van het kind worden bekeken.

“Het doel van AMBER Alert is om, wanneer er een kind wordt vermist of ontvoerd, zo snel mogelijk mensen te alarmeren. Want hoe meer mensen uitkijken naar een kind, hoe groter de kans dat het snel en heelhuids wordt teruggevonden. Een foto zegt daarbij meer dan een duizend woorden. Opsporen is tenslotte plaatjes kijken,” aldus Frank Hoen, directeur van softwarebedrijf Netpresenter, het bedrijf achter AMBER Alert Nederland.

Al bij de start van AMBER Alert in november vorig jaar, gaf minister Hirsch Ballin aan dat zijns inziens uitbreiding met een visuele SMS waardevol zou zijn voor AMBER Alert. De eerste optie, MMS, bleek echter te langzaam en te duur voor een dergelijke grootschalige toepassing. Met deze grafische SMS hebben we de ideale oplossing gevonden. Iedereen die aangemeld is blijft gewoon een SMS ontvangen, maar onderaan de reguliere tekst staat een link naar de nieuwe mobiele website, http://amberalert.nu. Als je telefoon een internetverbinding heeft kun je via deze link direct de foto van het vermiste of ontvoerde kind bekijken,” vervolgt Hoen.

Recent werd voor de AMBER Alert SMS-dienst overgestapt naar een nieuwe infrastructuur. Deze infrastructuur wordt verzorgd door CM (www.cm.nl). CM verzorgt onder andere ook politie SMS-verkeer. De mobiele site is kosteloos ontworpen door Insert Media (www.insertmedia.nl).

AMBER Alert, een gezamenlijk initiatief van softwarebedrijf Netpresenter en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), is een landelijk waarschuwingssysteem dat wordt gebruikt om heel Nederland te waarschuwen wanneer er een kind wordt vermist of ontvoerd en gevreesd wordt dat het leven of de gezondheid van het kind gevaar loopt.

AMBER Alert heeft met nu al ruim 230.000 deelnemers en deelnemende organisaties een miljoenenbereik. Onder de 230.000 aanmeldingen bevinden zich deelnemende particulieren, maar ook organisaties zoals de NS en de Koninklijke Marechaussee. Doordat deze organisaties één centraal alarm binnenkrijgen dat vervolgens automatisch naar iedereen in de organisatie wordt doorgezet, tellen deze organisaties slechts als één deelnemer. Via TV- en radiozenders zoals NOS, RTL en SBS, alsook websites zoals telegraaf.nl worden nog eens vele miljoenen mensen bereikt.

Wanneer er een kind wordt vermist of ontvoerd, worden er middels het AMBER Alert platform direct bijna 230.000 berichten verstuurd naar pers, publiek en grote organisaties.
De cijfers:

  • Meer dan 91.000 SMS Alerts;
  • Bijna 83.000 E-mail Alerts;
  • Bijna 27.000 Netpresenter Pop up berichten op PC’s en grote schermen;
  • Banners op ruim 27.000 Hyves-pagina’s en bijna 1.300 iGoogle-pagina’s;
  • Daarnaast wordt het bericht verstuurd via Instant Messenger, en verschijnt het op grote (reclame)schermen, borden langs snelwegen, grote websites, en verspreiden vele grote organisaties zoals politieorganisaties, Koninklijke Marechaussee, overheden, TNT, NS en Group4Securicor AMBER Alerts centraal binnen hun organisatie. (Aanmeldingen van grote organisaties zoals NS en Koninklijke Marechaussee tellen vaak als één aanmelding).