TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112

David (9) snel terecht dankzij AMBER Alert

Conducteur herkent vermist jongetje van AMBER Alert

Op 27 januari 2011 rond 21:15 uur verstuurde het Korps landelijke politiediensten een AMBER Alert voor David. Het 9-jarige jongetje uit Spijkernisse werd sinds het middaguur vermist. Rond 23:00 kwam bericht dat het jongetje gezond en wel was gevonden in een trein bij Deurne. Een conducteur herkende het jongetje van het AMBER Alert. De gewaarschuwde spoorwegpolitie reageerde vervolgens snel en adequaat. De conducteur ontving het AMBER Alert met de foto van het vermiste kind overigens niet alleen op zijn NS-zakcomputer (de zogenaamde Railpocket), maar ook op zijn privételefoon.

Met het versturen van het AMBER Alert voor de 9-jarige David werd de foto van het jongetje gisteravond direct onder de aandacht gebracht van miljoenen Nederlanders. Het AMBER Alert was voor het eerst geautomatiseerd te zien op de publieke televisiezenders. Ook was de foto te zien op TV-schermen in bussen van Connexxion, op grote reclameschermen in bioscopen, zwembaden, sportgelegenheden, supermarkten en winkelcentra zoals het Utrechtse Hoog Catharijne. Daarnaast ontvingen bijna 750.000 mensen een pop-up op hun PC, screensaver, een e-mail, SMS (met link naar de mobiele website) of bericht via Facebook, Hyves en Twitter. Het bericht werd als Trending Topic flink doorgetwitterd, ook door bekende Nederlanders zoals de band Kane. Het bericht verscheen verder op duizenden websites waaronder Telegraaf.nl. Deelnemende organisaties zoals de NS, RET, Connexxion, Hago, TNT Express, Group4Securicor en de Koninklijke Marechaussee verspreidden het bericht ook intern naar al hun medewerkers.

Eerder deze week liet het Nederlands Genootschap van Burgemeesters weten dat zij een soort ‘AMBER Alert’ bij rampen wil. Hiermee zouden bij een ramp zoals de recente Chemie-Pack brand in Moerdijk iedereen in de regio direct worden gewaarschuwd via alle beschikbare media, van SMS tot Twitter en van snelwegbord tot reclameschermen, zoals nu al gebeurt bij een vermist kind. Verder heeft staatssecretaris Fred Teeven zich in 2010 al uitgesproken voor de landelijke invoering van een landelijk Crime Alert-systeem gebaseerd op de AMBER Alert-technologie. Dit zou ervoor moeten zorgen dat bijvoorbeeld bij de ontsnapping van een vuurwapengevaarlijke TBS-er het hele land direct kan worden gealarmeerd.