TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112

Het Nationaal Expertise Team Vermiste Personen van de politie is verantwoordelijk voor het toetsen van de criteria voor AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts. Het publiceren van een foto en persoonlijke informatie van een vermist kind is ingrijpend. De politie besteedt uitgebreid aandacht aan de privacy en de gevolgen van publieke aandacht voor een vermissingszaak. Alleen in de meest ernstige gevallen wordt informatie over een vermissing publiek verspreid.

AMBER Alert Nederland verspreidt op verzoek van de politie uitsluitend:

1. AMBER Alerts: Het leven van een ontvoerd of vermist kind is in direct gevaar;
2. Vermist Kind Alerts: De politie maakt zich ernstige zorgen om het welzijn van een vermist kind, waarbij snel en gericht handelen noodzakelijk is.

AMBER Alert

Een AMBER Alert is een landelijk waarschuwingsbericht dat wordt uitgestuurd wanneer de Nederlandse politie vreest voor het leven van een ontvoerd of vermist kind. Gemiddeld 1-2 keer per jaar stuurt de politie een AMBER Alert uit voor een ontvoerd of vermist kind in direct levensgevaar.

Criteria

Het Nationaal Expertise Team Vermiste Personen van de politie is verantwoordelijk voor het uitsturen van een AMBER Alert en hanteert strikte criteria:

  • het kind is (zeer waarschijnlijk) ontvoerd door een onbekend persoon of personen, of het kind is vermist en er bestaat direct gevaar voor het leven van het kind.
  • het vermiste kind moet jonger zijn dan 18 jaar.
  • er is voldoende informatie over het slachtoffer, een mogelijke ontvoerder of een gebruikte auto, zodat met een AMBER Alert de kans vergroot wordt dat het kind gelokaliseerd kan worden.
  • het AMBER Alert moet zo snel mogelijk na de ontvoering of vermissing worden gebruikt.

Mediabom

Met behulp van een AMBER Alert verandert het hele land in één grote opsporingsposter. Het hele systeem wordt dan ingezet en bereikt daarbij snel ruim 12 miljoen mensen (Peil.nl).

Zo worden er bijvoorbeeld reclameschermen, snelwegborden, websites, SMS en e-mail gebruikt en wordt het AMBER Alert uitgezonden op radio en tv.  Ook grote landelijke apps, zoals 9292.nl, AMBER Alert, Politie en Google Waze nemen automatisch de melding over. Zelfs iedere Facebook-gebruiker in Nederland ontvangt een bericht. Op die manier wordt de kans op een goede afloop enorm vergroot.

Een AMBER Alert kan op verzoek van de Politie via AMBER Alert Europe tevens in het buitenland worden overgenomen.

Vermist Kind Alert

Een Vermist Kind Alert is géén AMBER Alert.

Bij een Vermist Kind Alert is er geen sprake van levensgevaar, maar maakt de politie zich wel ernstige zorgen om het welzijn van het vermiste kind en is snel en gericht handelen noodzakelijk. Het Landelijk Bureau Vermiste Personen van de politie is verantwoordelijk voor het uitsturen van een Vermist Kind Alert.

Ongeveer 20 keer per jaar wordt een Vermist Kind Alert uitgestuurd om landelijk of regionaal extra aandacht te vragen voor een kindervermissing. Hiervoor worden delen van het AMBER Alert-systeem, zoals social media en grote apps als NU.nl en 9292, ingezet.

Een Vermist Kind Alert wordt NIET gedeeld via:

SMS
Er wordt geen landelijk SMS-bericht uitgestuurd voor een Vermist Kind Alert. Wel kunnen doelgroepen zoals taxibedrijven, luchthavens, Politie, Marechaussee of mensen in het openbaar vervoer selectief een bericht worden toegestuurd.

AMBER Alert voor Facebook
AMBER Alert voor Facebook, waarbij iedere Facebook-gebruiker in Nederland een melding voorbij ziet komen op zijn/haar tijdlijn, wordt niet ingezet. Wel wordt de vermissing via onze sociale media, waaronder Facebook, verspreid onder mensen die zich hebben aangemeld.

Landelijke Radio en TV
Radio- en nieuwsuitzendingen worden niet automatisch onderbroken. Wel wordt de melding door vele regionale media automatisch geplaatst.

Vermiste kinderen

Jaarlijks raken er duizenden kinderen vermist, bijvoorbeeld omdat ze weglopen. De meeste kinderen worden snel weer teruggevonden. Bij iedere melding van een vermissing beoordeelt de politie in hoeverre het vermiste kind gevaar loopt en handelt hier op passende wijze naar.

Naast de mogelijkheid van een AMBER Alert of Vermist Kind Alert maakt de politie ook gebruik van andere mogelijkheden om aandacht te besteden aan de vermissing zoals plaatsing op www.politie.nl of het gebruik van Burgernet en lokaal gerichte sociale media van de politie.