De kracht van 12 miljoen burgers

AMBER Alert, het landelijke vermiste kinderen-alarm, werd in 2008 kosteloos opgericht door softwarebedrijf Netpresenter en de Nationale Politie. Het startsein voor AMBER Alert werd gegeven op 11 november 2008 door toenmalig minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin.

Wat ooit begon als een idee om met communicatiesoftware verdwenen jongens en meisjes op te sporen, groeide uit tot de grootste burgerbeweging van Nederland. Inmiddels zoeken alleen al in ons land meer dan 12 miljoen burgers (18 jaar en ouder) en duizenden organisaties mee als een kind vermist is. Met succes. Van de meer dan duizend keer dat het AMBER Alert-systeem is ingezet, kende 94 procent een succesvolle afloop.

AMBER Alert en Vermist Kind Alert
AMBER Alert Nederland verspreidt AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts uitsluitend op verzoek van de politie. Gemiddeld 1-2 keer per jaar stuurt de politie een AMBER Alert uit voor een ontvoerd of vermist kind in direct levensgevaar.

Ongeveer 15 keer per jaar wordt een Vermist Kind Alert uitgestuurd om extra aandacht te vragen voor een vermissing. Een Vermist Kind Alert is géén AMBER Alert. Bij een Vermist Kind Alert maakt de politie zich ernstige zorgen om het welzijn van het kind en is snel en gericht handelen noodzakelijk.

Samen redden wij kinderlevens
AMBER Alert brengt informatie over vermiste of ontvoerde kinderen razendsnel onder de aandacht van miljoenen burgers via reclameschermen, social media, snelwegborden, bekende apps, websites, SMS, e-mail, tv en radio. Dankzij de vrijwillige medewerking van deze organisaties wordt de impact en daarmee de kans op een goede afloop aanzienlijk vergroot.

Grenzeloos AMBER Alert
Kinderontvoerders stoppen niet bij de grens. AMBER Alert evenmin. Dankzij onze (buitenlandse) partners kan een Nederlandse kindervermissing ook razendsnel in het buitenland worden verspreid.

Vermiste Nederlandse peuter in een hotel in Düsseldorf gevonden: “Mede dankzij een tip die we via AMBER Alert hebben gekregen”

Anne Coenen
Politie Oost-Nederland

Vermiste Jayden werd gevonden door een oplettende burger

Je hoeft geen politieagent te zijn om het leven van een vermist kind te redden. Vincent van Aggelen kan erover meepraten. “Ik realiseerde me dat ik het kind had gevonden”. Op 15 juni 2013 werd er op verzoek van de politie een AMBER Alert uitgestuurd. De toen vierjarige Groningse kleuter Jayden was kort daarvoor door zijn vader ontvoerd. Omdat de man Jaydens moeder ernstig had mishandeld en daarna in een auto was weggevlucht, sloeg de politie groot alarm.

Ruim een uur na het uitgeven van het AMBER Alert werd de blauwe Volkswagen Golf door Vincent, die het alert op de matrixborden boven de snelweg had gezien, opgemerkt. De gewaarschuwde politie kon de man, die Jayden bij zich had, ter plekke aanhouden. Even later werd de kleuter weer met zijn moeder herenigd.

“Bizar was het. In een flits zag ik die gezochte auto…”

Vincent van Aggelen, vinder van Jayden

AMBER Alert in cijfers

“Het is indrukwekkend dat elk, bij een kindervermissing uitgestuurd AMBER Alert nu bij ruim twaalf miljoen Nederlanders onder ogen komt.”

Ernst Hirsch Ballin
Oud-Minister van Justitie en Veiligheid

Grootste burgerbeweging

Als het leven van een kind in gevaar is, telt elk paar ogen. Al meer dan drie miljoen Nederlanders hebben zich aangemeld bij AMBER Alert om de meldingen te ontvangen via SMS, email, app of social media. Door de steun van duizenden organisaties en bedrijven die de informatie belangeloos verder verspreiden is het indirecte bereik van AMBER Alert echter vier keer zo groot.

Meer dan 3 miljoen aanmeldingen
Dagelijks melden burgers zich aan om direct bericht te ontvangen als een kind vermist is. Dit getal is slechts een fractie van het daadwerkelijke aantal mensen dat vermissingen ziet: AMBER Alerts worden gedeeld op Facebook, geretweet op Twitter of gezien op TV, grote schermen, snelwegborden en reclamemasten.

AMBER Alert bereikt meer dan 12 miljoen mensen
Onderzoek onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking (Peil.nl) toont aan dat AMBER Alert 89 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder bereikt. Dat komt neer op ruim 12 miljoen Nederlanders (18 jaar en ouder).

94 Procent succesvol ingezet
De politie heeft sinds de oprichting 1040 keer een beroep gedaan op AMBER Alert om 30 AMBER Alerts en 1010 Vermist Kind Alerts te verspreiden. In 94 procent van de gevallen werden deze kinderen aangetroffen.

Iedereen kent AMBER Alert
Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid stelde vast dat 95 procent van de Nederlanders, ook degenen die nog niet zijn aangemeld, de naam AMBER Alert kent en weet dat het systeem kinderlevens redt.

“AMBER Alert zijn wij én ben jij. Want alleen samen met al die miljoenen Nederlanders brengen we vermiste kinderen veilig thuis”

Frank Hoen
Voorzitter Raad van Bestuur Stichting AMBER Alert

Duizenden organisaties zoeken mee

AMBER Alert heeft de steun van duizenden organisaties die belangeloos meezoeken wanneer een kind vermist raakt. Of je nu langs een reclamemast langs de A5 in Amsterdam rijdt, bij een Shell tankstation tankt of door je Facebooktijdlijn scrolt, dankzij onze partners is AMBER Alert overal.

Steeds meer bedrijven en organisaties stappen bij AMBER Alert aan boord en slaan de handen in elkaar om vermiste kinderen op te sporen. Op verschillende manieren stellen onze partners hun kennis en technologie beschikbaar om samen met AMBER Alert en miljoenen aangemelde burgers verdwenen jongens en meisjes weer snel terug te vinden.

Meezoeken, meebouwen, mee innoveren
Juist door de kracht van crowdsourcing is het AMBER Alert-platform zo omvangrijk en vooruitstrevend geworden. Partners denken met ons mee, zodat het systeem steeds sterker, uitgebreider en effectiever wordt.

Grote organisaties doen grootse dingen
Iedereen draagt op zijn eigen, unieke manier een steentje bij. Zo toont Shell informatie over spoorloze kinderen in 230 tankstations door heel Nederland, laat Buienradar automatisch AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts op zijn website zien en worden duizenden NS-medewerkers direct geïnformeerd over een vermist kind via de AMBER Alert app.

Enkele van onze geweldige partners:

“Spectaculair, al die partijen – burgers, bedrijven, organisaties – die met elkaar zijn verbonden, goed worden geïnformeerd en er steeds bij betrokken worden, dat is een heel groot goed.”

Diederik Greive
Hoofdofficier van Justitie en landelijk portefeuillehouder opsporingsberichtgeving

Van buurtsuper tot internationale luchthaven

Bij elke melding van een vermissing beoordeelt de politie in hoeverre het verdwenen kind gevaar loopt en handelen agenten hier op passende wijze naar. Ook AMBER Alert kan, afhankelijk van de situatie, op verschillende manieren worden ingezet. Zo is het platform groot genoeg om internationaal kinderen op te sporen, maar kan het ook heel gericht regionaal ingezet worden.

Nationaal
Een AMBER Alert wordt uitgestuurd als de Nederlandse politie vreest voor het leven van een ontvoerd of vermist kind. Met één druk op de knop wordt het volledige AMBER Alert-systeem ingezet, waardoor informatie over en een foto van een spoorloos kind binnen enkele seconden door heel Nederland zichtbaar is. Op die manier worden miljoenen ogen ingezet om deze kinderen zo snel mogelijk veilig thuis te brengen.

Internationaal
Kinderontvoerders stoppen niet bij de grens. AMBER Alert evenmin. Als de politie sterke aanwijzingen heeft dat een vermist of ontvoerd kind mogelijk de over grens is gebracht of gaat worden, kan AMBER Alert het netwerk van haar buitenlandse partners aanspreken om het opsporingsbericht ook in andere landen zichtbaar te maken. Zo was het AMBER Alert voor de toen 2,5-jarige Insiya in 2016 ook op grote schermen in Duitsland te zien.

Regionaal
Als er geen sprake is van levensgevaar, maar de politie zich wel ernstig zorgen maakt om het welzijn van een vermist kind, wordt een Vermist Kind Alert uitgestuurd. Dan worden delen van het AMBER Alert-systeem ingezet en kan regionaal extra aandacht worden gevraagd voor het vermiste kind. Burgers die zich in de buurt van een vermist kind bevinden, worden op deze wijze gericht geïnformeerd en kunnen direct in actie komen.

“Het AMBER Alert van Insiya is grootschalig ingezet. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland was het alert op verschillende busstations, treinstations en in luchthavens te zien.”

Nadia Rashid
Moeder van Insiya

Krachtig en betrouwbaar platform

We hebben de afgelopen jaren niet stilgezeten. Dagelijks wordt hard gewerkt om het AMBER Alert-systeem technisch nog beter te maken. Dat moet ook als je 24 uur per dag, 7 dagen per week paraat staat om kinderlevens te redden.

Het AMBER Alert-platform is opgebouwd om 24 uur per dag op elk ogenblik te kunnen worden gebruikt zonder dat er extra capaciteit hoeft te worden bijgeschakeld. Het platform kan met 36 miljard pageviews per maand, maar liefst 100 keer meer aan dan het aantal maandelijkse pageviews van een Nederlandse topwebsite. De speciale Alert-website, die wordt ingezet bij een AMBER Alert, kan zelfs 7,5 miljoen pageviews per minuut aan.

Platform specificaties

“Velen denken dat het normaal is dat AMBER Alert áltijd werkt. Nou, dat is het niet. Er komt veel bij kijken. Het is erg knap dat AMBER Alert dat als uiterst betrouwbaar systeem allemaal doet.”

Diederik Greive
Hoofdofficier van Justitie en landelijk portefeuillehouder opsporingsberichtgeving

Blijven innoveren om kinderen te redden

Ieder vermist kind is er eentje te veel. Daarom zullen we ons de komende jaren, samen met onze community, iedere dag opnieuw inzetten om je kind, kleinkind, nichtje of buurjongen weer veilig terug thuis te brengen.

Blijven pionieren en innoveren met nieuwe technologieën, daar maken we ons hard voor. We volgen de ontwikkeling van hightech daarom op de voet en implementeren de meest geavanceerde technieken waar mogelijk in ons systeem. Want hoe meer mogelijkheden om vermiste kinderen op te sporen, hoe beter.

Contactgegevens

Adres:
AMBER Alert Nederland
Peter Treckpoelstraat 4
6191 VK Beek

Voor algemene vragen:
[email protected]

Pers en voorlichting:
Bekijk al het beschikbare materiaal en de contactgegevens op onze perspagina.