TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112

AMBER Alert Nederland is het landelijke vermiste kinderenalarm.  Met meer dan 2,9 miljoen deelnemers en deelnemende organisaties is AMBER Alert het grootste burgerparticipatie-initiatief en het bekendste voorbeeld van crowdsourcing in Nederland.

Actief sinds 2008

AMBER Alert Nederland werd in 2008 kosteloos opgericht door softwarebedrijf Netpresenter en de Nationale Politie. Het startsein voor AMBER Alert werd gegeven op 11 november 2008 door toenmalig minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin. Vandaag de dag is AMBER Alert Nederland niet meer weg te denken uit de Nederlandse maatschappij. Uit onderzoek is gebleken dat AMBER Alert de hoogste naamsbekendheid heeft onder de alerteringssystemen: 95 procent van de niet-deelnemers kent het systeem van naam.

Urgente vermissingen

AMBER Alert Nederland verspreidt uitsluitend AMBER Alerts en urgente vermissingen. Wanneer de politie besluit om AMBER Alert in te schakelen bij een kindervermissing is er sprake van een levensbedreigende situatie (AMBER Alert) of direct en significant gevaar (urgente vermissing). Bij een AMBER Alert (ongeveer 2-3 keer per jaar) wordt het volledige systeem ingezet. Het hele land verandert dan in één grote opsporingsposter. Enkele tientallen keren per jaar worden delen van het systeem ingezet voor urgente kindervermissingen, bijvoorbeeld social media en apps.

AMBER Alert Europe

AMBER Alert Europe is een Nederlandse stichting, opgericht in 2013 door politie- en overheidsinstanties uit diverse EU lidstaten, onder voortouw van AMBER Alert Nederland en haar partners.

Betere bescherming

Het doel van AMBER Alert Europe is het verbeteren van de bescherming van urgent vermiste kinderen in Europa. AMBER Alert Europe verbindt politie en burgers in de zoektocht naar urgent vermiste kinderen. De organisatie verzorgt politietraining, stimuleert grensoverschrijdende politiesamenwerking en faciliteert AMBER Alert systemen voor Europese lidstaten. Hierdoor wordt ook de bescherming van Nederlandse kinderen in andere Europese lidstaten verhoogd.

Sterke steun

AMBER Alert Europe wordt gesteund door vermiste personen specialisten, NGO’s, politie en overheidsinstanties en 465 Europarlementariërs: de meest succesvolle Schriftelijke Verklaring sinds 2011. De organisatie heeft 25 leden (NGO’s, ministeries en politie) in 17 landen.

Contact

Wanneer u technische vragen heeft over het AMBER Alert-systeem, en deze worden niet beantwoord op de veelgestelde vragen pagina, kunt u deze mailen naar Netpresenter op info@amberalert.nl

Postadres:
AMBER Alert Nederland
Peter Treckpoelstraat 4
6191 VK Beek (L)
Nederland