TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
HartvNederland

87 procent Nederlanders wil AMBER Alert voor (jong)volwassenen

Een grote meerderheid van de Nederlanders (87 procent) wil dat het AMBER Alert-systeem, dat nu ingezet wordt voor vermiste kinderen, ook gebruikt wordt voor het opsporen van vermiste (jong)volwassenen. Dat blijkt uit een onderzoek van Hart van Nederland.

Maandag stelden Tweede Kamerleden Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) Kamervragen over de mogelijkheid om een AMBER Alert in te zetten bij vermiste (jong)volwassenen naar aanleiding van de vermiste Anne Faber (25).

Hart van Nederland ging daarom in het nieuwe opiniepanel Wat Vindt Nederland de straat op om te vragen hoe Nederlanders denken over een AMBER Alert voor (jong)volwassenen. Maar liefst 87 procent van de ondervraagden gaf aan dit wel te willen.

“Het is aan de politiek en de politie om te bepalen of ze dat gaan doen”, aldus Frank Hoen, oprichter van AMBER Alert Nederland. “AMBER Alert wordt 1 à 2 keer per jaar nationaal ingezet. Zo’n 20 keer per jaar worden delen van het AMBER Alert-systeem gebruikt om andere vermiste kinderen op te sporen. Het systeem werkt en kan nu dus eigenlijk al ingezet worden. Het is alleen een druk op de knop en er zijn in principe ook geen kosten aan verbonden.”