TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
Header Nieuwsbericht Jaar 2019

2019: Alle uitgestuurde AMBER Alerts hebben succesvolle afloop

AMBER Alert-systeem ook ingezet voor zestien succesvolle Vermist Kind Alerts

In 2019 werd het gehele AMBER Alert-systeem vier keer ingezet, twee keer in juni en twee keer in december. Vier kinderen, twee jongens en twee meisjes, werden daardoor in goede gezondheid teruggevonden. Het afgelopen jaar zijn delen van het AMBER Alert-systeem eveneens in werking gesteld voor de verspreiding van zestien Vermist Kind Alerts. Ook deze zestien kinderen werden levend teruggevonden.

In juni werd er een AMBER Alert verspreid voor een zestienjarige jongen uit Zutphen. Hij was vroeg in de ochtend op zijn fiets vertrokken vanuit zijn woonplaats, maar niet teruggekeerd. Na melding van zijn familie stelde de politie direct een groot onderzoek in, waarbij aan het eind van de dag een AMBER Alert verspreid werd. Naar aanleiding van het AMBER Alert werd de jongen herkend in Friesland, waar hij in goede gezondheid werd aangetroffen.

Eveneens in juni werd een AMBER Alert uitgestuurd voor een twaalfjarig meisje uit Rotterdam, dat niet thuiskwam van school. In de nacht werd het AMBER Alert voor het meisje uitgestuurd. Vanaf 7.00 uur ‘s ochtends werd het AMBER Alert ook verspreid onder mensen die zich voor de nachtelijke alerteringen hebben afgemeld. Het onderzoek bracht de politie uiteindelijk naar een hotel in het centrum van Rotterdam, waar het meisje kon worden bevrijd. Daarna werd ze met haar familie herenigd.

Begin december werd het AMBER Alert kort operationeel voor een elfjarig meisje. Samen met haar vader werd ze geringe tijd na de verspreiding van het AMBER Alert aangetroffen in het centrum van Lelystad. Door ‘een combinatie van recherchewerk en het AMBER Alert’ werd het meisje volgens de politie in goede gezondheid gevonden.

Het laatste AMBER Alert van het jaar werd medio december uitgestuurd. Een eenjarig jongetje uit Ede en zijn moeder werden ’s nachts in een hotel in Düsseldorf in Duitsland aangetroffen. Naar aanleiding van goed speurwerk en een tip van iemand die het AMBER Alert had ontvangen, had ook dit AMBER Alert een succesvolle afloop.

Zestien succesvolle Vermist Kind Alerts
In 2019 werden, verdeeld over het jaar, zestien Vermist Kind Alerts uitgestuurd. Honderd procent van de vermiste kinderen werden in goede gezondheid teruggevonden. Bij een Vermist Kind Alert worden delen van het AMBER Alert-systeem in werking gesteld. De politie heeft dan geen aanduiding van direct levensgevaar, maar maakt zich wel ernstig zorgen om het welzijn van het vermiste kind.

1030 alerts sinds oprichting
Sinds de oprichting in 2008 heeft de politie 1030 keer een beroep gedaan op AMBER Alert om 29 AMBER Alerts en 1001 Vermist Kind Alerts te verspreiden. In 94 procent van de gevallen zijn de vermiste kinderen levend teruggevonden.