TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
New Header Nieuwsbericht Q1 NL

80% urgent vermiste kinderen binnen één week teruggevonden

AMBER Alert Nederland publiceerde in het eerste kwartaal van 2016 10 urgente kindervermissingen, de helft minder dan het eerste kwartaal van 2015. 80% van de kinderen werd binnen een week gevonden. Er werd geen AMBER Alert verstuurd.

In februari plaatste AMBER Alert geen urgente kindervermissingen. In januari en maart raakten voornamelijk meisjes vermist: 80%. De vermiste kinderen hadden een gemiddelde leeftijd van 15 jaar oud.

Bijna 1000 urgente kindervermissingen

Delen van het AMBER Alert systeem zijn bijna 1000 keer ingezet voor urgent vermiste kinderen. Van 2011 tot en met maart 2016 gebeurde dit namelijk 969 keer. 22 keer bleek het nodig een AMBER Alert uit te sturen.

AMBER Alerts en urgent vermiste kinderen

Jaarlijks raken er honderden kinderen vermist. De meeste kinderen worden snel weer teruggevonden. Enkele keren per jaar vreest de politie echter voor het leven van een vermist of ontvoerd kind. Voor deze gevallen wordt een landelijk AMBER Alert verstuurd. Jaarlijks wordt er tientallen keren delen van het systeem ingezet voor urgente kindervermissingen. Bij een urgente kindervermissing zijn er substantiële aanwijzingen dat het vermiste kind een hoge mate van risico loopt en/of in direct gevaar verkeert waarbij snel handelen noodzakelijk is. In deze gevallen kan de politie besluiten om burgers te informeren over de urgente vermissing van een kind.