TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
AMBER Alert En Whatsapp Buurtpreventie Nieuws

WhatsApp buurtpreventiegroepen zoeken mee met AMBER Alert

In buurtpreventiegroepen gaat vermissingsnieuws als een lopend vuurtje

WhatsApp buurtpreventiegroepen door het hele land zoeken voortaan mee naar vermiste kinderen voor wie een AMBER Alert of Vermist Kind Alert is gelanceerd.

De overkoepelende stichting WABP heeft de beheerders van de ruim 8500 aangesloten WhatsApp-groepen opgeroepen om de AMBER Alert-app te downloaden. De groepsbeheerders zetten een uitgestuurd AMBER Alert of Vermist Kind Alert vervolgens onmiddellijk door naar hun leden. In totaal gaat het om ruim 600.000 mensen.

“In 362 Nederlandse gemeenten hebben buurtbewoners zich al in zulke groepen georganiseerd”, vertelt WABP-oprichtster Stephanie Nap. “WhatsApp buurtpreventiegroepen zitten werkelijk overal. In steden, van groot tot klein, maar ook in dorpen op het platteland.” Stephanie verwacht dat de bereidheid onder de leden van de WhatsApp-groepen om mee te zoeken naar spoorloze kinderen groot zal zijn. “Mensen zullen zich zeker geroepen voelen om extra ogen en oren te vormen bij een alarmerende kindervermissing. Iedereen is uiteraard begaan met het lot van verdwenen jongens en meisjes.”

In buurtpreventiegroepen gaat belangrijk nieuws volgens haar als een lopend vuurtje rond. “De leden zijn echt betrokken bij de veiligheid in hun wijk. Verdachte personen of vluchtauto’s worden na een melding soms door een hele wijk gevolgd. Steeds vaker maakt ook de politie gebruik van de buurtpreventiegroepen door 112-meldingen door te zetten naar de beheerders die het nieuws onder hun groepsleden verspreiden.”

De Stichting WABP heeft een website en social media waarop gelanceerde AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts eveneens te zien zijn. Dit gebeurt geheel automatisch. Het verspreidingsgebied van de alarmmeldingen bij levensgevaarlijke of zorgwekkende kindervermissingen neemt door het initiatief van WABP fors toe. Stephanie besloot de Stichting WABP in 2015 op te richten, nadat zij zelf slachtoffer werd van een inbraakpoging.

“Ik was die avond alleen thuis en hoorde plotseling dat inbrekers stonden te rommelen aan mijn deur”, kijkt ze terug. “Uiteraard belde ik direct 112. Terwijl ik angstig en gespannen zat te wachten op de politie, schoot door me heen hoe fijn het zou zijn om op dat moment even contact te kunnen hebben met iemand in de buurt. Dat gevoel heeft me niet losgelaten en aangespoord om een overkoepelende stichting in het leven te roepen.” Waar de WhatsApp Buurtpreventiegroepen precies zijn gevestigd, is te zien op de landkaart op de website van de stichting.