TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
Amber Alert Of Vermist Kind Alert V2

Wanneer wordt het AMBER Alert-systeem precies ingezet?

Jaarlijks raken er duizenden kinderen vermist in Nederland. Alleen in de meest ernstige gevallen wordt het AMBER Alert-systeem ingezet voor het uitsturen van een AMBER Alert of Vermist Kind Alert. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze alerts?

Een AMBER Alert wordt uitgestuurd wanneer de politie vreest dat het leven van een vermist of ontvoerd kind gevaar loopt. Bij een AMBER Alert wordt het volledige systeem ingezet. Informatie over een vermist of ontvoerd kind wordt dan razendsnel onder de aandacht van miljoenen burgers gebracht via reclameschermen, social media, snelwegborden, websites, SMS, e-mail, tv en radio. Ook grote apps zoals Facebook, 9292 en Google Waze nemen AMBER Alerts automatisch over.

Bij een Vermist Kind Alert is er geen sprake van levensgevaar, maar maakt de politie zich wel ernstige zorgen om het welzijn van het vermiste kind en is snel en gericht handelen noodzakelijk. Een Vermist Kind Alert wordt uitgestuurd om landelijk of regionaal extra aandacht te vragen voor een dergelijke kindervermissing. Hiervoor worden delen van het AMBER Alert-systeem, zoals social media en apps als NU.nl en 9292, ingezet.

Wil jij op de hoogte gehouden worden van deze alerts? Bekijk hier alle manieren waarop jij kunt meezoeken.