TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
Politie Header

Waarom is er geen AMBER Alert ingezet voor de 14-jarige Savannah?

De afgelopen dagen hebben wij veel vragen gekregen waarom de politie geen gebruik heeft gemaakt van het Amber Alert-systeem voor de vermissing van de 14-jarige Savannah. In een officiële verklaring laat de politie het volgende weten: “De vermissing van Savannah paste niet in de criteria die we gebruiken om Amber Alert in te zetten. Voor de inzet van Amber Alert moet er concreet indicatie zijn dat het leven van een ontvoerd of vermist kind in direct gevaar is. Die indicatie was er op basis van de onderzoeksresultaten op dat moment niet.”

Zie hieronder het volledige bericht van de politie met meer informatie over het onderzoek naar de dood van Savannah:

Vragen en antwoorden naar aanleiding van het onderzoek naar dood van Savannah

Bunschoten – Op 4 juni werd in Bunschoten het lichaam van de 14-jarige Savannah uit Bunschoten gevonden. Omdat er bij de pers en burgers nog veel vragen leven, heeft de politie een lijst met vragen en antwoorden opgesteld.

Aanvulling Q&A dinsdag 7 juni

Hoe zit het met inzamelingsacties voor de familie van Savannah?

Er zijn signalen bij de familie van Savannah binnen gekomen dat er intenties waren om inzamelingsactie(s) te houden. De familie waardeert uiteraard alle betrokkenheid, maar geldelijke ondersteuning willen ze niet. Ook is er bij een Facebookactie twijfel over de goede bedoelingen van de initiatiefnemer.

Komt er een stille tocht voor Savannah?

De gemeente Bunschoten-Spakenburg, de school en betrokken bewoners organiseren donderdagavond 8 juni een stille tocht. De politie is hiervan op de hoogte, maar is geen organisator hiervan. Meer informatie is te vinden bij de gemeente.

Hoeveel tips zijn er binnengekomen na Opsporing Verzocht?

Er zijn inmiddels  zo’n 40 tips binnengekomen die allemaal onderzocht worden. Tips en camerabeelden zijn nog steeds welkom bij de recherche. Deze ontvangen we graag via ons tipformulier.

Wat heeft de politie gedaan na melding van haar vermissing?

De politie is vrijdagavond een opsporingsonderzoek gestart en heeft in overleg met haar ouders een aantal middelen ingezet om te achterhalen waar Savannah verbleef.  Alles met het doel om Savannah zo snel mogelijk levend te vinden. Denk hierbij aan zoeken op voor haar bekende plekken, onderzoek aan haar digitale middelen, nagaan van contacten met vrienden en dergelijke.

Waarom is Burgernet niet ingezet?

Burgernet is een oproep aan bewoners van een specifiek gebied om uit te kijken naar een persoon of voertuig. Voor een Burgernetactie moet concreet een straal getrokken worden rond een punt op een kaart. Op het moment dat Savannahs vermissing als urgent werd beschouwd, was er vanuit het onderzoek aanleiding om te denken dat zij mogelijk niet in Bunschoten was. Een Burgernetactie is daarom niet ingezet.

Waarom is Amber Alert niet ingezet?

De vermissing van Savannah paste niet in de criteria die we gebruiken om Amber Alert in te zetten. Voor de inzet van Amber Alert moet er concreet indicatie zijn dat het leven van een ontvoerd of vermist kind in direct gevaar is. Die indicatie was er op basis van de onderzoeksresultaten op dat moment niet.

Waarom heeft de politie niet meegedaan met de burgerzoektocht?

De politie organiseert zoektochten, met inzet van bijvoorbeeld de mobiele eenheid, forensische experts en speurhonden, als er vanuit het politieonderzoek aanleiding is om op een specifieke locatie te zoeken. Op het moment dat bewoners gingen zoeken in de weilanden tussen Bunschoten en Hoogland was er geen aanleiding vanuit het politieonderzoek om specifiek daar te zoeken. Om die reden is de politie wel in verbinding geweest met de organisatoren, maar heeft niet zelf daar meegezocht. Uiteraard begrijpen en waarderen wij de behoefte van bezorgde bewoners om te zoeken naar een vermiste.