TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
Ashanti

VS tekent wetsvoorstel voor ‘AMBER Alert’ voor volwassenen

De Verenigde Staten heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat iedere staat aanmoedigt een waarschuwingsbericht voor vermiste volwassenen tussen de 18 en 64 jaar in te zetten. Met het Ashanti Alert, vernoemd naar de 19-jarige Ashanti Billie die in 2017 werd ontvoerd en vermoord, kan de politie in levensbedreigende situaties een soortgelijke melding als een AMBER Alert uitsturen. Naar aanleiding van de moord op de 25-jarige Anne Faber vindt ook 87 procent van de Nederlandse bevolking een alert voor (jong-)volwassenen een goed idee.

De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende onlangs het wetsvoorstel dat was opgesteld in de nasleep van de moord op Ashanti. De studente werd in de herfst van 2017 ontvoerd en twee weken later levenloos teruggevonden. Vanwege haar leeftijd kwam zij niet in aanmerking voor een AMBER Alert, dat alleen bij vermiste kinderen wordt geactiveerd.

Ook voor Anne Faber uit Utrecht kon er in 2017 geen AMBER Alert worden uitgestuurd. Door haar leeftijd was dit niet mogelijk. Het lichaam van de vermiste Anne werd na twee weken gevonden. De zaak leidde destijds tot vragen in de Tweede Kamer en een verzoek voor een alarmeringssysteem voor vermiste (jong-)volwassenen. Dit verzoek werd door 87 procent van de Nederlandse bevolking ondersteund.