TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112

Tweede AMBER Alert voor ontvoering van 7-jarige Katja

Op woensdag 27 mei 2009 werd de 7-jarige Katja door op dat moment onbekende personen ontvoerd vanaf een schoolplein in Ede. Gezien de ernst van deze situatie verzocht de regiopolitie Gelderland-Midden, binnen een half uur na de ontvoering, het Landelijk bureau vermiste personen om het uitgeven van een AMBER Alert.

Het om 12:41 uur uitgegeven AMBER Alert werd meteen overgenomen door de media en was minuten later al op radio, televisie en nieuwssites te zien en te horen. Meer dan 150.000 geregistreerde ontvangers van AMBER Alert kregen het bericht over de ontvoering verder toegestuurd via email, SMS, een melding in Windows Live Messenger, RSS feed, via Hyves en iGoogle banners en op hun computer en op grote schermen via de Netpresenter software.

In de loop van de dag werd de bij de ontvoering gebruikte en in het AMBER Alert genoemde auto teruggevonden.

De verblijfplaats van Katja is inmiddels bekend geworden, ze is door haar vader meegenomen en verblijft in de Verenigde Staten. Door de Nederlandse rechter is op 29 mei 2009 bepaald dat Katja op onrechtmatige wijze door haar vader is meegenomen en bij haar moeder in Nederland behoort te zijn in afwachting van een definitieve beslissing over het gezag over haar.