TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
Header Nieuwsbericht Q3 Nl

Kindervermissingen zomer 2016: “Zij rekent op mij”

Van juli tot en met september 2016 verspreidde AMBER Alert 3 urgente kindervermissingen. 2 kinderen werden binnen 24 uur gevonden. Voor één meisje werd opgeschaald naar een AMBER Alert. Het AMBER Alert is ingetrokken, maar het meisje is nog niet terug bij haar moeder: “Ik ga door, ze heeft me nodig. En ik heb haar nodig. Ik moet doorgaan want zij rekent op mij.”

Het AMBER Alert dat werd uitgestuurd, bereikte 11 miljoen Nederlanders. Hiervoor werd het hele AMBER Alert systeem ingezet. Ook zochten mensen in Duitsland massaal mee. De foto van het meisje was groot te zien op schermen in Duitsland en ook de Duitse media nam de vermissing breed over (Focus, Stern, DPA, Hamburger Morgenpost, News Deutschland).

De andere twee kinderen die afgelopen kwartaal vermist raakten (augustus), waren gelukkig snel terecht. De meiden (15 en 17) waren binnen 24 uur gevonden. AMBER Alert zette voor de verspreiding van deze vermissingen delen van het systeem in.

AMBER Alerts en urgente kindervermissingen
Enkele keren per jaar vreest de politie voor het leven van een vermist of ontvoerd kind. Voor deze gevallen wordt een landelijk AMBER Alert verstuurd. Het hele AMBER Alert systeem wordt dan ingezet. Delen van het systeem kunnen ook gericht worden gebruikt voor urgente kindervermissingen. Kindervermissingen die net buiten de criteria voor publicatie via AMBER Alert Nederland vallen, plaatst de politie op haar eigen website.

Kom ook in actie
Het AMBER Alert systeem omvat naast SMS en email, ook o.a. snelwegborden, reclameschermen en in-app meldingen. Buienradar, 9292 en Shell haakten hier recent aan. Wilt uw organisatie ook een bijdrage leveren aan AMBER Alert Nederland? Meldt u hier aan: https://www.amberalert.nl/zoek-mee/

2016_q3_infographic_aanl