TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
Amber Alert Op Maat 06112015 1 1024×512

Regionale opsporing bij vermist kind mogelijk dankzij samenwerking NU.nl en AMBER Alert

In de Android app van NU.nl zijn nu ook foto’s van vermiste kinderen uit uw buurt te zien. Middels deze samenwerking kan de politie heel snel veel mensen in de buurt vragen uit te kijken naar een vermist kind waarvoor geen landelijk AMBER Alert wordt verstuurd.

AMBER Alert landelijk en regionaal

Een landelijk AMBER Alert – met een bereik van 12 miljoen Nederlanders – wordt alleen uitgestuurd als de politie vreest dat het leven of de gezondheid van het vermiste kind ernstig gevaar loopt. Het AMBER Alert-systeem wordt echter ook honderden keren per jaar gebruikt om via o.a. Twitter en Facebook aandacht te vragen voor andere urgente kindervermissingen. Deze informatie wordt aangeleverd door het Landelijk Bureau Vermiste Personen van de politie.

“Dankzij NU.nl hebben we weer een nieuw instrument dat we kunnen inzetten als we ons zorgen maken over een vermist kind, maar niet wordt voldaan aan de criteria voor een landelijk AMBER Alert. Voor dergelijke vermissingen maken we al gebruik van o.a. het Twitter-account @kind_vermist en Facebook AMBER_Alert_Nederland. De meldingen in de NU.nl app zijn hier een bijzonder welkome aanvulling op,” aldus Irma Schijf, teamleider Landelijk Bureau Vermiste Personen van de politie.

Bescherming van privacy

Door de samenwerking tussen AMBER Alert Nederland en NU.nl, wordt nu de foto en de naam van een vermist kind getoond op de voorpagina van de NU.nl Android app wanneer de gebruiker zich in een straal van 25 kilometer van de plaats van de vermissing bevindt. Het bericht biedt de mogelijkheid door te klikken naar politie.nl voor meer informatie over het vermiste kind. Het bericht staat maximaal 24 uur in de app, en is door de gebruiker weg te klikken.

“Het miljoenenbereik van NU.nl en AMBER Alert, is nu ook regionaal in te zetten ten behoeve van die honderden andere urgente kindervermissingen per jaar,” aldus Frank Hoen, oprichter AMBER Alert Nederland. “Bij het verder innoveren van het AMBER Alert platform, richten we ons vooral op methoden die de privacy van de vermiste kinderen zoveel mogelijk beschermen. Meldingen in apps zoals de NU.nl app zijn daarvoor bijzonder geschikt: als het kind wordt gevonden en het bericht wordt ingetrokken, is er niets meer over het vermiste kind terug te vinden op het internet. Bovendien is het een heel gericht middel: we waarschuwen alleen mensen die echt in de buurt zijn van de plaats van vermissing.”

NU.nl bereikt dagelijks 2,7 miljoen unieke Nederlanders via de responsive website en de applicaties voor smartphone en tablets. De content wordt eerst alleen vertoond op Android toestellen, maar zeer binnenkort ook op alle iOS toestellen.