TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
Header Vka Q2

Tweede kwartaal 2018: Vermiste kleuter (5) in het buitenland opgespoord

In het tweede kwartaal van 2018 werd er een Vermist Kind Alert uitgestuurd voor een vijfjarig meisje uit Maastricht. De kleuter werd door haar biologische moeder weggehaald bij haar pleegmoeder. Het meisje werd teruggevonden in Litouwen, waar ze samen met haar moeder bij familie verblijft. Volgens de politie is het meisje niet in gevaar.

De Litouwse moeder van de kleuter nam haar op 13 mei zonder toestemming mee uit een volkstuincomplex in Maastricht. Het meisje was daar met haar pleegmoeder. Moeder en kind verdwenen in een zilverkleurige auto. De politie heeft informatie dat ze nu samen met haar moeder bij familie in Litouwen is.

Samen met het Openbaar Ministerie en Bureau Jeugdzorg is de politie bezig om via de lokale autoriteiten met de familie in contact te komen. Het Openbaar Ministerie richt zich op het strafrechtelijke deel, het onttrekken aan het wettelijk en bevoegd gezag. Bureau Jeugdzorg richt zich op de zorg voor het meisje.

Wat is het verschil tussen een AMBER Alert en een Vermist Kind Alert?

Een AMBER Alert is een landelijk waarschuwingsbericht dat wordt uitgestuurd wanneer de politie vreest voor het leven van een ontvoerd of vermist kind. Een AMBER Alert wordt ongeveer 1-2 keer per jaar ingezet.

Bij een Vermist Kind Alert is er geen sprake van levensgevaar, maar maakt de politie zich wel ernstige zorgen om het welzijn van het vermiste kind. Een Vermist Kind Alert wordt ongeveer 20 keer per jaar uitgestuurd.