Wij maken ons
sterk voor het
vermiste kind

Stichting AMBER Alert zet zich 24/7 in voor vermiste of ontvoerde kinderen in Nederland en daarbuiten. Daarnaast dragen we bij aan de bescherming van kinderen tegen een vermissing en seksueel misbruik, zowel online als offline.

AMBER Alert: het landelijke vermiste kinderenalarm

Stichting AMBER Alert faciliteert het AMBER Alert, het landelijke vermiste kinderenalarm, dat kosteloos werd opgericht samen met de Nationale Politie. Het startsein voor AMBER Alert werd gegeven op 11 november 2008 door toenmalig minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin. Wat ooit begon als een idee om met communicatiesoftware verdwenen jongens en meisjes op te sporen, groeide uit tot de grootste burgerbeweging van Nederland.

Inmiddels zoeken alleen al in ons land meer dan 12 miljoen burgers (18 jaar en ouder) en duizenden organisaties mee als een kind vermist is. Met succes. Van de meer dan duizend keer dat het AMBER Alert-systeem is ingezet, kende 94 procent een succesvolle afloop.

AMBER Alert in cijfers

AMBER Alert en Vermist Kind Alert

AMBER Alert Nederland verspreidt AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts uitsluitend op verzoek van de politie. Gemiddeld 1-2 keer per jaar stuurt de politie een AMBER Alert uit voor een ontvoerd of vermist kind in direct levensgevaar.

Ongeveer 15 keer per jaar wordt een Vermist Kind Alert uitgestuurd om extra aandacht te vragen voor een vermissing. Een Vermist Kind Alert is géén AMBER Alert. Bij een Vermist Kind Alert maakt de politie zich ernstige zorgen om het welzijn van het kind en is snel en gericht handelen noodzakelijk.

Criteria en definities
AMBER Alert logo

Samen redden wij kinderlevens

AMBER Alert brengt informatie over vermiste of ontvoerde kinderen razendsnel onder de aandacht van miljoenen burgers via reclameschermen, social media, snelwegborden, bekende apps, websites, SMS, e-mail, tv en radio. Dankzij de vrijwillige medewerking van deze organisaties wordt de impact en daarmee de kans op een goede afloop aanzienlijk vergroot.

Onze partners

Grenzeloos AMBER Alert

Kinderontvoerders stoppen niet bij de grens. AMBER Alert evenmin. Dankzij onze (buitenlandse) partners kan een Nederlandse kindervermissing ook razendsnel in het buitenland worden verspreid.

Over de grens

Vermiste Nederlandse peuter in een hotel in Düsseldorf gevonden: “Mede dankzij een tip die we via AMBER Alert hebben gekregen”

Anne Coenen
Politie Oost-Nederland

Campagnes

Naast vermiste kinderen veilig thuisbrengen, lanceert Stichting AMBER Alert ook campagnes gericht op kinderen, ouders en het grote publiek om hen bewust te maken van de rol die zij kunnen spelen voor, tijdens en na een kindvermissing. Samen sterk voor kinderen.

Ik Zoek Mee Kim Lian Jcdecaux
Ik-zoek-mee-kim-lian-jcdecaux
Check-before-you-chat-campagne
Gedeeld-gevonden-gewist-campagne

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom ontwikkelen wij jaarlijks een nieuwe preventiecampagne voor kinderen of ouders. Deze campagnes gaan onder andere over het voorkomen van een vermissing en andere gerelateerde topics.

Bewustwording

Waarom is het zo belangrijk om direct alle informatie over een vermist kind te verwijderen wanneer het gevonden is? En hoe makkelijk is het om de tekenen van online grooming te missen? Met onze bewustwordingscampagnes zetten we mensen aan het denken over deze vragen en meer.

Aanmelding

Hoe meer mensen zich aanmelden voor de ontvangst van AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts, hoe groter de kans dat het vermiste kind wordt teruggevonden. Om burgers en organisaties op te roepen om zich aan te melden, lanceren we jaarlijkse verschillende aanmeldcampagnes. Zoek jij al mee?

Stichting AMBER Alert Europe

Stichting AMBER Alert maakt deel uit van Stichting AMBER Alert Europe. Het doel van Stichting AMBER Alert Europe is het verbeteren van de bescherming van vermiste kinderen in Europa.

De Europese stichting verbindt politie en burgers in de zoektocht naar vermiste kinderen, verzorgt politietraining, stimuleert grensoverschrijdende politiesamenwerking en faciliteert AMBER Alert-systemen voor Europese lidstaten. Hierdoor wordt ook de bescherming van Nederlandse kinderen in andere landen vergroot.

Stichting AMBER Alert Europe
AMBER Alert logo

Stichting AMBER Alert

Adres:
Stichting AMBER Alert
Peter Treckpoelstraat 4
6191 VK Beek

Voor algemene vragen:
[email protected]

Pers en voorlichting:
Bekijk al het beschikbare materiaal en de contactgegevens op onze perspagina.