TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
Frank Carlo Award 2

Netpresenter wint IBC Special Award voor AMBER Alert

Innovatief Nederlands vermiste kinderen-systeem bekroond door internationale broadcast & media industrie

Netpresenter, leverancier van communicatiesoftware en het bedrijf achter AMBER Alert Nederland, en het Korps Landelijke Politiediensten (Klpd) ontvangen dit jaar de IBC2009 Special Award. Ze ontvangen de prijs voor AMBER Alert, het landelijke waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en -ontvoeringen. IBC, het toonaangevende evenement op het gebied van broadcasting en elektronische media, kent de prijs toe aan AMBER Alert vanwege het innovatieve karakter van het systeem. Het is namelijk de eerste keer dat een waarschuwingssysteem zoveel verschillende mediatypen combineert en zowel pers als publiek gelijktijdig waarschuwt.

“From time to time the IBC Council presents a special award to honour some particular achievement in technology or its application. Often these special awards go to world-renowned research bodies or programme makers, names on the lips of all of us. This year the special award went to a public body and a company which is perhaps less well known. But it is presented for a new application that fulfils a real and vital need, a practical and rapid response to one of the most frightening and emotionally charged events imaginable” – van de IBC website.

Het AMBER Alert-platform, dat is ontwikkeld door Netpresenter, wordt gebruikt om heel Nederland direct te waarschuwen wanneer er een kind wordt ontvoerd of vermist raakt. Een foto van het kind wordt dan onder de aandacht gebracht van miljoenen Nederlanders via radio, TV, online nieuwssites, en directe alerts naar het publiek. Iedereen kan een AMBER Alert ontvangen via grote schermen (Digital Signage ofwel narrowcasting), PC-pop up-, SMS-, email-, Instant Message-berichten, banners op websites en netwerksites zoals Hyves, newsfeeds (RSS) en screensavers. De vele verschillende mediatypes die worden ingezet om pers en publiek onmiddellijk te waarschuwen, zorgen ervoor dat binnen enkele minuten nadat een kind is ontvoerd of verdwenen miljoenen mensen uitkijken naar dat kind.

“De ontvoering van een kind komt gelukkig zelden voor, maar als het gebeurt dan wil iedereen meehelpen om het kind zo snel mogelijk te vinden,” zegt Michael Lumley, voorzitter van het IBC Innovation Award jurypanel die deze speciale prijs aan AMBER Alert heeft toegekend. “AMBER Alert is binnen onze industrie een geweldig voorbeeld van hoe technologie kan worden ingezet om mensen te helpen. We zijn dan ook zeer verheugd AMBER Alert te mogen belonen met deze Award.”

“AMBER Alert is ons eigen ‘goede doel’ waar we ontzettend trots op zijn. Dat we nu voor dit project erkenning krijgen van onze collega’s uit het veld, maakt deze prijs heel speciaal,” zegt Frank Hoen, directeur van Netpresenter en initiatiefnemer en hoofdsponsor van AMBER Alert Nederland. “Het is een eerbetoon aan het team, dat keihard heeft gewerkt om AMBER Alert te maken tot wat het nu is – een crossmediaal alarm waarmee binnen enkele minuten miljoenen mensen bereikt worden. Namens het gehele AMBER Alert-team wil ik daarom IBC bedanken voor deze prestigieuze prijs.”

Hij vervolgt: “Deze internationale prijs laat zien dat de media en broadcasting industrie het belang van een crossmediale aanpak inziet. Hetzelfde systeem is beschikbaar voor andere landen die een AMBER Alert-systeem willen implementeren, maar de technologie achter het systeem kan ook worden gebruikt voor crossmediale terrorist/ calamiteiten alarmsystemen of crisiscommunicatiesystemen voor scholen, ziekenhuizen, luchthavens, grote organisaties en overheden. Van belang is daarbij dat het ook mogelijk is gericht bijvoorbeeld bepaalde postcodegebieden te waarschuwen. Voorbeelden van organisaties die deze technologie al op deze manier inzetten zijn George Washington University Hospital die het systeem gebruikte tijdens de inauguratie van president Obama en de Regiopolitie Groningen die hiermee politieagenten via PDA’s, PC’s en grote schermen op de hoogte houdt van gezochte en vermiste personen.”

Uitreiking van de Special Award vond plaats tijdens de speciale Award ceremonie van IBC2009, op zondag 13 september in de RAI in Amsterdam.