TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112

Naast iPhone App nu ook AMBER Alert App voor Android

AMBER Alert Nederland lanceert vandaag een App voor Android-toestellen. De AMBER Alert Android App is voor iedereen gratis te downloaden in de Google Play Store. De AMBER Alert iPhone App is gratis te downloaden in de App Store.

Gebruikers van de nieuwe Android app ontvangen direct een push bericht als er een AMBER Alert wordt uitgestuurd. Dat gebeurt als de politie vreest dat het leven van een vermist of ontvoerd kind gevaar loopt. Via de App kunnen ook opsporingsposters van andere vermiste kinderen worden bekeken. Daarnaast kunnen ouders informatie over hun eigen kinderen opslaan, zoals een foto en uiterlijke kenmerken. Met deze informatie kan direct de politie worden geïnformeerd mocht het kind onverhoopt een keer vermist raken.

Carlo Schippers, initiatiefnemer van AMBER Alert Nederland vanuit de Nationale Politie: “Het is ontzettend belangrijk om over een duidelijke foto te beschikken van een vermist kind. Met het zoeken naar de foto mag geen kostbare tijd verloren gaan. Als alle ouders zorgen dat de foto en informatie over hun kind(eren) recent is, dan winnen we kostbare minuten bij een vermissing.”

“Inmiddels is het aandeel van Android op de Nederlandse markt al bijna zeventig procent. De lancering van de Android App is dus een logisch vervolg op de eerdere lancering van onze iPhone app,” aldus Frank Hoen, oprichter van AMBER Alert Nederland en directeur van softwarebedrijf Netpresenter.

AMBER Alert Nederland is een initiatief van de Nationale Politie (Landelijk bureau vermiste personen) en softwarebedrijf Netpresenter. De AMBER Alert Nederland Android App is ontwikkeld in samenwerking met App-ontwikkelaar Nakko.

“Nadat wij bij Giel Beelen op 3FM hoorden over de behoefte aan een AMBER Alert Android applicatie, voelden wij ons meteen geroepen om een bijdrage te leveren aan dit initiatief,” aldus Len Clabbers, directeur van App-ontwikkelaar Nakko. “We zijn blij met het vertrouwen dat de AMBER Alert organisatie heeft in ons bedrijf en dat we de mogelijkheid hebben gekregen de Android App te bouwen die zeker gaat bijdragen aan het redden van kinderlevens.”

De aankondiging komt op de internationale Dag van AMBER Alert. Op 13 januari wordt ieder jaar aandacht gevraagd voor AMBER Alert-initiatieven wereldwijd omdat op 13 januari 1996 de toen 9-jarige Amber Hagerman uit Arlington, Texas, werd ontvoerd. Enkele dagen later werd haar lichaam gevonden. De moord op Amber leidde tot de totstandkoming van het vermiste kinderenalarm AMBER Alert, te beginnen in Texas. Inmiddels hebben AMBER Alert-systemen wereldwijd al honderden kinderlevens gered.

Privacy statement
De AMBER Alert Android App is uitgebreid getest en waarborgt de privacy van de gebruiker. Foto’s en informatie die worden ingevoerd in de AMBER Alert App worden alleen opgeslagen op de smartphone zelf, en dus niet op een centrale server. De informatie die wordt opgeslagen over het eigen kind wordt op geen enkele manier naar de politie gestuurd, behalve als de gebruiker hier expliciet opdracht toe geeft. Bijvoorbeeld als een kind vermist wordt en de ouder een foto van zijn kind wil doorsturen naar de politie.