TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
Minister Grapperhaus Vragenuurtje Amber Alert

Minister: AMBER Alert werkt goed

De Nationale Politie gaat door met de aanbesteding van AMBER Alert. Dat zei minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tijdens het vragenuurtje op 12 december in de Tweede Kamer. De minister garandeert dat het landelijke waarschuwingssysteem voor vermiste en ontvoerde kinderen blijft bestaan. Toch is de bezorgdheid van de Tweede Kamer daarmee niet weggenomen, temeer omdat een aanbesteding niet nodig blijkt te zijn.

VVD-Kamerlid Arno Rutte is bezorgd: “AMBER Alert werkt feilloos, kent enorme burgerparticipatie en heeft een enorm bereik. En dat tegen zeer lage kosten, omdat de vele deelnemende bedrijven vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid gratis meewerken aan het initiatief. Je zou denken: dat wordt gekoesterd en met steun van het ministerie in stand gehouden.”

Minister Grapperhaus gaf aan zelf ook enthousiast te zijn over het huidige AMBER Alert-systeem. “Het is een heel goed initiatief”, zei de minister. “Het heeft zich ook bewezen de afgelopen jaren. We willen daarmee doorgaan.”

Ongerustheid blijft bestaan
Toch is de Tweede Kamer zeer ongerust over de aanbestedingsplannen. Zowel GroenLinks, CDA, D66 als PvdA deelden de zorgen van Arno Rutte. “Onbegrijpelijk”, noemde PvdA-Kamerlid Attje Kuiken het plan. “Het is zo’n succesvol systeem. Dat moeten we in stand houden.” Maar Grapperhaus beweert dat het ministerie de aanbesteding niet kan stoppen. “We zitten nu eenmaal met het wettelijke voorschrift dat je om de zoveel jaar een commerciële dienst moet aanbesteden. Dat betekent dat verschillende partijen zich mogen inschrijven”, aldus de minister.

Aanbesteding niet nodig
Een aanbestedingstraject is volgens professor mr. J.E. van den Brink, expert subsidierecht aan de Universiteit Maastricht, echter helemaal niet nodig. Volgens Van den Brink kan de bestaande subsidierelatie probleemloos worden voortgezet en is aanbesteden in dit geval daarom ook niet noodzakelijk. “Met een commerciële aanbesteding maak je succesvolle burgerparticipatie kapot”, zei Frank Hoen, oprichter van AMBER Alert, eerder deze week nog tegen RTL Nieuws.

Tweede Kamer houdt vinger aan de pols
Attje Kuiken (PvdA) wil meer uitleg van de minister in een brief. Ook Arno Rutte (VVD) is ver van gerust over de antwoorden van de minister. “Ik ga de minister heel goed in de gaten houden. Het mag niet zo zijn dat AMBER Alert verdwijnt of dat we er een minder goed of een duurder systeem aan overhouden.”