TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112

Miljoenenbereik eerste AMBER Alert helpt mee vermiste Lorenzo vinden

Heel Nederland door middel van AMBER Alert-systeem op scherp gezet bij speurtocht naar vermiste kleuter in Rotterdam

Het Korps landelijke politiediensten heeft zaterdag j.l. een AMBER Alert uitgestuurd in verband met de vermissing van de 4-jarige Lorenzo uit Rotterdam. En met succes. Al heel snel na het uitsturen van het AMBER Alert werd de kleuter gezond en wel teruggevonden in een nabijgelegen fastfood-restaurant. Medewerkers herkenden de kleuter van een nieuwsbericht op hun grote reclameschermen, overgenomen van berichten van de Telegraaf en Spits die het AMBER Alert hadden ontvangen.

Frank Hoen, directeur van softwarebedrijf Netpresenter en initiatiefnemer en sponsor van AMBER Alert zegt daarover: “Het werkte! Kind herkend en veilig thuis! 120.000 deelnemers ontvingen een alert bijvoorbeeld op hun Hyves-pagina of per e-mail. Samen met de landelijke media, die het AMBER Alert onmiddellijk overnamen op radio, TV en internet, bereikte de foto van Lorenzo op deze manier binnen minuten miljoenen mensen.”

Via Newsfeed, Hyves- en iGoogle Banner, Website Alert, Live Messenger, Email, Netpresenter-beeldkrant, screensaver en pop-up ontvingen de deelnemers het AMBER Alert. Alleen SMS bleef achter door een snel verholpen storing bij de SMS provider. Doordat Lorenzo gelukkig zo snel weer was teruggevonden, bleek het na herstel van het probleem niet meer nodig om alsnog een SMS te versturen. Door het snelle terugvinden van de jongen werd ook het uitsturen van de E-mail Alerts handmatig afgebroken. Hierdoor hebben enkele deelnemers geen AMBER Alert per e-mail ontvangen.

Het AMBER Alert (www.amberalertnederland.nl) werd direct overgenomen door vele radio-, televisiestations en internetsites, zodat miljoenen Nederlanders werden bereikt. Daarnaast werd het bericht gelijktijdig verstuurd naar 120.000 Nederlanders die zich voor de directe ontvangst van AMBER Alerts hadden aangemeld. Opvallend hierbij is het grote aantal mensen dat zich recent heeft aangemeld voor ontvangst van AMBER Alerts via Hyves en iGoogle: nu bijna 15.000.

Ook Minister Hirsch Ballin van Justitie ontving het AMBER Alert-bericht. Hij was de eerste die de software voor AMBER Alert downloadde.

Het op 11 november 2008 in gebruik genomen AMBER Alert Nederland is een landelijk waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en -ontvoeringen. Met dit gezamenlijke initiatief van softwarebedrijf Netpresenter en de Nederlandse politie, kan heel Nederland direct van kindervermissingen op de hoogte worden gebracht door middel van pop-ups op PC’s, beeldkranten, screensavers, e-mail, SMS, Instant messenger, newsfeeds en website Alerts (ook via persoonlijke Hyves- en iGoogle-pagina’s).

Aanmelden voor ontvangst van AMBER Alerts kan op www.amberalertnederland.nl.