TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
Update Live Blog Amber Alert Abdullah

Live blog Abdullah (15): Levend gevonden dankzij AMBER Alert

Laatste update: maandag 4 december, 19:51u

AMBER Alert bedankt heel Nederland voor alle hulp en steun bij de moeilijke zoektocht naar Abdullah. Samen met jou kunnen we het verschil maken en vermiste kinderen weer veilig en heelhuids thuisbrengen.

Update: Na het uitsturen van het AMBER Alert is de politie overspoeld met tips. Rond vier uur, maandagmiddag, kreeg het onderzoeksteam steeds vaker te horen dat Abdullah op het volkstuinencomplex bij Vijfsluizen was gezien. De gouden tip leidde uiteindelijk tot de vondst van de, sinds vrijdagavond vermiste jongen. Op dat moment waren zowel agenten, vrijwilligers als familieleden aanwezig.

Update: De Schiedamse tiener is herenigd met zijn dolblije ouders. Hij maakt het naar omstandigheden goed, maar de jongen wordt maandagavond nog wel medisch onderzocht in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.


“Abdullah is teruggevonden dankzij een tip door het uitgestuurde AMBER Alert. We kunnen gerust zeggen dat het landelijke alarm ervoor heeft gezorgd dat de tiener nu weer heelhuids boven water is”, zegt een woordvoerster van de politie.

Door het AMBER Alert is een explosie van tips bij de politie binnengekomen, heel Nederland was volgens de politie bovendien doordrongen van de ernst van de kindervermissing. “Er kwamen na het AMBER Alert vooral tips vanuit Schiedam, en concreet over het volkstuincomplex Vijfsluizen, waar de jongen is aangetroffen”, vervolgt de zegsvrouw.

Op het moment dat de gouden tip vanmiddag bij de politie binnenkwam, zijn agenten volgens de politiewoordvoerster ‘als een speer’ ter plekke gegaan. In een huisje op het volkstuincomplex troffen zij de 15-jarige tiener in ‘naar omstandigheden’ goede gezondheid aan. “We zijn er ontzettend blij mee en willen iedereen bedanken voor alle medewerking”, zegt de politie.

De jongen is nu met zijn ouders op het politiebureau. Daar wordt geprobeerd om te achterhalen wat er de afgelopen dagen precies is gebeurd.


Update: Wie Abdullah vindt, dient niet van zijn zijde te wijken en onmiddellijk 112 te bellen. Dat zegt Ivanka Buisman, begeleidster van de vermiste jongen. Zij houdt het voor mogelijk dat de Schiedamse knul zich bewust weghoudt voor andere mensen.

Update: Als Abdullah verbaal wordt aangesproken, weet hij dat mensen de gebarentaal niet beheersen. De jongen reageert wel op wuiven of het handgebaar voor ‘kom maar’, aldus Ivanka.

Update: De tiener maakt volgens zijn begeleidster niet zelf contact met vreemden. Hij reageert waarschijnlijk verlegen als hij wordt benaderd door onbekenden. Bij hem blijven en hem niet uit het oog verliezen, is het dringende advies. Op sociaal/emotioneel vlak is de jongen een klein kind, op andere terreinen functioneert hij heel anders. “Zijn geheugen is beter dan van wie ook. En Abdullah zou bijvoorbeeld makkelijk een computer in elkaar kunnen zetten.”

Update: Erg belangrijk is het dat de zoekacties naar Abdullah blijven doorgaan. Ook oude caravans, portakabins, oude auto’s en autowrakken, kringloopwinkels of andere locaties met oude kleding, leegstaande, oude huizen, garages en kelderboxen zijn plekken die een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de jongen hebben. Omdat hij weet hoe hij ergens moet binnendringen, kan een kapot raam een aanwijzing voor Abdullah’s aanwezigheid vormen.

Update: Ivanka vermoedt dat Abdullah zich – mits hij niet is verdwaald – kan schuilhouden op een voor hem bekende locatie. “Hij heeft een feilloos geheugen. Abdullah zit op school in Zoetermeer en werd ook behandeld in Amsterdam. Hij neemt routes die hij kent en zou bij wijze van spreken langs de hem bekende snelweg gaan lopen, om ergens te komen. De jongen heeft veel structuur nodig en houdt niet van onbekende situaties of een omgeving die hij niet kent.”

Update: Ook het zwembad en de bioscoop in Schiedam zijn plaatsen die de tiener weet te vinden. Omdat hij echter op vrijdagavond, in het donker en tijdens mistig weer is weggelopen, kan Abdullah verdwaald zijn.

Update: In de dagen voordat de tiener wegliep, sprak hij volgens zijn begeleidster met zijn ouders over zaken die hij niet eerder aan de orde stelde. “Hij is bovendien heel stilletjes vertrokken, terwijl Abdullah altijd schreeuwt om aandacht. Ook dat is dus anders dan anders.”

Update: Ivanka denkt dat Abdullah wel op zoek is gegaan naar een jas of warme plek. Of hij het besef heeft dat hij niet lang zonder zijn medicijnen tegen zijn hartkwaal kan, is onduidelijk. “In zijn hoofd wil hij misschien niet eten en drinken, maar als hij een flesje water zou zien, zou de jongen dat niet kunnen weerstaan. Een groot probleem is dat Abdullah ‘het avontuur’ dat hij met het weglopen is aangegaan, niet zelf zou beëindigen. Hij heeft altijd de begeleiding van andere mensen die hem erop wijzen dat het beter is om ergens mee op te houden.”

Update: Toen hij verdween, droeg Abdullah volgens de begeleidster niet een crèmekleurig, maar roze overhemd. Verder had hij een donkere (spijker)broek aan.

Update: Sinds het AMBER Alert is uitgegeven wordt de politie overspoeld met tips over Abdullah. “Het aantal is nu zelfs niet meer te tellen”, zegt een woordvoersters van de politie.

Update: Vanuit het hele land wordt door het AMBER Alert meegedacht en –gekeken met het onderzoeksteam. “Daar zijn we erg blij mee, elk detail kan immers een belangrijke aanwijzing vormen voor Abdullah’s verblijfplaats”, aldus de politie.

Update: Het AMBER Alert is maandagmiddag weer ingetrokken omdat de berichtgeving doel heeft bereikt. Het alarm voor de vermiste Abdullah heeft zeker twaalf miljoen Nederlanders boven de achttien jaar bereikt. Drie miljoen aangesloten Nederlanders ontvingen het alert direct. AMBER Alert Nederland hoopt dat zich nog veel meer mensen voor het ontvangen van de berichten gaan aanmelden.

Update: Ook vandaag wordt net als afgelopen nacht op veel plekken in en rond Schiedam door vrijwilligers en politie met warmtebeeldcamera’s naar de verdwenen Abdullah gezocht. Afgelopen nacht is bijvoorbeeld gezocht in en rond zijn school in Zoetermeer. Plekken die al eerder zijn onderzocht, zoals het Schiedamse Beatrixpark, worden ook de komende uren weer door de politie bezocht.

Update: De politie probeert zich in de gedachtegang van de jongen te verplaatsen. Zo houdt de dove en autistische jongen erg van oude spullen en snuffelt hij bijvoorbeeld graag in vuilnis naar spulletjes die hem interesseren. Bij gebrek aan aanknopingspunten kan het bedenken wat Abdullah op straat bezighoudt, nieuwe aanwijzingen opleveren.

Update: Het kan zijn dat Abdullah in oude spullen die hij doorzoekt bijvoorbeeld een jas of trui heeft gevonden. De kleding die hij bij zijn verdwijning droeg (oa een crèmekleurig hemd) kan dus zijn vervangen voor andere kledingstukken.

Update: De politie hoopt nog steeds dat inwoners van Schiedam en omringende plaatsen goed willen rondkijken in hun kelders, caravans of bijvoorbeeld tuinhuisjes. Zondagavond is ook aan ondernemers en personeel op scholen verzocht uit te kijken naar sporen van Abdullah.

Update: De politie roept mensen op om vandaag (maandag), als scholen en bedrijven weer opengaan, vooral alert te zijn op verbrekingen van sloten of op deuren die open staan terwijl dat niet zo hoort te zijn. Het kan zijn dat Abdullah ergens binnen schuilt of heeft geschuild. De jongen heeft een voorliefde voor leegstaande gebouwen, oude panden en voor kleine ruimtes zoals kelderboxen of tuinhuisjes. Verder is bekend dat hij erg geïnteresseerd is in elektrische apparaten, oude schakelaars en stopcontacten.

Update: Afgelopen nacht heeft de politie in Schiedam en Zoetermeer met warmtebeeldcamera’s gezocht naar Abdullah. Dat heeft opnieuw niets opgeleverd.

Maandag, 4 december 2017: Aan burgers in Schiedam omgeving de oproep om goed op te letten en tuinhuisjes, caravans, kelderboxen, scholen en bijvoorbeeld bedrijfspanden te checken op aanwezigheid van de 15-jarige tiener.


Update: Praten kan de dove en autistische Abdullah niet, wel communiceert hij door klanken uit te stoten en hevig met zijn handen te wapperen. De jongen heeft het uiterlijk van een flinke kerel, maar vanwege zijn beperking heeft hij de verstandelijke vermogens van een kleuter. Volgens familie en bekenden heeft de jongen een lief en zachtaardig karakter.

Update: Ook zondagavond en in de nacht van zondag op maandag kijken politieagenten tijdens hun surveillance-ritten in Schiedam en omgeving nog volop naar Abdullah uit.

Update: Vanuit een helikopter is ook aan het begin van zondagavond nog naar de tiener gezocht. Helaas bleef dat zonder resultaat. De helikopter kon niet eerder dan zondagmiddag worden ingezet vanwege de mist vrijdag en zaterdag.

Update: Andere tipgevers dachten zondag mee door het opsporingsteam te wijzen op nissen of loze ruimtes bij bruggen, spoorwegen of bouwlocaties. Abdullah, die vrijdagavond zonder jas van huis ging, zou in zo’n ruimte tegen kou en regen kunnen schuilen.

Update: De politie is blij met alle hulp. Zo wees iemand de agenten op het licht in een school dat steeds aan- en uitging. Dat kon verband houden met Abdullah’s voorliefde voor lichtschakelaars. Maar helaas werd de jongen er niet gevonden.

Update: Alle logische plekken of plaatsen waarmee Abdullah vertrouwd is, zijn inmiddels onderzocht. Ook daar is hij niet aangetroffen. Omdat er geen enkel idee is waar de jongen verblijft, is het voor de politie bijzonder moeilijk zoeken.

Update: De politie heeft zondag vele tientallen tips binnengekregen vanuit Abdullah’s woonplaats Schiedam en vanuit Delft, Vlaardingen en andere plaatsen in de nabijheid. De informatie is beoordeeld en de tips zijn uitgelopen. Tot nu toe boden de aangedragen gegevens geen aanwijzingen voor de verblijfplaats van Abdullah.

Update: Ook bij Abdullah’s school in Zoetermeer is uitgebreid naar de jongen gezocht.

Update: De vrijwilligers hebben vooral rondgekeken in kelderboxen van flats in de Schiedamse wijk Groenoord. Abdullah wordt namelijk aangetrokken oude stopcontacten en het geluid dat elektriciteitsschakelaars maken bij het omzetten.

Update: De politie houdt alle opties open. Zo is het mogelijk dat de jongen zich niet meer in Schiedam bevindt.

Update: In een oproep bij media vroeg Abdullah’s moeder zondag om hulp van vrijwilligers. ‘Alstublieft, alstublieft, help ons om mee te zoeken’, zei zij.

Update: Ook zondagavond gaan de zoekacties naar de spoorloze Abdullah door.

Update: De politie krijgt meldingen vanuit het hele land binnen en legt die gegevens in een tijdlijn vast.

Update: De politie Lansingerland heeft een zoekteam ingezet dat sinds zondagmiddag speurt naar de verdwenen dove jongen.

Update: De politie meldt dat vanuit de helikopter zondagmiddag urenlang naar de spoorloze tiener is uitgekeken.

Update: De politie vraagt inwoners van Schiedam inmiddels om hun kelderboxen en tuinhuisjes te checken op mogelijke aanwezigheid van Abdullah (15). De jongen houdt ook erg van leegstaande, oude gebouwen en caravans.

Update: In de loop van zondagmiddag knapten de weersomstandigheden op, waardoor de politie tevens een helikopter kon inzetten bij de zoektocht naar de vermiste Schiedamse tiener.

Update: Abdullah liep weleens vaker weg. Toen werd hij teruggevonden in een kelderbox. De jongen is doof, autistisch en verstandelijk beperkt. Hij kan niet praten maar communiceert met gebaren.

Update: Agenten zoeken met man en macht naar de tiener. Politie en burgers zoeken samen een tuinhuizencomplex in het Vlaardingse natuur- en recreatiegebied Broekpolder af. Abdullah’s familie roept mensen in de omgeving ook op om goed in schuren en kelders te kijken omdat de jongen zich daar kan hebben verstopt.

Update: Nieuw is dat persbureau ANP een Amber Alert volautomatisch overneemt. Dat is bij het AMBER Alert voor Abdullah voor het eerst gebeurd.

Update: Wie een profiel heeft op Facebook, krijgt het AMBER Alert direct op zijn of haar tijdlijn te zien. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld toeristen of mensen die op zakenreis in ons land zijn.

Update: Bij een AMBER Alert wordt letterlijk alles uit de kast gehaald om zo snel mogelijk zoveel mogelijk Nederlanders te waarschuwen.

Update: Een AMBER Alert wordt inmiddels rechtstreeks ontvangen door 3 miljoen Nederlanders. Het heeft, dankzij de medewerking van duizenden bedrijven en organisaties, een bereik van 12 miljoen mensen boven de 18 jaar.

Zondag, 3 december 2017: Zondagochtend schaalt de politie het Vermist Kind Alert op naar een AMBER Alert vanwege een vermoeden van levensgevaar. Een AMBER Alert is het grootste opsporingsmiddel naar vermiste kinderen in ons land. Binnen no time verandert heel Nederland in één groot opsporingsscherm.


Update: Door de politie en dierbaren van Abdullah worden verschillende locaties uitgekamd. Zo zoeken ze op volkstuincomplex Thurlede in het Schiedamse Beatrixpark en bij het tuinencomplex bij Vijfsluizen. Helaas blijft die zoekactie zonder resultaat.

Zaterdag, 2 december 2017: Zoekacties met honden en warmtecamera’s leveren in de nacht van vrijdag op zaterdag niets op. Zaterdag stuurt de politie voor Abdullah een Vermist Kind Alert (VKA) uit. Dat gebeurt als de politie geen onmiddellijk levensgevaar vermoedt, maar zich wel grote zorgen maakt om het welzijn van een vermist kind. En Vermist Kind Alert heeft in de regio een grote impact. Het wordt onder meer verspreidt op NU.nl en apps als 9292 en Google Waze. Ook regionale media besteden met een VKA aandacht aan een kindervermissing. De gegevens en foto worden overgenomen op schermen in benzinestations in de regio.


Vrijdag, 1 december 2017: Die vijftienjarige Abdullah uit Schiedam vertrekt vrijdagavond in de vrieskou in zijn crèmekleurige hemd en zonder jas vanaf zijn huis aan de Obrechtstraat in de wijk Groenoord. Zijn moeder denkt dat hij nog op zijn kamer zit maar komt laat die avond tot de ontdekking dat de tiener is weggelopen. De politie en Abdullah’s familie maken zich ook grote zorgen om Abdullah omdat hij doof en afhankelijk van medicatie is.

De stand van zaken om 17.45 uur, zondagavond:

  • De politie meldt dat vanuit de helikopter zondagmiddag urenlang naar de spoorloze tiener is uitgekeken.
  • Circa zeventig vrijwilligers hebben ook zondagmiddag weer met de politie op tal van plekken naar Abdullah uitgekeken. Aan het einde van de middag nam het aantal burgers dat meezocht af.
  • De politie Lansingerland heeft een zoekteam ingezet dat sinds zondagmiddag speurt naar de verdwenen dove jongen.
  • Verder zijn er individuele acties van de politie waarbij agenten proberen om de verblijfplaats van Abdullah te achterhalen.
  • De politie krijgt meldingen vanuit het hele land binnen en legt die gegevens in een tijdlijn vast.
  • Ook zondagavond gaan de zoekacties naar de spoorloze Abdullah Mazmahor door.
  • De politie houdt alle opties open. Zo is het mogelijk dat de jongen zich niet meer in Schiedam bevindt.
  • In een oproep bij media vroeg Abdullah’s moeder zondag om hulp van vrijwilligers. ‘Alstublieft, alstublieft, help ons om mee te zoeken’, zei zij.
  • De vrijwilligers hebben vooral rondgekeken in kelderboxen van flats in de Schiedamse wijk Groenoord. Abdullah wordt namelijk aangetrokken oude stopcontacten en het geluid dat elektriciteitsschakelaars maken bij het omzetten.
  • Ook bij Abdullah’s school in Zoetermeer is uitgebreid naar de jongen gezocht.