TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112

Landelijk testbericht AMBER Alert vervalt

In verband met het succesvolle AMBER Alert voor een 9-jarige jongen uit Utrecht komt het landelijke AMBER Alert testbericht van vandaag 18 maart te vervallen. Het groeiend aantal deelnemers en nieuwe mogelijkheden maakt regelmatig testen van het AMBER Alert systeem noodzakelijk.

AMBER Alert Nederland is het landelijke vermiste kinderalarm. Met ruim 2,5 miljoen deelnemers is AMBER Alert Nederland het grootste burgerparticipatie-initiatief en bekendste voorbeeld van crowdsourcing in Nederland. Het systeem wordt honderden keren per jaar ingezet bij urgente kindervermissingen via o.a. Twitter, Facebook, PC-screensavers en website banners.

Zo’n vier keer per jaar wordt er een AMBER Alert uitgestuurd. Dan wordt het hele systeem ingezet, omdat de politie vreest dat het leven van een vermist of ontvoerd kind gevaar loopt. Het hele land verandert dan in één grote opsporingsposter. Zo worden reclameschermen, snelwegborden, apps, SMS en email worden gebruikt. Een aanpak die werkt, want bij 75 procent van de AMBER Alerts werd het kind gevonden dankzij tips die binnenkwamen op het AMBER Alert.