TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
Header Nieuwsbericht Q4 NL

Laatste kwartaal 2015: 1 AMBER Alert en 16 urgente kindervermissingen

In oktober, november en december publiceerde AMBER Alert Nederland 16 urgente kindervermissingen, waarvan één AMBER Alert. Dit AMBER Alert werd uitgestuurd voor een twaalfjarige jongen uit Vleuten. De jongen werd een dag later teruggevonden. 

69% succesvol teruggevonden binnen 1 week
Van de 16 vermiste kinderen werd 69 procent binnen 1 week teruggevonden. De kinderen waren gemiddeld 14 jaar oud. Het jongste kind was 8 jaar oud. 56 procent van de vermiste kinderen waren meisjes. Meer dan de helft van de kinderen raakte vermist in oktober.

959 urgente kindervermissingen
Sinds de oprichting van AMBER Alert Nederland in 2008 zijn delen van het systeem ingezet bij 959 urgente kindervermissingen. 22 keer bleek het nodig een AMBER Alert uit te sturen.

AMBER Alerts en urgent vermiste kinderen
Jaarlijks raken er honderden kinderen vermist. De meeste kinderen worden snel weer teruggevonden. Enkele keren per jaar vreest de politie echter voor het leven van een vermist of ontvoerd kind. Voor deze gevallen wordt een landelijk AMBER Alert verstuurd. Ongeveer 100 keer per jaar worden delen van het systeem ingezet voor urgente kindervermissingen. Bij een urgente kindervermissing zijn er substantiële aanwijzingen dat het vermiste kind een hoge mate van risico loopt en/of in direct gevaar verkeert waarbij snel handelen noodzakelijk is. In deze gevallen kan de politie besluiten om burgers te informeren over de urgente vermissing van een kind.