TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
AA 9jaar Persbericht

Jarig AMBER Alert duizend keer ingezet

Het alarmeringssysteem van AMBER Alert Nederland is duizend keer ingezet voor vermiste en ontvoerde kinderen. Ruim negen van de tien kinderen zijn teruggevonden. AMBER Alert bereikt twaalf miljoen Nederlanders.

Dat blijkt uit de jongste cijfers van AMBER Alert Nederland dat vandaag precies negen jaar bestaat. De politie heeft sinds de oprichting duizend keer een beroep gedaan op de burgerbeweging AMBER Alert Nederland om 23 AMBER Alerts en 977 Vermist Kind Alerts te verspreiden. In 92 procent van de gevallen werden deze kinderen aangetroffen. Bij een Vermist Kind Alert hanteert de politie soepelere criteria dan bij een AMBER Alert en worden delen van het systeem ingezet.

AMBER Alert bereikt twaalf miljoen mensen

Onderzoek wijst uit dat elk AMBER Alert snel ruim twaalf miljoen Nederlanders boven de achttien jaar onder ogen komt. “Dat zijn indrukwekkende cijfers”, reageert hoogleraar Rechten van de Mens Ernst Hirsch Ballin, tevens lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Professor Hirsch Ballin opende AMBER Alert op 11 november 2008 als toenmalig minister van Justitie. “AMBER Alert heeft qua bereik nu een nagenoeg landelijke dekking”, vervolgt hij. “Nederland heeft daarmee een goed en snel alerteringssysteem dat de veiligheid van kinderen beter waarborgt.”

Bijna drie miljoen aanmeldingen

Al bijna drie miljoen Nederlanders hebben zich aangemeld bij AMBER Alert om de meldingen te ontvangen. De onlangs van start gegane campagne #IkZoekMee is erop gericht de komende tijd nog meer burgers ertoe te bewegen zich aan te melden. Deze campagne van AMBER Alert wordt gesteund door onder anderen ouders van kinderen die in het verleden werden ontvoerd en door de daders om het leven werden gebracht.

Het indirecte bereik van AMBER Alert is vier keer zo groot, omdat de burgerbeweging de steun heeft van duizenden organisaties en bedrijven die AMBER Alerts belangeloos verder verspreiden. Zo stellen deze partners bijvoorbeeld schermen langs wegen, in winkelcentra, scholen, supermarkten, benzinestations, bussen en op luchthavens ter beschikking.

Grootste burgerbeweging van Nederland

“AMBER Alert is uitgegroeid tot de grootste burgerbeweging van Nederland”, aldus oprichter Frank Hoen. “Dat miljoenen mensen uitkijken naar het vermiste kind van een ander, is de ultieme vorm van solidariteit. AMBER Alert haalt het beste in mensen naar boven. Iedereen zoekt mee, ongeacht leeftijd, geloof, afkomst of politieke achtergrond.”

De naamsbekendheid van AMBER Alert is blijkens een onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) groot. Liefst 95 procent van de Nederlanders kent de naam AMBER Alert en weet dat het systeem kinderlevens redt.