Zelden hield een kindervermissing als die van de broertjes Ruben en Julian ons land zo in de greep.

De trieste zaak gaat terug naar de vroege ochtend van dinsdag 7 mei 2013. De vader van de jongens wordt dood aangetroffen in het Doornse Gat. Hij blijkt zelfmoord te hebben gepleegd. Pas in de loop van de middag wordt duidelijk dat de man zijn zoons Ruben (9) en Julian (7) bij zich had.

De kinderen zijn nergens te vinden en de situatie is gezien de dood van de vader uitermate ernstig. De politie voert een grote zoekactie uit naar de vermiste jongetjes maar blijft in het duister tasten over hun verblijfplaats. Kort na middernacht lanceren we in opdracht van de politie een Amber Alert voor Ruben en Julian.

Omdat de vader een dwaalspoor heeft uitgezet, denkt de recherche dat de twee ventjes in het buitenland kunnen zijn. Voor de eerste keer sinds de oprichting gaat het Amber Alert daarom de landsgrenzen over. Bijna twee miljoen mensen in Nederland, België en Duitsland ontvangen het vermissingsbericht over Ruben en Julian direct per sms, sociale media en apps. Maar het totale bereik is door verspreiding via de media en deelnemende organisaties vele malen groter.

De moeder van de jongens doet de volgende dag een emotionele oproep. “Alsjeblieft, wil iedereen uitkijken naar mijn twee mannetjes? Ze worden sinds gisterochtend vermist”, luidt haar smeekbede. Honderden vrijwilligers zijn in de dagen erop aan het zoeken naar de kinderen. Zelfs tot diep in Duitsland.

De verdwijning van Ruben en Julian krijgt geen goede afloop. Krap twee weken later worden de lichamen van de kinderen gevonden in de buurt van Cothen. Politie en justitie nemen aan dat de slachtoffertjes door hun vader om het leven zijn gebracht.

Meld je nu aan en zoek mee naar vermiste kinderen!