“Elke seconde zonder mijn dochtertje Insiya is ondraaglijk”, is de hartverscheurende reactie van moeder Nadia Rashid in de herfst van 2016.

Wie herinnert zich niet de gewelddadige ontvoering van de dan tweejarige Insiya op donderdag 29 september dat jaar?

Het kindje wordt om kwart over acht in de ochtend vanuit het huis van haar oma in Amsterdam meegenomen door enkele, op dat moment onbekende mannen.

Het gaat er bij de kinderontvoering heftig aan toe. Een buurman en familieleden van de peuter raken in gevecht met een van de kidnappers. Over en weer vallen klappen, een van de ontvoerders heeft een taser bij zich. Ondanks hun verzet kunnen Insiya’s dierbaren niet voorkomen dat de daders het slachtoffertje meenemen in een auto.

Rechercheurs starten een groot onderzoek. Om half elf worden met een Vermist Kind Alert op verzoek van de politie delen van ons systeem ingezet. Opsporingsberichten verschijnen in de sociale media. In Amsterdam wordt alarm geslagen met berichten op grote schermen en in tankstations.

Later die dag zijn er aanwijzingen dat de peuter zich niet meer in de hoofdstad bevindt en schaalt de politie op naar een Amber Alert. 2,8 miljoen Nederlanders ontvangen het vermissingsbericht rechtstreeks. De informatie over het spoorloze meisje wordt ook massaal gedeeld op sociale media en met behulp van duizenden organisaties en bedrijven verder verspreid.

Omdat er een vermoeden is dat de ontvoerders in opdracht van Insiya’s vader met het kind zijn uitgeweken naar Duitsland, is het Amber Alert ook daar te zien in trein- en busstations en op de luchthavens (Focus, Stern, DPA, Hamburger Morgenpost, News Deutschland).

In ons land bereikt het Amber Alert voor Insiya bijna elf miljoen Nederlanders.

Insiya zou zich met haar vader in India bevinden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met de autoriteiten daar. Doel is de peuter terug te krijgen naar Nederland.

Zoek jij al mee naar vermiste kinderen? Meld je nu aan!