In de reeks #IkZoekMee vertellen Nederlanders hoe belangrijk AMBER Alert is bij het redden van ontvoerde en vermiste kinderen. AMBER Alert is inmiddels de grootste burgerbeweging in ons land. Drie miljoen Nederlanders zoeken al mee naar spoorloze kinderen. Hoe meer ogen op de uitkijk, hoe beter. Meld jij je ook bij ons aan?

‘OPEENS ZAG IK DAT ONTVOERDE JONGETJE’

Van onze AMBER Alert verslaggever

“Bizar was het. In een flits zag ik die gezochte auto en het ontvoerde jongetje. Eerst dacht ik nog: ‘dat kan niet’. Maar alles klopte. Ik realiseerde me dat ik het vermiste kind had gevonden.”

Docent Vincent van Aggelen (35) uit Bussum kijkt terug op zaterdag 15 juni 2013. Die middag werd er op verzoek van de politie een AMBER Alert uitgestuurd. De toen vierjarige Groningse kleuter Jayden was kort daarvoor door zijn vader ontvoerd. Omdat de man Jaydens moeder daarbij ernstig had mishandeld, sloeg de politie groot alarm.

Vincent zat op dat moment met vrienden in de auto, op weg naar een verjaardagsfeest in Groningen. “Op de matrixborden boven de snelweg verscheen het AMBER Alert. Erg opvallend. We spraken er nog met elkaar over. Omdat ik iets heb met cijfers en letters prentte ik het kenteken van de vluchtauto goed in mijn geheugen. Nooit had ik kunnen denken dat dat enorm van pas zou komen.”

Eenmaal in het centrum van Groningen streken Vincent en zijn vrienden neer op een terras. “We hadden net een biertje besteld, toen ik die blauwe Volkswagen van het AMBER Alert zag staan”, vervolgt hij. “Ik verbaasde me erover, vroeg me af of ik het wel bij het rechte eind had. Het kenteken kwam volledig overeen met dat in het AMBER Alert. In het restaurant ontdekten we bovendien het ontvoerde jongetje en zijn vader. Ik pakte gelijk mijn telefoon en belde 112.”

De Groningse politie vroeg Vincent om weer rustig te gaan zitten en ondertussen de kleuter en zijn vader in de gaten te houden. “Vrij snel daarna reden twee onopvallende wagens met agenten langs om de situatie te verkennen. Er kwamen meer agenten in burger ter plekke. De straat werd van weerszijden afgezet. Met daadwerkelijk ingrijpen heeft de politie gewacht tot vader en kind naar buiten kwamen. Daar sloten agenten de man in en wisten zij het jongetje te bevrijden.”

De kleine Jayden werd weer heelhuids met zijn moeder herenigd. Voor Vincent van Aggelen was het een bijzondere belevenis die hij niet snel vergeet. “Ik wist natuurlijk van het bestaan van AMBER Alert. Er waren in de voorgaande jaren al verschillende AMBER Alerts voor vermiste kinderen verspreid. De politie activeert het systeem alleen in zeer ernstige gevallen, dat vind ik erg goed, anders verliest het zijn kracht. Iedereen die zelf kinderen heeft, ziet het belang van AMBER Alert in. Als jouw kind vermist zou zijn, zou je ook willen dat iedereen meehelpt om je zoon of dochter terug te vinden.”

Vincent geeft les aan groep acht op een basisschool in een dorp in zijn omgeving. Kinderen van twaalf weten tegenwoordig door al het nieuws en social media wel wat er speelt, benadrukt hij. De docent ziet het evenwel als zijn taak om met de leerlingen op een volwassen en normale manier te praten over zaken als online pesten, vermissingen of loverboys.

“Lesgeven is je kinderen wijzen op kansen, maar ook op mogelijke gevaren”, aldus Vincent. “Als in de buurt een kinderlokker actief is, dan maak ik dat bespreekbaar. Ik vertel de kinderen ook steevast over AMBER Alert en het nut hiervan. Alle kinderen lopen immers met een mobieltje op zak.”

Zelf hebben Vincent en zijn vrouw een dochtertje. Een tweede kindje is op komst. “Je beseft als ouder nog meer hoe belangrijk het is dat AMBER Alert bij een kindervermissing kan worden ingezet. Ik juich het ook toe dat andere Europese landen AMBER Alert-systemen gaan gebruiken. Een vermissingszaak houdt niet op bij de grens, een ontvoerder zit zo in het buitenland. Het is goed als een AMBER Alert dan ook direct de grens over gaat.”

De Bussumse docent roept heel Nederland op om AMBER Alert te omarmen. “Installeer die app op je telefoon. Dat is zó belangrijk. Het is een kleine handeling die voor sommige mensen een wereld van verschil kan betekenen.”

Ik zoek mee

Belangrijk nieuws

Stichting AMBER Alert Europe draagt de Nederlandse vermist-kind-alerteringen over aan de Politie per 23 november 2021

Lees verder