“Het was voor mij de eerste keer om bij het lanceren van een Vermist Kind Alert betrokken te zijn. De impact was enorm. Heel mooi om te zien hoe rap zo’n opsporingsbericht tot een goed resultaat kan leiden.”

MOOI EN SNEL RESULTAAT MET VERMIST KIND ALERT

Van onze AMBER Alert verslaggever

De Brabantse politieman Eric den Boer is blij met de snelle en heelhuidse terugkeer van de veertienjarige Corwin die vrijdagavond 2 augustus vermist was geraakt na het rijden van zijn krantenwijkje.

“De volgende ochtend kwam ik in dienst en was de jongen nog steeds zoek”, kijkt Eric terug. “Echt een vermissing om buikpijn van te krijgen. Een Burgernetmelding vond ik niet genoeg. Ik wilde gas geven om die knul zo snel mogelijk terug te kunnen vinden.”

Als officier van dienst politie en coördinator vermissingszaken bij het district Hart van Brabant van de Eenheid Zeeland en West-Brabant besloot Eric in overleg met vermissingsexperts van de Landelijke Eenheid van de politie om het Vermist Kind Alert in te zetten.

Eric: “Corwin is weliswaar veertien jaar en vaker van huis weggelopen, door een beperking heeft hij de verstandelijke vermogens van een kind van zes. We wisten dat hij er op de fiets vandoor was. De mogelijkheden om hem te vinden waren echter zeer beperkt. De jongen had zijn horloge met gps-zender niet om en zijn telefoon niet bij zich. Zodoende konden wij zijn locatie niet uitpeilen.”

Al een kwartier na het uitsturen van het Vermist Kind Alert voor Corwin kwamen de eerste meldingen bij de politie binnen.

“Mensen belden ons om te laten weten dat ze Corwin hadden zien fietsen. Hij bleek koers te hebben gezet naar de Bommelerwaard en was her en der opgevallen bij voorbijgangers die hem herkenden van het Vermist Kind Alert.”

Zelf moest Eric op pad om hulp te verlenen na een ongeval in de Drunense duinen. “Zelfs toen ik daar bezig was, kwamen mensen op ons af om te vragen of de vermiste jongen al terecht was. Ik stond versteld van het bereik van het alerteringsbericht en het feit dat zoveel mensen het op social media hadden gedeeld.”

Resultaat liet niet lang op zich wachten. Binnen een uur kreeg de politie al te horen waar Corwin uithing. “De jongen werd ook hier herkend van de foto in het vermissingsbericht op Facebook”, vertelt afdelingsmanager Joost van de Jumbo Supermarkt in het Brabantse dorp Veen.


Foto: Jumbo

Joost was juist druk met het bijvullen van de diepvriesvakken toen een winkelend stel hem aanschoot.

“Deze mensen wezen me op een jongen die bij onze broodafdeling stond en een beetje vreemd gedrag vertoonde. De twee waren ervan overtuigd dat het de jongen van het Vermist Kind Alert moest zijn. Ik heb het bericht en de foto snel op Facebook bekeken. Het kon niet missen. Dit moest Corwin zijn.”

Terwijl Joost de puber in de gaten bleef houden, waarschuwden de bezoekers van de supermarkt de politie. Niet lang erna konden toegesnelde agenten zich over de tiener ontfermen.

De hereniging van de jongen met zijn familie was emotioneel, vervolgt politieman Eric den Boer. “Corwins vader had erg over zijn zoon ingezeten en was dolblij om zijn kind weer in de armen te kunnen sluiten.”

Toeval wil dat dezelfde politie-eenheid twee dagen eerder ook al te maken kreeg met een verontrustende vermissing. Het Brabantse meisje Eline (12) verdween woensdagavond 31 juli. Ook voor haar werd enkele uren later een Vermist Kind Alert verspreid.

“Iemand uit Elines omgeving was er door het Vermist Kind Alert van op de hoogte geraakt dat naar haar werd uitgekeken. Eline heeft zich daarna snel zelf weer bij ons gemeld. Fijn om twee kinderverdwijningen binnen twee dagen tijd met zo’n mooie afloop te kunnen afsluiten. Uiteraard willen we iedereen die het Vermist Kind Alert heeft gedeeld ook van harte bedanken,” besluit Eric.

Nu de kinderen weer terecht zijn, doet AMBER Alert een dringend beroep op een ieder om de foto’s en (achter)namen van Corwin en Eline van internet te verwijderen zodat zij hun privacy weer terugkrijgen.

Ik zoek mee