Sigrid Passchier, woordvoerster van de politie-eenheid Oost-Nederland kijkt tevreden terug op de succesvolle afloop van de zeer urgente vermissing van een zestienjarige jongen, begin juni.

“MOOI DAT AMBER ALERT DE GOUDEN TIP OPLEVERDE”

Van onze AMBER Alert verslaggever

“Het AMBER Alert voor een vermiste jongen uit Zutphen, leverde ons een stroom aan tips op. En uiteindelijk volgde ook dat ene, cruciale telefoontje van een tipgever die het bericht had gezien en die de tiener herkende. We konden de jongen zo snel en heelhuids terugvinden. Dat is de kracht van AMBER Alert.”

Sigrid Passchier, woordvoerster van de politie-eenheid Oost-Nederland kijkt tevreden terug op de succesvolle afloop van de zeer urgente vermissing van een zestienjarige jongen, begin juni.

“We krijgen als politie uiteraard vaak te maken met vermissingen”, licht ze toe. “Dat zijn altijd erg lastige zaken. De coördinator vermiste personen bekijkt eerst hoe urgent de verdwijning is. In dit geval kwamen we meteen in actie, want het bleek om een uiterst urgente en zorgelijke zaak te gaan.”

De politie begon een groot onderzoek om de verblijfplaats van de spoorloze jongen te kunnen achterhalen.

Sigrid: “De politie onderzoekt dan bijvoorbeeld wanneer het vermiste kind voor het laatst contact had en met wie. In dit onderzoek tastten we echter in het duister. We hadden geen idee waar de jongen zich kon bevinden. In eerste instantie hebben we een soort sms-bom verspreid in zijn woonomgeving. Toen dat niet voldoende opleverde, is een Burgernetmelding uitgestuurd. Ook daarmee kwamen we geen stap verder.”

Vervolgens werd besloten om met het activeren van een Vermist Kind Alert de hulp van burgers in te roepen. “Een Vermist Kind Alert is bedoeld voor zorgelijke kindervermissingen en wordt ingezet in de omgeving waar het kind zich vermoedelijk bevindt”, vervolgt Sigrid. “Er kwam informatie binnen dat hij zich vele kilometers verderop zou kunnen bevinden dan de plek waar wij dachten dat hij was. Omdat het zoekgebied hiermee weer ontzettend werd vergroot en we geen zicht hadden op waar de jongen was, is besloten om op te schalen naar het laatste, ultieme redmiddel: het lanceren van een AMBER Alert.”

Voor Sigrid was het de eerste keer dat zij te maken kreeg met de impact die de verspreiding van een AMBER Alert heeft. “Dat was heel bijzonder. De zaak was in een oogwenk landelijk nieuws.”
De ruim drie miljoen Nederlanders die zich voor het ontvangen van AMBER Alerts hebben aangemeld, ontvingen het bericht direct. “Drie miljoen paar extra ogen keken plotseling met ons mee. Vervolgens werd het AMBER Alert massaal overgenomen op social media en door de reguliere media. En dan zijn er nog de duizenden bedrijven die het hebben doorgezet. Een van mijn collega’s belde me nog. ‘Ik zit in de bus en het komt zelfs hier voorbij’, zei hij. Ongelooflijk hoe het AMBER Alert op indirecte wijze zelfs twaalf miljoen Nederlanders boven de achttien jaar bereikte.”

Volgens de zegsvrouw van de politie was een hausse aan meldingen het gevolg. “Vele tientallen tips kregen we binnen via social media, op de meldkamer en ook via de service centers.”

Het was daarna zaak voor de politie om uit die stroom aan informatie gegevens te filteren die belangrijk konden zijn bij het lokaliseren van de Zutphense jongen.

“Dat gebeurde uiteindelijk toen iemand die het AMBER Alert op een scherm had gezien de jongen herkende en naar de telefoon greep. Deze tipgever wist dingen te melden die alleen bij ons bekend waren. Op grond van die waardevolle informatie hebben we de tiener op tijd en in redelijke gezondheid kunnen traceren.”

De blijdschap was niet alleen groot bij de familie van de jongen. Sigrid: “Toen ik hoorde dat collega’s opeens wisten waar die jongen zich moest bevinden, voelde ik bij mezelf ook de spanning oplopen. Het nieuws dat hij daadwerkelijk was gevonden, was ook voor ons allemaal een hele opluchting. Want dáár doen we het natuurlijk met z’n allen voor.”

Nu de jongen weer terecht is, doet de politie een beroep op burgers en media om de berichten van internet te verwijderen of te anonimiseren. “Het heeft grote gevolgen als iemands gegevens grootschalig worden verspreid. Daar wil je als kind of jongere in een later stadium niet meer mee geconfronteerd worden. Vandaar onze oproep om de naam en foto van de jongen weg te halen.”

Ik zoek mee

Belangrijk nieuws

Stichting AMBER Alert Europe draagt de Nederlandse vermist-kind-alerteringen over aan de Politie per 23 november 2021

Lees verder