In de serie #IkZoekMee praten Nederlanders openhartig over ons landelijke alarmeringssysteem bij kinderontvoeringen. Deze keer: Diederik Greive, hoofdofficier van justitie, die aan de wieg stond van Amber Alert Nederland en ervoor zorgde dat de politie het vermiste kinderenalarm met één druk op de knop kan activeren. Lees zijn verhaal:

‘KRACHT VAN AMBER ALERT MOETEN WE KOESTEREN’

Van onze AMBER Alert verslaggever
“Het mooie van Amber Alert is dat het ook preventief werkt. Met die enorme snelheid en een miljoenenbereik is het een soort groot maatschappelijk oog, meekijkend als een kind verdwijnt. Dat maakt dat een potentiële ontvoerder zich al van tevoren kan bedenken dat een fotootje van een kind binnen no time wordt gedeeld. Amber Alert gaat dus zelfs kinderverdwijningen tegen.

“Aan het woord is hoofdofficier van justitie Diederik Greive, landelijk portefeuillehouder opsporingsberichtgeving. Hij speelde een belangrijke rol bij de lancering van Amber Alert Nederland in november 2008. Diederik richtte de benodigde wetgeving dusdanig in dat het landelijke alarmeringssysteem razendsnel operationeel kan worden.

“Door een artikel uit de politiewet gebaseerd op hulpverlening te hanteren, slaan we in de besluitvorming meerdere schakels over en verzanden we niet in verlammende bureaucratie”, licht hij toe. “Daardoor kan de politie bij een gevaarlijke kindervermissing het Amber Alert-systeem onmiddellijk en met één druk op de knop activeren.”

Op het moment dat Amber Alert-oprichter Frank Hoen zijn plannen bij de top van het Openbaar Ministerie aanbracht, was Diederik meteen enthousiast. “In het buitenland, België en Frankrijk, waren er al vreselijke kindervermissingen met een slechte afloop geweest. Om die reden waren we destijds volop bezig met het bedenken van werkwijzen om burgers snel te kunnen vragen mee te kijken en mee te zoeken. Ik was, net als veel collega’s, gegrepen door Franks plannen.”

In negen jaar tijd groeide Amber Alert uit tot het grootste burgerinitiatief van ons land. De justitieman hecht grote waarde aan burgers die meehelpen bij het terugvinden van verdwenen kinderen. “In onze samenleving zit enorm veel kracht. Vermiste kinderen raken iedereen. Het verbaasde me ook niet dat het initiatief zo snel door de bevolking werd omarmd.”

Dat ook duizenden ondernemingen hun communicatie belangeloos openstelden voor het ontvangen van Amber Alerts zodat werknemers direct kunnen meekijken en meldingen op schermen verschijnen, verraste hem daarentegen wel. “Spectaculair vond ik dat. Al die partijen – burgers, bedrijven, organisaties – die met elkaar zijn verbonden, goed worden geïnformeerd en er steeds bij betrokken worden, zijn een heel groot goed. Die crowd, die talloze betrokken mensen, moeten we koesteren. Dat mag niet verloren gaan.”

De aantallen – inmiddels drie miljoen Nederlanders die zich hebben aangemeld voor het ontvangen van Amber Alerts en een bereik van ruim twaalf miljoen Nederlanders – zijn aantallen waar Diederik weleens jaloers op is. “Ik ben blij dat ik met het programma Opsporing Verzocht boven een miljoen kijkers zit. Dat werkt al goed. Van de cijfers en reikwijdte van Amber Alert kan ik alleen dromen. Dit is dan ook de toekomst. Gebruik maken van het doorzenden; ontvangers van alerts die de berichten op hun beurt doorsturen naar familie en vrienden in de buurt. Dáár draait het om bij het oplossen vermissingen en ernstige misdrijven.”

Diederik Greive tilt zwaar aan de kwaliteit van de ICT achter het Amber Alert-systeem en de innovatieplicht die Frank Hoen en zijn collega’s op zich namen.

“We kunnen ons geen Amber Alert-systeem veroorloven dat maar 99 van de 100 keer functioneert. Velen denken dat het normaal is dat Amber Alert áltijd werkt. Nou, dat is het niet. Er komt veel bij kijken. Een Amber Alert moet zich elk keer weer onmiddellijk als een zwerm verspreiden op alle soorten devices. En het bericht moet zo duidelijk zijn, dat het formaat precies past bij de informatie die we burgers willen bieden. Het is erg knap dat Amber Alert dat als uiterst betrouwbaar systeem allemaal doet.”

“Hartstikke goed en ook logisch” noemt de justitieman het dat Amber Alert Europe andere landen stimuleert eveneens soortgelijke alarmeringssystemen in te zetten in de strijd tegen kindervermissingen. “Het belangrijkste is het besef dat kinderen kunnen worden meegenomen naar een ander land. Neem onze eigen grensstreek, bij België en Duitsland. Iedereen huivert toch bij het idee dat je dan het zicht op een kind kwijt bent.”

Als vader van drie zoons kan Diederik Greive zich goed verplaatsen in ouders van wie een kind vermist raakt. “Ik weet nog dat onze oudste als heel klein en actief ventje op een camping in Drente binnen vijf minuten tijd was verdwenen. Zonder dat we het doorhadden was hij razendsnel het bos ingelopen. Geen idee hadden waar ons kind was. Het zweet brak ons uit en ons hart sloeg over van schrik en paniek. Het duurde een kwartier – vreselijk lang – tot een goedwillende wandelaar het bos uitkwam met onze zoon aan de hand. Jongens… de opluchting toen! Want je realiseert je dat hij net zo goed aan de hand van een kwaadwillende dieper het bos kon zijn ingegaan. Die momenten vergeet ik nooit meer.”

Ik zoek mee