“De impact van het AMBER Alert voor baby Hannah was ongekend. Het leidde tot de oplossing van de ontvoering. Dat succes, en ook de leermomenten, willen we delen met de hele Nederlandse politie.” In de reeks #Ikzoekmee kijkt teamchef Ron van Brussel van de politie-eenheid Oost-Brabant terug op de alarmerende ontvoering van baby Hannah.

“ELKE POLITIE-EENHEID INFORMEREN OVER KRACHT AMBER ALERT”

van onze AMBER Alert verslaggever
“We vinden het belangrijk om de hele Nederlandse politie te laten delen in onze succesvolle ervaringen met AMBER Alert. Met briefings en lezingen gaan we het land in om de collega’s te informeren over de kracht van het alerteringssysteem en over alle leermomenten bij de opsporing van baby Hannah.”

Evenals zijn collega-rechercheurs raakt Ron van Brussel, teamchef opsporing bij de politie-eenheid Oost-Brabant, op maandag 26 februari 2018 plotseling betrokken bij het onderzoek naar een ernstige zaak. Rond negen uur, die ochtend is een baby met veel geweld op een parkeerplaats in Eersel uit handen van haar pleegmoeder gegrist en ontvoerd.

De situatie is alarmerend. Het blijkt te gaan om het zes maanden oude meisje Hannah dat onder de hoede is van Jeugdzorg. Haar vader en moeder zijn eerder uit de ouderlijke macht gezet op verdenking van ernstige mishandeling van het kind. De baby liep daarbij onder meer gebroken ribben en een gebroken enkel op. Omdat Hannah groot gevaar loopt, is het zaak de baby zo snel mogelijk te traceren.

“Op dat moment gebeurt veel binnen onze politieorganisatie en treedt een heel apparaat in werking”, kijkt Van Brussel terug. “De collega’s van blauw geven onmiddellijk opvolging aan de ontvoering. Korte tijd nadien moet de afweging worden gemaakt of een AMBER dient te worden ingezet. Dat is in die beginfase best moeilijk.”

Volgens de teamchef spelen veiligheid, zorgvuldigheid en snelheid bij het wegen van de situatie een belangrijke rol. De recherche weet al dat er sprake kan zijn van een mogelijk vertrek van de ouders naar het buitenland. In een zo kort mogelijke tijd wil de politie daarom een grote mensenmassa op de hoogte brengen van de alarmerende feiten. Een melding via Burgernet haalt niets uit. Besloten wordt het nationale AMBER Alert-systeem in stelling te brengen.

Om half twee in de middag verspreidt de politie met een AMBER Alert gegevens over en foto’s van baby Hannah, haar ouders en de vluchtauto. Van Brussel: “Terugkijkend naar de tijdslijn duurde het uitgeven van het AMBER Alert langer dan we wilden. Dat komt omdat we in deze zaak te maken hadden met diverse partijen. Jeugdzorg en het Openbaar Ministerie moesten eveneens toestemming geven. Daar ging tijd overheen.”

De impact van het AMBER Alert voor baby Hannah zegt hij niet te hebben zien aankomen. “Ik had erop gehoopt, uiteraard. Met een AMBER Alert 89 procent van de volwassen Nederlanders bereiken, overtrof echter al mijn verwachtingen.”

Intern krijgt de politie vanaf de verspreiding van het AMBER Alert te maken met omvangrijke processen. “Een grote mensenmassa kijkt mee”, legt de politieman uit. “Dat betekent dat we moeten opschalen om een stroom aan tips, aan informatie te verwerken. We willen elke tip serieus nemen, daarom is er veel in beweging.”

Het levert de politie tal van belangrijke leermomenten op. De situatie vergt volgens van Brussel grote creativiteit en flexibiliteit van zijn collega’s. “Opschalen betekent bijvoorbeeld ook opschalen van de telefooncentrale naar de meldkamer. Blauw krijgt eveneens een andere rol. Er komt in die uren veel op ons af.”

Technisch en tactisch haalt de politie Oost-Brabant met een team grootschalige opsporing eveneens alles uit de kast om de baby op te sporen. Pogingen om te onderhandelen met de biologische ouders stranden. Camerabeelden langs de wegen, kentekenregistratie en andere technische zoekslagen leveren evenmin informatie op. De zaak zit muurvast.

Anderhalf uur na de lancering van het AMBER Alert verandert dat radicaal. Van Brussel: “Er komen getuigen met concrete informatie door waardoor we verder kunnen rechercheren. Een vrachtwagenchauffeur die het AMBER Alert heeft gezien, meldt zich. Hij vertelt de vluchtauto van de ouders in Duitsland te hebben zien rijden. Voor het eerst hebben we een richting waarin we moeten zoeken.”

Een tweede getuige die op een vakantiepark in het Duitse plaatsje Bad Bentheim verblijft, dient zich vervolgens aan. Hij heeft de auto van de biologische ouders in Bad Bentheim ontdekt en meldt even later dat de wagen op het parkeerterrein van het vakantieressort staat. De zoekcirkel is voor de politie opeens klein en overzichtelijk geworden.

Duitse politieagenten grijpen op verzoek van de eenheid Oost-Brabant in. De ouders worden opgepakt, de baby ongedeerd bevrijd. In Eindhoven wachten Van Brussel en zijn team op het verlossende telefoontje. “Als dat eindelijk komt, zijn we uiteraard in een juichstemming.”

Zonder de inzet van AMBER Alert was de zaak-Hannah anders verlopen, beaamt de teamchef. “Dan waren wij veel langer in het ongewisse gebleven waar we het kind hadden moeten zoeken en was de baby ook veel later bevrijd.”

De politieman noemt het een unieke ervaring dat AMBER Alert getuigen over de grens opleverde. “Dat was buiten alle verwachtingen. We rekenden op een goede response in Nederland, maar we hadden niet voorzien dat AMBER Alert ook in het buitenland getuigen bereikt. De informatie van deze mensen heeft geleid tot de oplossing van de ontvoering. Dat is erg bijzonder.”

Baby Hannah is weer onder de hoede van Jeugdzorg en maakt het goed. De ouders van het meisje zijn inmiddels uitgeleverd aan ons land en worden verdacht van ontvoering en onttrekking van het kind aan het gezag.

Binnen de eenheid Oost-Brabant is ‘de casus-Hannah’ inmiddels uit en te na bestudeerd. “We gebruiken die evaluatie voor inspiratie-sessies om het succes en de kracht van AMBER Alert breed te delen. Een druk op de knop van het alerteringssysteem is één. Wat daarna binnen de politieorganisatie volgt, is een tweede. Het is goed om andere collega’s te vertellen hoe zij zich daarop kunnen voorbereiden.”

Ron van Brussel hoopt dat Nederland AMBER Alert in de aanloop naar zijn tienjarig bestaan nog meer gaat omarmen. “Iedere burger kan meehelpen door zich aan te sluiten. En elke organisatie kan een AMBER Alert verder verspreiden. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat vermiste kinderen weer snel veilig thuis zijn.”

Ik zoek mee

Belangrijk nieuws

Stichting AMBER Alert Europe draagt de Nederlandse vermist-kind-alerteringen over aan de Politie per 23 november 2021

Lees verder