In de reeks #IkZoekMee vertellen Nederlanders hoe belangrijk Amber Alert is bij het redden van ontvoerde en vermiste kinderen. Amber Alert is inmiddels de grootste burgerbeweging in ons land. Bijna drie miljoen Nederlanders zoeken al mee naar spoorloze kinderen. Hoe meer ogen op de uitkijk, hoe beter. Meld jij je ook bij ons aan?

‘IK BEN BAUKE VAATSTRA EN IK ZOEK MEE’

Van onze AMBER Alert verslaggever

“Amber Alert is in mijn ogen een zegen voor de mensheid. We redden er kinderen mee. Nederland heeft sinds 2008 een Amber Alert-systeem en nog steeds vind ik het een geweldige uitvinding. Het mag niet meer in onze samenleving ontbreken, anders blijven er ook weer meer kinderen vermist.”

Aan het woord is Bauke Vaatstra, vader van de in 1999 omgebrachte tiener Marianne (16) uit het Friese Zwaagwesteinde. Bauke steunt de #IkZoekMee-actie van Amber Alert. Ons landelijke alarmeringssysteem bij kindervermissingen heeft voor hem een speciale betekenis. “Ik volg elk uitgestuurd Amber Alert op de voet en móet dan weten hoe een vermissing afloopt”, vervolgt de Fries. “Het zit in mijn bloed, door wat er met Marianne is gebeurd. Alleen ouders die hetzelfde doormaakten en voelen wat ik voel, weten wat dat inhoudt.”

Het moment waarop zijn dochter verdween, is diep gekerfd in zijn ziel. Terugkijkend vertelt hij: “Marianne was die dag, Koninginnedag 1999, met haar vriend en nog een paar jongens naar Kollum gegaan. Na het feest fietste ze ’s nachts met haar vriendje en een andere jongen naar huis. Bij Veenklooster sloeg Marianne af om het laatste stuk alleen verder te rijden.”

Het meisje kwam niet meer thuis. Bij een weiland in Veenklooster werd Marianne door een landbouwer uit de buurt overmeesterd. Het meisje werd door hem verkracht en om het leven gebracht.

Mariannes moeder Maaike ontdekte de volgende ochtend dat haar dochter niet thuis was gekomen. “Het was vroeg, een uur of zeven”, herinnert Bauke zich. “Maaike ging naar beneden en zag dat Mariannes jas en schoenen ontbraken. Ze rende naar haar kamer maar Mariannes bed was leeg. We schrokken en belden meteen naar haar beste vriendin en naar haar vriendje. Misschien was ze bij een van hen blijven logeren. Toen niemand ons kon vertellen waar Marianne was, besefte ik dat het helemaal fout zat.”

Een vriend van Marianne vond haar fiets in Veenklooster en stuitte in een nabijgelegen weiland op het lichaam van het meisje. Bauke: “Ik was er als tweede bij. Het is niet te beschrijven wat ik daar heb aangetroffen. Onvoorstelbaar. Mijn wereld stortte volledig in. Verwerken van mijn verdriet lukte niet tot pas jaren later de dader, Jasper S., werd gepakt. Mijn leven is uiteraard nooit meer hetzelfde geworden.”

Er gaat voor Bauke geen dag voorbij dat hij niet aan zijn dochter denkt. “Geen dag, zelfs geen uur. Marianne blijft voortdurend in mijn gedachten. Als ik mijn andere kinderen en de kleinkinderen zie, is er altijd die lege plek. Ik vraag me op zulke momenten af hoeveel kinderen Marianne nu zou hebben gehad. Het is vreselijk en het slijt niet. Dat kun je je niet voorstellen.”

Als een kind wordt vermist, staat zijn wereld opnieuw stil. “Dan doe ik mijn rolgordijnen dicht en zit ik gekluisterd aan de tv en zoek ik Facebook af op nieuws. Neem de recente verdwijning van Anne Faber… Het is dan weer net als met Marianne. Zo’n vermissing houdt me volledig in de greep. Het is in die situatie zelfs vreemd dat een auto langsrijdt of dat de zon schijnt.”

Amber Alert betekent veel voor hem. “Heel veel zelfs. Iemand die een kind mist, mist een deel van zijn leven. Een Amber Alert wordt in mijn ogen nooit voor niets uitgestuurd. Ik vind het ook erg belangrijk dat Amber Alert zich inzet voor uitbreiding naar andere landen. Stel dat een kind wordt ontvoerd naar het buitenland en men heeft daar geen Amber Alert-systeem; dan sta je met lege handen en doe je niets. Alle landen moeten meedoen en alle burgers in die landen ook.”

Bauke ontvangt al jaren Amber Alerts op zijn telefoon. “Ik weet dat veel Nederlanders zich door de jaren heen net als ik hebben aangesloten. Toch wil ik iedereen die dat nog niet gedaan heeft, vragen zich alsnog aan te melden en Amber Alert te steunen. Een kindervermissing kan even goed jouw dorp of stad treffen. Het kan gaan om jouw kind, je nichtje, neefje of om je buurkind.”

Belangrijk nieuws

Stichting AMBER Alert Europe draagt de Nederlandse vermist-kind-alerteringen over aan de Politie per 23 november 2021

Lees verder