Grenzeloos AMBER Alert

De helft van de AMBER Alerts gaat de grens over. Om ervoor te zorgen dat de zoektocht naar deze kinderen niet bij de grens stopt, kan AMBER Alert rekenen op haar steeds groeiende netwerk aan buitenlandse partners die een vermissing ook buiten Nederland met het grote publiek delen.

Buitenlandse partners

In Nederland alleen al zoeken ruim twaalf miljoen burgers en duizenden organisaties mee wanneer een vermist kind in levensgevaar verkeert. Dankzij de buitenlandse partners van AMBER Alert, loopt dit bereik buiten de landsgrenzen exponentieel op.

Door de hulp van deze organisaties kunnen AMBER Alerts namelijk razendsnel in andere landen worden weergegeven. Zo zijn de opsporingsberichten van Nederlandse kinderen te zien in o.a. bekende apps, maar ook op pinautomaten en andere publieke schermen in drukbezochte plekken als treinstations, luchthavens en winkelcentra.

Het AMBER Alert voor Insiya was dankzij onze Duitse partner Initiative Vermisste Kinder o.a. op de luchthaven van Düsseldorf zichtbaar. (Foto: ANP)

“Het AMBER Alert van Insiya is grootschalig ingezet. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland was het alert op verschillende busstations, treinstations en in luchthavens te zien.”

Insiya-live-blog-Nadia-Rashid

Nadia Rashid
Moeder van Insiya

Europese politiegroep voor vermiste personen

AMBER Alert zet zich in om ook de politiesamenwerking over de grens te verbeteren. Op voortouw van AMBER Alert werd de eerste officiële Europese politiegroep voor vermiste personen gelanceerd en officieel erkend door de Raad van de Europese Unie.

De groep, Police Expert Network on Missing Persons (PEN-MP) genaamd, brengt inmiddels meer dan tachtig politiespecialisten op het gebied van vermiste personen uit 30 landen, waaronder Nederland, samen. Door de politiegroep weet de politie beter welke buitenlandse collega om drie uur ’s nachts gebeld kan worden bij een vermissing die zich tot in dat land uitstrekt.

PENMP_logo
De Europese politiegroep voor vermiste personen (PEN-MP) tijdens een conferentie in Praag.

Stichting AMBER Alert Europe

AMBER Alert Nederland is onderdeel van AMBER Alert Europe. Deze Stichting brengt urgente Europese vermissingen, waaronder Nederlandse AMBER Alerts, onder de aandacht van het grote publiek in Europa.

Het doel van AMBER Alert Europe is het verbeteren van de bescherming van urgent vermiste kinderen in Europa. AMBER Alert Europe verbindt politie en burgers in de zoektocht naar urgent vermiste kinderen.

De organisatie verzorgt politietraining, stimuleert grensoverschrijdende politiesamenwerking en faciliteert AMBER Alert-systemen voor Europese lidstaten. Hierdoor wordt ook de bescherming van Nederlandse kinderen in andere landen verhoogd.

AMBER Alert Europe wordt gesteund door vermiste personen specialisten, NGO’s, politie en overheidsinstanties en 465 Europarlementariërs: de meest succesvolle Schriftelijke Verklaring sinds 2011. De organisatie heeft 42 leden (NGO’s, ministeries en politie) in 26 landen.

amberalert_europe

Vermiste Nederlandse peuter gevonden in Düsseldorf via AMBER Alert

’s Ochtends vertrok een moeder samen met haar zoontje naar een onbekende locatie. Omdat de politie zich ernstige zorgen maakte om het welzijn van moeder en kind werd er middels een AMBER Alert groot alarm geslagen. Om 03:00 ’s nachts werd het tweetal gezond en wel aangetroffen in een hotel in Duitsland. Dit gebeurde naar aanleiding van goed speurwerk en een tip van een oplettende burger die het AMBER Alert had ontvangen.

Belangrijk nieuws

Stichting AMBER Alert Europe draagt de Nederlandse vermist-kind-alerteringen over aan de Politie per 23 november 2021

Lees verder