TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112
IMG 7487 (Large)

Gerichtere inzet AMBER Alert na peiling GSM vermist kind

Vermiste kinderen kunnen straks makkelijker worden opgespoord. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil het juridisch mogelijk maken om hun telefoon te peilen.

“Het peilen van telefoons verbetert de gerichte inzet van het AMBER Alert systeem voor urgent vermiste kinderen”, zegt Frank Hoen oprichter AMBER Alert Nederland.

Ongeveer 2 keer per jaar wordt een landelijk AMBER Alert verstuurd voor kinderen in onmiddellijk levensgevaar. 100 keer per jaar zet de politie delen van het AMBER Alert systeem in om aandacht te vragen voor vermiste kinderen in ernstig gevaar bijvoorbeeld door de regionale inzet van reclameschermen, sociale media, regionale omroepen en apps zoals 9292 en NU.nl.

Een woordvoerder van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) zegt dat de politie bij ’urgente vermissingen’ dezelfde juridische mogelijkheden krijgt als in een strafzaak. Daar hoort onder meer het peilen bij.

Momenteel mogen agenten telefoons niet peilen als er geen sprake is van een strafzaak, als er na een misdrijf een dader wordt gezocht. Het peilen geeft de politie een extra instrument om te voorkomen dat er een misdrijf plaatsvindt bij een kindervermissing.