TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112

Duitse TV (WDR) ziet Nederlands AMBER Alert als groot voorbeeld

De Duitse Nationale TV-zender WDR onderstreept het belang van AMBER Alerts bij het redden van urgent vermiste kinderen. Tijdens een tv-uitzending op 28 juni werd het snelwerkende Nederlandse AMBER Alert-systeem als groot voorbeeld aangehaald voor Duitsland, dat tot op heden nog geen AMBER Alert heeft.

Om een opsporingsbericht te verspreiden, moet de Duitse politie een verzoek indienen bij de rechter. De Nederlandse politie daarentegen hoeft niet naar de rechter te stappen voor het publiekelijk verspreiden van informatie omtrent vermissingszaken.

Snelle actie is cruciaal

Snel actie ondernemen is cruciaal bij een kindervermissing. Onderzoek laat zien dat in 76 procent van de gevallen waarin een ontvoerd kind vermoord wordt, dit binnen 3 uur na de ontvoering gebeurt. In Nederland is mede door de snelle inzet van het AMBER Alert-systeem in ruim driekwart van de AMBER Alert-gevallen het kind veilig terug gevonden.

Pools AMBER Alert

In de WDR-uitzending wordt het succes van het snel handelen van de politie geïllustreerd met het Poolse AMBER Alert dat in maart 2014 werd verstuurd voor een 10-jarig meisje. Zij werd door de Duitse autoriteiten veilig gevonden in Duitsland, vlakbij de Poolse grens. Met behulp van de Duitse NGO Iniative Vermisste Kinder en AMBER Alert Europe werd de informatie over vermiste meisje niet alleen in Polen, maar ook in Duitsland verspreid.

Nederlands voorzitterschap: grensoverschrijdende samenwerking

Op 25 mei kondigde het Nederlands voorzitterschap aan richtlijnen op te zetten voor grensoverschrijdende politiesamenwerking. Ook Duitse politie-experts waren hierbij aanwezig. Deze richtlijnen moeten Europese lidstaten meer inzicht en duidelijkheid verschaffen over de procedures om vermiste kinderen in buurlanden te vinden.

In het begin van diezelfde maand, ondertekenden 35 Duitse Europarlementariërs al AMBER Alert Europe’s Schriftelijke Verklaring om urgent vermiste kinderen beter te beschermen. Deze Verklaring verkreeg de steun van 465 Europarlementariërs, een grote meerderheid van het Europees Parlement.