TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112

Tweede Kamer pleit voor AMBER Alert voor (jong)volwassenen

De Tweede Kamer wil AMBER Alert uitbreiden naar meer leeftijdscategorieën. Vandaag stellen Kamerleden Kathalijne Buitenweg (Groen Links) en Attje Kuiken (PvdA) daar Kamervragen over.

Als een familielid van je vermist is, doe je er alles aan om je dierbare terug te vinden. Bij levensgevaarlijke vermissingen van kinderen en tieners tot achttien jaar worden direct AMBER Alerts ingezet. Maar bij zeer onrustbarende vermissingen van jongvolwassenen, zoals de verdwijning van Anne Faber (25), gebeurt dat nu nog niet. De Tweede Kamer wil laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Dat meldt RTL nieuws 

“Ik wil dat een systeem dat zo goed werkt in toekomstige gevallen beschikbaar is omdat elk uur, elke minuut, kan tellen”, aldus Attje Kuiken.  

Direct 12 miljoen mensen bereikt
“Een AMBER Alert bereikt twaalf miljoen mensen binnen een paar minuten”, aldus Frank Hoen, oprichter van AMBER Alert. “Technisch gezien is deze wijziging per direct mogelijk. Het is simpelweg een druk op een knop. Wij zijn er klaar voor en er zijn in principe geen kosten aan verbonden. Het is echter aan de politie en politiek om hierover te beslissen.” 

Nederland zoekt graag mee
Het gros van de Nederlanders, ruim 80 procent, wil als burger betrokken worden bij de zoektocht naar vermiste personen. Niet alleen bij kinderen maar ook bij volwassenen. Dat blijkt uit onderzoek. 

Steun meerderheid Tweede Kamer
In andere landen, zoals in België, worden delen van een vergelijkbaar systeem als het Nederlandse AMBER Alert al voor jongvolwassenen ingezet. Volgens een rondgang van RTL Nieuws steunt een meerderheid van de Tweede Kamer het plan om uit te zoeken of het AMBER Alert-systeem ook in Nederland uitgebreid kan worden. 

 

Ook Hart van Nederland besteedde aandacht aan een mogelijke uitbreiding van het AMBER Alert-systeem.