TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112

AMBER Alert steunt oproep voor landelijk ‘CRIME Alert’

AMBER Alert: “Een landelijk CRIME Alert betekent ook dat de foto van een voortvluchtige zedendelinquent of pedofiel direct op ieders’ netvlies staat.”

AMBER Alert Nederland steunt de oproep die de VVD vandaag deed in de Telegraaf om te komen tot een landelijk CRIME Alert, waarmee foto’s van ontsnapte gevangenen en gevaarlijke TBS-ers snel en wijd kunnen worden verspreid via o.a. televisie, internet, GSM’s, Twitter, snelwegborden en reclameschermen. De technologie voor een dergelijk CRIME Alert is nu al voorhanden in het AMBER Alert-systeem, dat in 2008 door CDA-minister Hirsch Ballin (Justitie) gelanceerd werd en breed gesteund wordt door de Tweede Kamer.

“Een landelijk CRIME Alert betekent ook dat de foto van een voortvluchtige zedendelinquent of pedofiel direct op ieders’ netvlies staat. Zo zijn er hopelijk minder AMBER Alerts nodig,” zegt Frank Hoen, oprichter van AMBER Alert Nederland en directeur van softwarebedrijf Netpresenter dat het AMBER Alert-systeem ontwikkelde en beheert.

VVD-Kamerlid Fred Teeven zei in de Telegraaf van vandaag: “Voortvluchtige misdadigers moeten het gevoel krijgen dat ze opgejaagd worden. We moeten het gevaar voor de samenleving tot een minimum beperken en het publiek alert maken. (.) Terughoudendheid vanwege privacy is een slecht uitgangspunt. Veiligheid van de bevolking dient voorop te staan.”

AMBER Alert Nederland biedt graag haar expertise en technologie aan aan de Nederlandse staat, om snel te komen tot een landelijke CRIME Alert, om zo de verspreiding van een opsporingsfoto of videomateriaal van een voortvluchtige misdadiger te versnellen, en het bereik van de beelden te vergroten.

In de krant gaf Teeven ook aan dat lopende initiatieven van politiekorpsen waarbij bewoners slechts via SMS worden geïnformeerd niet of te traag functioneren. Met het zogeheten CRIME Alert kan de politie met één druk op de knop de foto of een filmpje van de gezochte persoon via een crossmediaal systeem verspreiden, net als nu al wordt gedaan met de foto van een vermist of ontvoerd kind bij een AMBER Alert.

Een AMBER Alert bereikt binnen 10 minuten miljoenen Nederlanders. Via radio en TV, maar ook omdat circa 350.000 personen en organisaties zich inmiddels hebben aangemeld voor het landelijke alarmeringssysteem. Organisaties met duizenden werknemers tellen hierbij als één aanmelding. Deelnemende organisaties zijn bijvoorbeeld de NS, de Koninklijke Marechaussee, TNT Express, Atag, Hago, PontMeyer, Fortron en Group4Securicor.