TIPS over een vermissing? Bel 0800 - 6070 | Bij SPOED bel 112

AMBER Alert: overheid moet investeren in opsporing ontvoerde kinderen

Landelijk vermiste kinderen-systeem zoekt politieke steun om kinderlevens te blijven redden

AMBER Alert Nederland, het internationaal bekroonde waarschuwingssysteem bij urgente kinderontvoeringen en -vermissingen, vraagt de aandacht van de Nederlandse politiek om ook in de toekomst kinderlevens te mogen blijven redden. AMBER Alert heeft tot doel om, wanneer er een kind wordt ontvoerd, zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen te waarschuwen. AMBER Alerts worden uitgestuurd via ieder denkbaar medium, waaronder radio, TV, snelwegborden, grote reclameschermen en websites. Ook worden 300.000 deelnemende organisaties en personen direct gealarmeerd via een pop-up op hun PC, een SMS-je, e-mail of via bijvoorbeeld Hyves. Hierdoor bereikt een AMBER Alert binnen enkele minuten miljoenen Nederlanders. Op 24 juli 2011 lopen de huidige (sponsor)contracten van dit burgerinitiatief echter af. AMBER Alert Nederland roept de Nederlandse politiek daarom op om te investeren in de opsporing van ontvoerde kinderen.

Het Nederlandse AMBER Alert-systeem werd tot dusver drie keer ingezet. De eerste keer werd het kind binnen 45 minuten gevonden; de tweede keer leidde het tot het snel terugvinden van de vluchtauto. Het systeem werd gisteren nog ingezet voor de 12-jarige Millie Boele uit Dordrecht. In Amerika heeft het gelijknamige AMBER Alert Plan, dat gebruik maakt van oudere technologie, sinds 1996 al 502 kinderlevens gered.

AMBER Alert Nederland krijgt veel bijval bij haar oproep aan de politiek. Onder andere van de Engelse federale politie: “AMBER Alert Nederland is een erg goed waarschuwingssysteem, vooral ook omdat het erg snel veel media waarschuwt. En een overheid moet natuurlijk nooit beknibbelen op opsporingssystemen en -methodes waarmee kinderlevens gered kunnen worden,” aldus Charles Hedges van het Missing Persons Bureau, National Policing Improvement Agency.

“Het Nederlandse AMBER Alert systeem biedt de Nederlandse politie een zeer effectief middel om kinderen te beschermen. Het succes van het Nederlandse systeem dient als voorbeeld voor andere landen, en heeft andere landen binnen de EU aangezet om hun eigen programma’s en systemen te implementeren, in navolging van het Nederlandse AMBER Alert systeem,” zegt Caroline Humer, Senior Program Manager bij het International Centre for Missing & Exploited Children, de organisatie die in de Verenigde Staten verantwoordelijk is voor het AMBER Alert Plan.

Frank Hoen, initiatiefnemer van AMBER Alert Nederland en directeur van softwarebedrijf Netpresenter: “Ik heb in de afgelopen jaren AMBER Alert uitgebouwd tot het systeem dat het nu is. In 2008 heb ik AMBER Alert overgedragen aan de overheid, zodat het systeem door de politie gebruikt kan worden bij ontvoeringen van kinderen. Ik heb dat gedaan in de verwachting en met het vertrouwen dat diezelfde overheid het AMBER Alert voor ontvoerde kinderen zal voortzetten. Het moment om het voortbestaan van AMBER Alert te regelen, is nu gekomen.”

AMBER Alert Nederland is in november 2008 door minister Hirsch Ballin (Justitie) landelijk ingevoerd. Ondertussen heeft AMBER Alert een miljoenenbereik, via TV, radio, borden boven de snelweg, duizenden websites en via directe alarmering van circa 270.000 deelnemende personen en organisaties zoals de NS, Connexxion en de Koninklijke Marechaussee. AMBER Alerts worden uitgestuurd als pop-ups op PC’s, beeldkranten, screensavers, e-mails, visuele SMS-, Live Messenger-berichten, newsfeeds, website Alerts en banners (bijvoorbeeld ook Hyves en iGoogle). AMBER Alerts verschijnen op grote reclameschermen in bijvoorbeeld bussen, zwembaden, sportscholen, bioscopen en supermarkten. Daarnaast verschijnt een AMBER Alert automatisch op vele grote nieuwssites zoals telegraaf.nl, met een gezamenlijk bereik van 12 miljoen bezoekers per maand, en op ruim 400 kleinere websites.

Het innovatieve Nederlandse AMBER Alert-systeem won in 2009 diverse (internationale) innovatieprijzen, zoals de IBC2009 Special Award (uitgereikt door de internationale broadcast- en mediaindustrie) en de Publieksprijs bij de Accenture Innovation Awards 2009.

“Het Nederlandse AMBER Alert systeem is een van de meest geavanceerde crime- en kinderalarmen ter wereld. We zouden in Polen dolgraag een dergelijk systeem willen hebben. We zouden hiervoor een actieve rol van de EU op het gebied van kinderalarmeringssystemen verwelkomen – ten slotte zijn ontvoeringen vaak internationaal,” zegt Pawel Karnas, EU and international cooperation specialist bij de Poolse politie.

Vanochtend besteedde dagblad de Telegraaf reeds aandacht aan deze oproep van AMBER Alert Nederland aan de politiek. Ook Tros Vermist gaat vanavond in op het onderwerp (Nederland 1, 22:00 uur).