AMBER Alert bestaat tien jaar!

Zondag is het precies tien jaar geleden dat AMBER Alert Nederland van start ging. Inmiddels is het nationale vermiste kinderenalarm uitgegroeid tot de grootste en meest succesvolle burgerbeweging van Nederland. Samen met AMBER Alert zoeken twaalf miljoen Nederlanders mee wanneer een kind vermist raakt. Met succes. Van de meer dan duizend keer dat het AMBER Alert-systeem is ingezet, kende 94 procent een succesvolle afloop.

Op 11 november 2008 gaf toenmalig minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, het startsein voor AMBER Alert Nederland door zich als eerste Nederlander aan te melden. Momenteel hebben drie miljoen burgers zich aangesloten. Dankzij de vrijwillige medewerking van duizenden organisaties als Facebook, Buienradar, Shell en de NS die AMBER Alerts verder verspreiden, komt belangrijke informatie over een vermist kind indirect onder de aandacht van twaalf miljoen Nederlanders. Hierdoor wordt de impact en daarmee de kans op een goede afloop aanzienlijk vergroot.

Van Nederlandse buurtsuper tot buitenlandse luchthaven

Ook op technisch vlak heeft AMBER Alert de afgelopen tien jaar niet stilgezeten. Naast landelijk alarm slaan, kan een AMBER Alert tegenwoordig ook de grens over. Dit gebeurde in februari nog toen de zes maand oude baby Hannah vanuit Eersel naar Duitsland werd ontvoerd. Het AMBER Alert-systeem kan ook heel gericht regionaal ingezet worden om vermiste kinderen op te sporen middels een zogenaamd Vermist Kind Alert.

AMBER Alert bedankt iedereen

Naar aanleiding van zijn tienjarig jubileum wil AMBER Alert iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van AMBER Alert bijzonder hartelijk bedanken. “Bedankt, zonder uw steun was het succes van AMBER Alert niet mogelijk geweest”, zegt Frank Hoen, medeoprichter van AMBER Alert. “Met z’n allen hebben we de afgelopen tien jaar keihard gewerkt om vermiste kinderen terug te vinden. En samen gaan we ervoor zorgen dat nog veel meer vermiste kinderen veilig thuiskomen.”